Kisgyerek

Hagyd egyedül is játszani!

A szülők mostani generációjában egyre jobban tudatosul, hogy mennyire fontos a gyerekek fejlődésének szempontjából, hogy minél több időt töltsenek együtt. Azonban ezt is túlzásba lehet vinni.
2018. Március 25.
Ha olyan szülő vagy, aki a játszótéren állandóan a gyereke körül legyeskedik, picit próbáld visszafogni magad. 

Sokak számára már nem ismeretlen a helikopterszülőség fogalma. Az ilyen típusú szülő folyamatosan a kicsi körül “repked”, állandóan azt figyeli, mi történik vele, készenlétben áll, hogy minden szituációban meg tudja óvni, mindig segíthessen neki.

A szakemberek szerint ez a túlzott féltés azonban nem tesz feltétlenül jót a gyermeknek. A túlzott szülői kontroll mellett a gyerekek sokkal nehezebben tudnak kibontakozni, éppen ezért érdemes egy kicsit elengedni a kezüket, hagyni őket egyedül is játszani, egyedül felfedezni a világot.

Kihívások és felelősség

A gyerekeket az segíti abban, hogy problémamegoldást tanuljanak, ha leküzdendő akadállyal kerülnek szembe. Ki tudnak dolgozni olyan módszereket, amelyekkel legyőzik a kihívásokat, fejlődik a kitartásuk.Ahogy egy-egy nehezebb feladatot elvégeznek, önbizalmat kapnak, s ha egy ennél is bonyolultabb problémával szembesülnek majd, nagyobb bátorsággal látnak majd neki annak is.

Természetesen egyik szülő sem szereti látni azt, hogy gyermeke küszködik, de hagyni kell, hogy maga próbálkozzon, sőt, olykor hibázzon, hiszen ebből is tanulnak: rájönnek, milyen módszerek vezetnek eredményre, és melyek nem. Küzdés nélkül pedig nagy eredmények sem érhetők el.A túlzottan óvott gyerekek könnyen válnak olyan felnőttekké, akik nem szívesen vállalnak felelősséget, nem próbálkoznak olyasmivel, ami kihívást jelent, hiszen nincs meg ehhez a megfelelő eszköztáruk. Mivel nem tanulják meg feldolgozni a kisebb csalódásokat, ezért tartani fognak minden akadálytól, mert nem igazán tudják elviselni a kudarc érzését.

Hol is vannak a határok?

A helikopterszülőknél sokszor konfliktuskerülésből fakad a túlzott kontroll kényszere. Számukra ugyanis rossz érzés a fegyelmezés, pedig a gyerekek számára ez fontos ahhoz, hogy megtanulják, hol húzódnak a határaik. A túlzott óvás helyett ezért sokkal jövedelmezőbb az a hozzáállás, hogy hagyjuk a gyereket, hadd kövessen el egy-két csíntalanságot, hogy eltiltsuk olyantól, amit nem tehet, és megtaníthassuk arra, milyen következményekkel jár, ha rosszat tesznek, hogy tanulhassanak ebből is.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

Ha beállítjuk a megfelelő – nem túl szűk és nem is túl tág határokat -, azzal segítjük a gyermeket, hogy kifejlődjön a saját erkölcsi iránytűje. Így nemet fog tudni mondani magától is, hiszen tudni fogja, hol vannak a saját határai. Ha pedig valamit elhibáz, attól rosszul érzi majd magát, és igyekszik ezt kijavítani, a jövőben máshogy csinálni.

Erősíti a szorongást

A helikopterszülőség veszélye az is, hogy ha a gyermek valamit elront, valamiben hibázik, amiatt annyira aggódik a szülő, hogy jobban megijed, mint ő, amit a gyermeke látni fog rajta. Ettől könnyen érezheti úgy, hogy csalódást okozott, amely ronthatja az önbizalmát, a későbbiekben pedig akár szorongóvá is válhat amiatt, ha hibázik. Hiszen azt tanulja meg, hogy akkor tud csak örömet, elégedettséget és büszkeséget okozni másoknak – és magának -, ha tökéletesen végez el mindent. Érdemes inkább megdicsérni minden egyes új próbálkozásáért, ha sikert ér el valamiben, ami csak nehezebben jött össze, hiszen ez erősíti abban, hogy úgy érezze, képes nagyobb dolgokat is elérni. Így kitartóbb lesz, és kevésbé menekül el a kihívások elől.Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: