Gyerek

(S)ikersztori XXXIV.

Régen "nyárnak" hívtuk, ma már inkább esős évszaknak kellene neveznünk. Jelige: Egyrészes férfi fürdőruhámat kétrészes kapucnira cserélném. Viszont legalább nő a gomba!
2011. Augusztus 31.

Béla barátom kislánya – az első közös gombászkirándulásukat követően – a fél óvodát megetette az oviudvaron talált gombával. Az óvó nénik nem örültek. A szülők sem. Egyedül a Fókusz stábja lubickolt. Pánik, gyomormosás, kórházi megfigyelés.

Már akkor elhatároztam, ez velünk soha nem fordulhat elő!

Mármint gombászni fogunk menni, de előtte megtanuljuk a szigorú alapokat.

Fajismeret

Egy jól irányzott alapfokú gombaismerői tanfolyamnak sikerült minden kétségemet eloszlatnia: semmit sem tudok a gombákról, de a helyzet nem reménytelen. Minden ismeret (pláne az enyém) tovább bővíthető. Azért nem teljesen a nulláról vágtam neki, csak néhány példa: az őzlábgomba nem Bambi lábujjai közt nő, a rókagombától nem kell rókázni, a galambgomba nem repül, a tintagombára nem szabad tintázni, az Esztergomba pedig a tegnapi kirándulásunk célja volt. Alapismeretekkel imígyen felvértezve, elérkezettnek láttam az időt (és a megfelelően esős idő is elérkezett), hogy a nokedlikkel nekivágjunk a Börzsöny esőerdeinek.

Erdőismeret

Kenőcs kullancs ellen kell, kenőcs csípésre kell, kenőcs leégés ellen NEM kell.

(Az UVB-sugárzástól rettegjenek a felhőkön csücsülő, pufók angyalkák, mi itt két hete nem láttuk a napot.)

– Mondtam, Zsombor, ha a tócsa mélyebb, mint amilyen magas a gumicsizma szára, akkor be fog folyni a víz!

– Tévedés, anya nem szeret sarat takarítani a csizmádról, csak kénytelen.

– Nem, galacsinhajtó bogarat most nem szedünk, gombát keresni jöttünk.

– Sajnos én sem tudom, hogy miért nem találjuk ezeket a szélhámos gombákat ennyi eső után sem. Elbújtak!

– Igen, a csalán az sajnos ennyire csíp, mindjárt bekenjük. (Nem a csajánt, a csípés helyét.)

– Jó lenne, Csenge, ha nem kellene minden tölgyfánál megállni pisilni, legalább a következő bükkig bírd ki! Ja, az más! Mindjárt előásom a popsitörlőt! Nem baj, ha ez nem bükk, hanem kőris?

– Zsomi, légy szíves, ne hadonássz azzal a bottal!

– Igen, ha ilyenkor eső után megrángatod a bokrok ágait, akkor csomó víz ömlik a nyakunkba a levelekről.

– Én is szomjas vagyok, ha felértünk a gerincre, megállunk inni! Igen, igen, enni is!

Piacismeret

Mert a kocagombászathoz ez is elengedhetetlen. Mármint tudni, hol van a legközelebbi piac, ahol találunk vizsgázott gombaszakellenőrt. (Aki arra hivatott, hogy elkerüljük a dr. Zacher Gáborral való szorosabb ismeretséget. Bár állítólag a toxikológián jobban szeretik a „gombásokat”, mint a drogos alkoholistákat, ezt akkor sem érdemes kipróbálni.) Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb piacon árulnak is termesztett gombát, így a lúzer erdőjárás után sem kell lemondani a szépen eltervezett gombavacsoráról.

Ui:– Apuka, Csenge meg néhány társa találtak itt az udvaron néhány apró gombát, már meg akarták kóstolni, amikor észrevettem őket. Kis ártalmatlan tintagombák, de azért ne vegyék a szájukba!

(Nini: semmi pánik, semmi katasztrófavédelem, csak pici felkészültség környezetismeretből.) Újabb bizonyíték arra, hogy jó óvodát választottunk.

(Ja! Nekem pedig pedagógiából megint egyes!)

Forrás: Kismama magazin