Gyerek

Top 5 családi kirándulóhely

Itt a jó idő, amolyan igazi kirándulós. Hova menjünk gyerekekkel?
2017. Március 21.

Top 5 családi kirándulóhely

Olyan főváros környéki kirándulóhelyeket próbáltunk összeszedni, amelyek akár különböző életkorú gyerekekkel is jól megjárhatóak. Viszonylag könnyebb terepek, akad közöttük olyan is, ami babakocsival is jól megjárható. Nem túl rövid, de nem is túl hosszú, van benne látnivaló a csodás természeten túl is (vízesés, vár, forrás). A könnyebb sétát felváltja egy-egy kaptató, hogy kifárasztás, kimelegedés, megizzasztás se maradjon el.

1, Alsó-Jegenye-völgy, Paprikás-patak vízesés, Rózsika forrás, Solymári vár

Solymár kedvelt kirándulóhelye, a séta a turistaútvonalakkal kedvünk szerint tovább bővíthető. Sok látnivaló van: patak, vízesés, forrás és a solymári vár a Pilis és a Budai-hegység között helyezkedik el.

Top 5 családi kirándulóhely

Rózsika forrás, Solymár (fotó: kirandulababa)

A turistaút közvetlenül az autóút mellett halad, a Hidegkút és Solymár határában lévő Shell-kútnál le lehet parkolni és onnan elkezdeni a sétát. A Paprika-patak mentén sétálunk, utunkat kis hidak keresztezik. Emelkedő inkább a várnál van. Babakocsival is könnyen bejárható, a nagyjából 2-2,5 km-es táv.

2, Alcsúti arborétum

Minden évszakban érdemes ellátogatni az arborétumba. Hosszasan el lehet időzni itt, igazi családi program, kicsiket futóbiciklivel is be szoktak engedni.

Top 5 családi kirándulóhely

Az alcsúti kastély (fotó: kirandulastippek.hu)

Óriásfák között találunk korabeli épületeket, hidakat, pavilont. A parkban ma 540 féle fa és cserje található. A park melletti erdőben találhatjuk az ország legidősebb libanoni cédrusát, az etyeki úton pedig a platánsort. Minden évszakban gyönyörű a park, télen hóvirágmezővé változik, májusban tavirózsák virágoznak, júniusi estéken pedig szentjánosbogarak ezrei rajzanak.

3, Holdvilág-árok, Lajos forrás

Top 5 családi kirándulóhely

Holdvilág-árok, Lajos forrás (fotó: kirandulastippek.hu)

Pomáztól mintegy 6 kilométerre találjuk, a Visegrádi-hegységben. Ez az egyik legszebb, legvadregényesebb kirándulóhely, szűk, kanyonszerű szurdokkal.

Az árok csak száraz időben járható biztonsággal, több helyen gázlók, fatörzsek vezetnek át a patakon, egy hosszabb vaslétrát is találunk, a szűk kanyonban mindenképpen óvatosan menjünk. Nem babakocsis hely, némi gyakorlat és bátorság szükséges ehhez a kirándulóhelyhez.

A kiindulópont a csikóváraljai turistaház, innen indulhatunk és járhatjuk végig a kb. 5 km-es túrát.

4, Királyrét

A Börzsönyi kirándulóhelyen tényleg minden megtalálható, ami egy jó kiránduláshoz kell: békák, teknősök, erdei kisvasút.

Top 5 családi kirándulóhely

Királyrét (fotó: kirandulastippek.hu)

A négy patak összefolyásánál találjuk Királyrétet, ami autóval, autóbusszal és kisvasúttal is könnyen megközelíthető. A túraútvonalak elvisznek a Nagy-Hideg-hegyre, Csóványos felé induló túrák kedvelt kiindulópontja, vagy a Szén-Patak-völgybe.

Királyrét központjától indul a 2,9 km hosszú tanösvény, a Szén-Patak-völgyében pedig kis erdei játszótér is van.

Akik aktívabb kirándulásra vágynak, azoknak felmehetnek a 339m magasan, Királyrét felett található Vár-hegyre, ahonnan szép panoráma tárul elénk.

5, Pilisszentkereszt, Dera-szurdok

Igazi mesebeli szurdok, a Pilis egyik patakvölgye. Pilisszentkereszttől délre, a falu utolsó házainál kezdődik a több mint 1 km hosszú, meredek sziklák között kanyargó szurdok.

A patak mentén futó ösvényt több helyen fahidak keresztezik, néhol sziklákon átugrálva kelhetünk át a Dera patakon, ami a Pilis és a Visegrádi-hegység határát jelenti.

Top 5 családi kirándulóhely

Pilisszentkereszt, Dera-szurdok (fotó: kirandulastippek.hu)

A mesebeli hangulatú, vadregényes szurdokot 30 perc alatt kényelmesen be lehet járni. Babakocsival nem járható, de ovis gyerekeknek nagyon kedvelt kirándulóhelye a kis vízesések, fahidak, sziklák miatt.

Kapcsolódó cikkeink kirándulás témában: