Gyerek

A szabad játék valódi jelentése

Az elmúlt évtizedekben drasztikusan csökkent a gyermekek szabad játékra szánt ideje, és a szakértők szerint ennek súlyosabb következményei lesznek, mint gondolnánk.
2018. Június 20.
A szabad játék valódi jelentése

A játékot, a játszást nem kell tanítani a gyermeknek, hiszen a tevékenységi vágy, a mozgás igénye már születésekor jelentkezik. Ez a hajtóerő fog aztán az életkor sajátosságainak megfelelő játékokhoz is vezetni.

Szórakoztatni egész nap?

Gyermek jóga, ringató, babaúszás, játszóházak…sokszor az az érzésem, hogy a 21. századi szülők kínosan ügyelnek arra, hogy gyermeküket egész nap elfoglalják, szórakoztassák, és persze tanítsák is. De valóban szükség van erre?Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

Nem esünk túlzásokba, amikor úgy érezzük, gyermekünk játékait, elfoglaltságait pontosan be kell osztanunk, és korlátok közé kell szorítanunk? Valóban nekünk kell megmondani számára, hogy mivel és meddig játsszon, mitől lesz okosabb és kreatívabb?

Manapság egyre gyakrabban olvashatunk a szabad játék fontosságáról, ezt hirdeti Vekerdy Tamás is, de a Montessori vagy Waldorf pedagógia kapcsán is sokszor találkozhatunk ezzel a fogalommal.

Miről is van szó?

A szakértők azt javasolják nekünk, modern szülőknek, hogy egész egyszerűen hagyjuk a gyermekünket időnként szabadon játszani. Nos, ez nem is olyan könnyű, mint elsőre tűnik.

Hogy kell egy gyerkőcöt szabad játékra ösztönözni?

A szabad játék egy felszabadult cselekvés, ami önmagáért van, örömet szerez és mindig spontán. Ne ijedjünk meg ettől a kifejezéstől, semmi ördöngösség nincs benne!

A szabad játék a gyakorlatban azt jelenti, hogy amikor egy gyermek épp felfedez valamit, ne vegyük ki a kezéből, és ne kezdjük el magyarázni, hogy működik, mit kell vele csinálni. Hagyjuk meg neki a lehetőséget, hogy ő maga próbálkozhasson, bízzunk benne, hogy ő maga meg tudja csinálni azt, amibe belekezdett. Ne adjunk a kezébe más, szerintünk okosabb és hasznosabb játékot, és ne érezzünk folytonos kényszert arra, hogy magunk foglaljuk le a babát valamivel.

Természetesen minden esetben fontos a gyermek biztonságára ügyelni, de ez ne legyen túlóvó, mindentől megvédő gondoskodás, hanem olyan szülői bátorítás, ami teret enged a felfedezésnek, a fára és kötélre mászásnak, a pocsolyában ugrálásnak, a szét-és összeszerelésnek, pakolásnak és az őt körülvevő környezet felfedezésének.

A szabad játékban bármi a játék eszközévé válhat: egy konyhai szűrő, egy falevél vagy kavics számunkra unalmas, semmitmondó tárgyak, de a szabad játék során csodálatos kellékekké válnak a gyermek kezében és gondolataiban. A szabad játék eszközeit a gyermek saját maga választja ki a saját környezetéből. Ne vegyük hát el tőle a lehetőséget azzal, hogy koszosnak, unalmasnak vagy kevéssé kreatívnak tartjuk ezeket. Ezekből a tárgyakból a gyerekek fantáziájuk és kreativitásuk segítségével a játékszituációnak megfelelően alakítják ki az eszközöket. Így lesz a botból az egyik pillanatban kard, a következőben pedig varázspálca.

Adjunk neki lehetőséget!

Maria Montessori könyveiben gyakran visszatérő gondolat, hogy a gyerek önmagától tudja, mit kell csinálnia, és nekünk csak a megfelelő környezetet kell biztosítanunk neki, hogy kibontakozhasson.

Hagyjuk tehát, hogy gyermekünk egyedül döntse el, mivel szeretne játszani, és adjunk számára lehetőséget, hogy ezzel addig foglalkozzon vele, amíg szeretne. A szabad játék során nekünk, mint szülőnek, a legfontosabb feladatunk, hogy ne avatkozzunk közbe. A mi dolgunk, hogy vigyázzunk a gyermekre, biztosítsunk számára megfelelő körülményeket és eszközöket, és ha a gyermek hív, akkor mint játékos, mi magunk is részesei legyünk a játéknak. Amennyiben valamilyen probléma adódik a játékban, a gyermek megakad, akkor segíthetünk neki a megoldásban.

A játék és főleg a szabad játék az egyik legfontosabb komplex személyiségfejlesztő eszköz, amely önállóságra szoktat és önbizalmat ad, teret enged a fantáziának és kreativitásnak. A szabad játék megtanítja a gyermeknek a döntéshozást, fejleszti a gondolkodást és a problémamegoldást, továbbá oldja a feszültséget és a szorongást.

Engedd tehát játszani, szabadon is!

Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: