Kisgyerek

Játssz úgy a gyerekkel, hogy az tényleg jó legyen neki

Ő babázna vagy épp csak birkózna veled, te viszont inkább egy kis fejlesztő rajzolásra vagy gyurmázásra szeretnéd rábeszélni... A szakértő szerint érdemes inkább a játszásnál a gyerek kezébe adni az irányítást, mutatjuk, miért.
2023. Április 06.
anyuka csúszdázik a kislányával
Fotó: Getty Images

Egyre többet hallunk arról, milyen fontos, hogy minőségi időt töltsünk együtt a gyerekünkkel – és egyre nehezebb ezt megoldani. Rengeteg az elintéznivaló, a feladat, a program, és közben még játszani is kellene a kivel vagy kicsikkel. Nagyon sok szülőnek a közös játék stresszforrás – leginkább, mert azt gondolják, attól lesz minőségi, ha fejlesztő hatása is van. Pedig nagyot tévednek!

Dr. Elizabeth Kilbey klinikai gyermekpszichológus, a Mirror szakértője szerint sokkal jobb lenne mindenkinek, ha a szülők nem akarnák mindenáron különféle fejlesztő dolgokkal terhelni a csemetéiket játék címén. Ha egyszerűen átadnák nekik az irányítást, az mindenkinek jobb lenne: a gyerekek jobban élveznék a közös, szabad játékot, és valójában a szülők számára is stresszmentesebb lenne.

Egy 500 szülőt megkérdező kutatás szerint a 3-10 éves gyerekek szülei átlagosan 36 percet játszanak naponta a gyerekeikkel. A szülők 49%-a volt tudatában annak, hogy a közös játékidő jelentősen erősíti a közöttük lévő köteléket. 51%-uk szerint felváltva irányítanak ők maguk illetve a gyerekek játék közben, a szülők negyede viszont beismerte, hogy néha elfelejti, mennyire fontos a gyerekek számára a közös játék.

Dr. Kilbey szerint a szülők hajlamosak megfeledkezni arról, milyen örömteli és vidám dolog a játék valójában. „Nem kell állandóan okos, hasznos, fejlesztő ötletekkel előjönni. Sokkal fontosabb, hogy a velük töltött időben azon legyen a fókusz, ők mit csinálnak szívesen, mi az, ami nekik épp örömet okoz” – nyilatkozta a szakértő.

Hogy hogyan lehet a játékidő mindenki számára élvezetes és feszültségmentes? Mutatunk néhány hasznos tippet.

1. Engedd, hogy ő irányítson a játékban

Hagyd magad vezetni, és csak reagálj arra, amit ő csinál vagy mond. Kommentálj, beszélj arról, mi történik épp, de ne akard befolyásolni.

2. Engedd bele magad erre a kis időre

Ezt az időt szánd rá, ne akarj máshol lenni, ne járjon az eszed az elintéznivalókon. (Ha valami nagyon fontos eszedbe jut, és úgy érzed, muszáj, jegyzeteld le gyorsan, és majd foglalkozz vele utána.)

3. Bármi lehet játék, amit együtt csináltok

Ha épp tanácstalan a kicsi, kínálj fel neki lehetőségeket, majd hagyd, hogy válasszon, és „menj vele”. Hidd el, az, hogy érzi a figyelmedet, hallja, hogy beszélsz hozzá, róla, vele, sokkal nagyobb fejlesztő hatással van rá, mint ha bármilyen számolós, színmegnevezős vagy nyelvet tanító játékot nyomkodnátok.

4. Nem kell órákat szánnod az ilyen fókuszált közös játékra

A kevesebb idő maximális figyelemmel és az irányítás átengedésével nagyon sokat számít a gyereknek – és egy idő után te magad is érezni fogod, hogy jobban élvezed az ilyen rövid de intenzív együttléteket, mint a maratonira nyúló, de félig odafigyelve végzett játékokat.

5. Bízz magadban

A legtöbb szülő mindig úgy érzi, hogy lehetne jobb szülő, leginkább hogy játszhatna többet is a gyerekével. Ám nagyon nehéz erre több időt szánni. Próbáld ki ezeket a rövid de intenzív közös játszásokat – talán segít, hogy elhidd magadról: jól csinálod, mindent megteszel, hogy a lehető legjobb anyukája vagy apukája legyél a kicsiké(i)dnek.

Forrás: Mirror.co.uk