Kisgyerek

Így változik a figyelem ideje a gyerekeknél

Mit várhatunk el egy 3 éves gyermektől vagy egy 5 évestől - mennyi ideig koncentráljon egy dologra? Ha ezzel tisztában vagyunk, már mindjárt nem tűnik aggasztónak, ha nem hajlandó sokáig egy valamire fókuszálni a kicsi.
2018. Március 25.
Így változik a figyelem ideje a gyerekeknél

A 3 és 5 év közötti gyerekeknek igencsak korlátozott a koncentrációs képessége. A legtöbb kihívást egy 3 évesnek például azok a feladatok okoznak, ahol nyugton kell ülni és csendben figyelni, ők sokkal jobban tudnak koncentrálni olyan elfoglaltságokra, amelyek kellően érdekfeszítők és motiválóak.

Ezzel szemben egy 4-5 éves gyerek már képes arra, hogy 10-15 percig egy helyben üljön, és meghallgasson egy történetet, de ezt túllépve ő is nyűgös lesz, és keres valami érdekesebb dolgot. Számukra sokkal inkább fontos az, hogy aktívan részt vehessenek egy tanulási folyamatban, mint hogy csendben megfigyeljenek.

Mikortól tudnak a kicsik egy dologra összpontosítani?

Nagyjából a babák 1-2 éves kora körül alakul ki az a képesség, hogy hosszabban rá tudják irányítani a figyelmüket egy-egy dologra, de ez nem tart tovább néhány percnél: ilyenkor többnyire valami olyan köti le őket, amit anya mutat nekik.

3 éves korra akár 3-8 percet is tudnak foglalkozni olyasmivel a kicsik, ami érdekes a számukra, de ha már megismerték a feladatot, és könnyűnek ítélik az elvégzését, gyorsan váltanak valami másra. 3,5 éves korukra a gyerekek szívesen foglalatoskodnak valamivel magukban is, és akár 15 percet is eltöltenek valamivel, ha azt ők maguk választhatják ki több érdekes dolog közül.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

Szülőként érdemes megfigyelnünk, mi köti le hosszabb ideig a gyermekünket, és hasonló elfoglaltságokat javasolni neki, hogy ezzel ösztönözzük. Ügyeljünk arra, hogy ne tereljük el mi a figyelmét, miközben valamivel foglalkozik, különben azt könnyen félbehagyja.

Amikor a csoportos feladatok is lekötik

Egy 4 éves kisgyerek már annyira el tud merülni egy érdekesebb dologban, hogy akár azt sem hallja meg azonnal, ha hívjuk, szólongatjuk. Egy új, addig ismeretlen és érdekes feladattal már könnyedén eltölt 15 percet is egyedül, míg egy kisebb csoportban nagyjából 5-10 percet tud folyamatosan részt venni egy csoportos tevékenységben.A figyelmüket leginkább az vonhatja el, ha zavaró zajokat hallanak, vagy ha olyan dologgal kell foglalkozniuk, ami nem új a számukra, amit ismétlésként élnek meg. A leginkább azokat a dolgokat szeretik ilyen korban, amelyet önállóan végezhetnek, és amiben sikert élhetnek meg. Ha szülőként csinálunk egy feladatot közösen a kicsivel, azzal is fenntarthatjuk a figyelmét, ha egy apró játékot játszunk vele, vagy viccelődünk közben egy kicsit.

Motiválja, ha ő választhat tevékenységet

Egy 5 éves gyerek már a kisebb zavaró tényezőket, zajokat is ki tudja zárni. Az általa választott, érdekes dologra 15 percig tud koncentrálni, és már a felnőttek által kijelölt feladatot is tudja végezni 4-6 percig, amennyiben azt könnyűnek, de egyben szórakoztatónak és érdekfeszítőnek ítéli meg.Kisebb csoportban, megszakítás nélkül már 10-25 percet is el tudnak játszani az ennyi idősek a kortársaikkal. Őket még mindig az köti le leginkább, amit ők maguk szeretnének csinálni, ez megduplázza a figyelmük idejét ahhoz képest, amennyit egy felnőtt által kijelölt feladattal foglalkoznak.

Mennyi ideig tud figyelni egy kisiskolás?

A 6-7 éves korosztály már legalább fél óráig oda tud figyelni egy új, érdekes feladatra. Ha kellően motiváló és érdekfeszítő a feladat, arra egy 1. osztályos gyermek szívesen odafigyel, de ha unalmassá válik a számára, akkor ő is inkább vált valami másra. Ahhoz, hogy egy egész tanórán keresztül tudjanak koncentrálni, az ekkora gyerekeknél érdemes a feladatok közben bevetni 1-2 perc mozgást.Kapcsolódó cikkek a gyermek fejlődése témában: