Kisgyerek

A nyaralás hosszú időre boldoggá teszi a gyerekeket

Persze, sokba kerül, de megéri időnként áldozni rá. Mindjárt mondjuk is, hogy miért!
2018. Március 14.
A nyaralás hosszú időre boldoggá teszi a gyerekeket

Miközben a nyaralás lefoglalásához készülsz megadni a bankszámlaszámod, valószínűleg legtöbbször tikkelni kezd a szemed. Természetesen a pénz fontos szempont egy komolyabb utazásnál, a tudomány mai állása szerint azonban egy ilyen családi program jótékony hatásai megfizethetetlenek.

Kutatások bizonyítják, hogy a családi nyaralásokra óriási szükség van. A szülőket és gyerekeket egyaránt boldogabbá teszik, szorosabbra fűzik a kapcsolatot közöttük, és maradandó emlékekre tesz szert általuk az egész család.

A Torontói Egyetem kutatása szerint az olyan közös élmények, mint egy közös vakáció messze a legjobb a családi kapcsolatok elmélyítése szempontjából, mint bármilyen más anyagi vagy tárgyi dolog.

“Egy élmény ajándék erős érzelmi reakciót vált ki abból, aki kapja – pl. a félelemmel vegyes izgalom egy szafari park látogatás előtt, a lelkesedés egy rock koncert, vagy a nyugalom érzete egy wellness hétvégét megelőzően. Az ilyen ajándékok sokkal nagyobb érzelmeket generálnak, mint bármilyen tárgy vagy ajándék” – mondja Lindy Chan, a kutatás vezetője. “Ha valami olyasmivel szeretnél meglepni egy hozzád közel álló személyt, amivel még szorosabbra fűzheted a szálat közöttetek, ajándékozz neki élményt.”

Egy közös nyaralás nemcsak közelebb hozza a családtagokat egymáshoz, de mindenkit boldoggá tesz még jóval a vakáció után is.

A britek végeztek egy kutatást, és arra az érdekes eredményre jutottak, hogy a válaszadók majdnem felének a kedvenc gyermekkori emléke egy családi nyaralás volt. 55%-uk pedig állította, hogy “ez a nyaralás olyan boldog emlékekkel tette őket gazdagabbá, amit soha nem fognak elfelejteni.”

Amikor egy család nehéz időket él meg, ezek a kellemes emlékek sokat segíthetnek átvészelni a kihívást jelentő időszakot. “Egyfajta boldogság horgonyként működik” – mondja a kutatást vezető John McDonald.

Az pedig, hogy egy időre elhagyjuk az otthonunkat és új környezetbe kerülünk, nemcsak élmény és szórakozás a gyerekeknek, de okosabbá is teszi őket. A gazdag, változatos környezet ugyanis jótékony hatással van az agyműködésre.

“Ez a változatos környezet igen erős és összetett szociális, fizikai, kognitív és érzékeléssel kapcsolatos reakciót vált ki a kicsikből” – mondja Dr. Margot Sunderland, gyermek pszichológus. Egy vakáció alatt olyan új élményekben lehet részük (pl. homokvár építés anyával és apával), ami segíti a kognitív fejlődést és a homloklebeny növekedését. “Ha szülőként azon dilemmázunk, hogy tabletet vegyünk a gyerekünknek, vagy elvigyük őket nyaralni, az agyi fejlődés és a családi kapcsolatok erősítése szempontjából egyszerűen össze sem lehet hasonlítani a kettőt, akkora a különbség – természetesen a vakáció javára.”

Az olyan közös élmények, mint a tengerparti játék vagy kirándulás a hegyekben a szülő és a gyerek agyában olyan területeket aktivál, ami beindítja az oxitocin és dopamin termelést. “E két hormon csökkenti a stresszt, és meleg, jó érzésekkel tölti el a család minden tagját egymás és a világ iránt. Ez pedig újratölti az érzelmi raktárakat, amire nagyon nagy szükség van időnként.”

Természetesen ahhoz, hogy mindebből profitáljunk, nem kell a trópusokra utaznunk. Ha csak egy közeli erdőbe vagy tóhoz ruccanunk ki, ugyanezeket a jótékony hatásokat tapasztalhatjuk.

(Forrás: mother.ly)

Kapcsolódó cikkeink közös élmények témában: