Gyerek

A bábozás így fejleszti a gyermeket

Viccesek, színesek és sokat mozognak - de a bábok nemcsak a figyelemfelkeltésben jeleskednek, hanem egészen váratlan pontokon is segíthetik gyermekünk magabiztos előrehaladását.
2018. Június 19.
A bábozás így fejleszti a gyermeket

Közismert, hogy a mesék nem csupán szórakoztatják a gyerekeket, hanem szellemi fejlődésükben is kulcsszerepet játszanak. S míg ma már a rajzfilmes választékban is rengeteg inspiráló, nem csupán passzív nézői szerepet feltételező mesét találhatunk, még jobban megmozgatja gyermekünk fantáziáját és támogatja fejlődését, ha közvetlenül be tudjuk vonni őket a mesélés folyamatába. Ennek egyik legjobb módszere a bábozás. A figurákkal való játék kiemelendő pozitív hatása, hogy segíti a gyermeket a logikus gondolkodásban, mivel a bábozás által a világról szerzett ismereteit rendszerezni tudja a gyermek.

A báb: bátorít

A különféle bábok – az ujjbáboktól a marionettig – segítségével mindenekelőtt sokszor érdekesebben tudunk mi, szülők mesélni, mint egyszerű felolvasással. Hiszen a bábok mozoghatnak, énekelhetnek, és egyéb változatos módokon tevékenykedhetnek a történet kibontakozása közben, ami gyermekeink figyelmét is hosszabb ideig lekötheti – márpedig a koncentrált figyelem gyakorlása eleve igen hasznos a számukra.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

Ezen a módon azután játékosan és természetesen növelhetjük gyermekeink szókincsét (eleve már azzal is, ha a kicsik elnevezhetik a bábokat) és jelentősen gazdagíthatjuk fantáziájukat, hogy minél kreatívabbak lehessenek: nyugodtan kitalálhatnak és eljátszhatnak például a bábokkal másféle befejezéseket, fordulatokat a jól ismert mesékhez.

Gyermekeink az elbábozott mesék, szituációk segítségével nyugodt közegben gyakorolhatják, hogyan kell nyilvánosan, mások előtt megszólalni, később pedig, ha már megtanultak olvasni, megeshet, hogy a félénkebb gyerekek bátrabban olvasnak fel hangosan a bábjaik, mint társaik, szüleik, tanáraik előtt.

Ráadásul a bábok egyéb területeken is igen eredményesen bevethetőek a félénkség leküzdésében: ha például gyermekünk nem szívesen vesz részt a közös éneklésben vagy táncolásban, akkor talán hamarabb kap mégis kedvet hozzá, ha látja, hogy kedvenc bábja lelkesen együtt mozog és dalol a többi gyerekkel.

A báb: jó barát

A bábozás másik nagy előnye, hogy megannyi érzelmet megjeleníthetünk, illetve lényegében kibeszélhetünk általa, köztük sokat olyat is (félelmeket, sérelmeket, szégyenérzetet stb.), amelyről máskülönben gyermekünk nem szívesen beszél. A bábok esetében van ugyanis egy áttét – hiszen nem mi beszélünk, hanem a figurák, nem velünk történik az esemény, hanem a bábokkal -, amely biztonságosabbá teszi a problémásabb témák megközelítését.

A nehezebben kommunikáló gyerekek szülei sokszor csak így, bábozás közben értesülhetnek arról, hogy aktuálisan mik is foglalkoztatják gyermeküket, akik a bábokat a barátaiknak tekinthetik, akik előtt bátrabban és szabadabban megnyílhatnak.

Mivel a bábok természetes és izgalmas lehetőséget nyújtanak a szerepjátékra, a társas érintkezés lényeges aspektusait tudjuk felmutatni általuk a gyerekeknek. Ide tartoznak például a konfliktusmegoldás különféle módjai a kortársak között, vagy az elfogadott viselkedés az egyes intézményekben a bölcsitől az iskoláig.

A mókás báboktól a gyerekek általában könnyebb szívvel eltanulhatják az illemszabályokat, mint egy erélyesen magyarázó felnőtt embertől. A bábokat mindezen túl otthon és intézményekben is igen eredményesen fel lehet használni arra, hogy jelezzük velük a gyerekeknek, hogy éppen milyen tevékenység következik a napjuk során: egy szakácsbáb hirdetheti például az ebéd közeledtét, míg a párnáját cipelő, nagyokat ásítozó bábfigura ráhangolhatja őket a lefekvésre – és így tovább.

A báb: edzésben tart

A bábokat olyan játékokba is bevonhatjuk, amelyeket gyermekünk egyébként is szeret velünk közösen játszani. A báb eljátszhatja például a folyton szabályszegő figura szerepét, akinek rakoncátlan viselkedését – láthatjuk majd – sokszor gyermekünk fogja korrigálni, ami által benne is erősebben rögzülnek ezek az igen lényeges szabályok. A közös játék mellett pedig a közös éneklésben is bevethetjük a bábfigurákat: sok népszerű dalt találhatunk, amelyek szereplői ujjfigurák, így az ujjbábok különösen vonzóak lehetnek a gyerekek számára. A kisebbeknél inkább mi, a szüleik vethetjük be ezeket, amelyek később aztán, ahogy megtanulják a dalokat, mondókákat, átkerülhetnek a gyerekek ujjaira is.

A fentieken túl igen lényeges érv a bábozás mellett, hogy bármilyen típusról van is szó, a bábok mozgatása komoly képességeket igényel a gyermekektől, így használatuk a motoros készségek szintjén is rendkívül hasznos.

Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: