Kisgyerek

Miért nem tud egyedül játszani az ovis?

Nem képes kitartóan játszani a gyerekem! Két percet szán egyféle tevékenységre - panaszkodik sok szülő. Lássuk, hogyan lehetne rávezetni az elmélyültebb játékra, foglalatosságra!
2013. Március 07.

Miért nem tud egyedül játszani az ovis?

Ha úgy gondolod, benneteket is érint ez a manapság meglehetősen gyakori probléma, először is arra lesz szükség, hogy alapos megfigyeléseket végezz legalább egy héten vagy inkább tíz napon keresztül, egy olyan átlagosan zajló időszakban, amelyet sem betegség, sem nyaralás, sem más rendkívüli esemény nem szakít félbe.

Vezess egyszerű kis naplót, amelybe feljegyzed röviden az összes olyan alkalmat,

  • amikor sürgetted, például hogy időben el tudjatok indulni
  • amikor új játékot kapott, legyen az bármilyen apróság (akár kindertojásos játék is!)
  • amikor megkérted, hogy szakítson félbe valamilyen tevékenységet, mert indulnotok kell valahova, vagy mert kész az ebéd, a vacsora
  • amikor rászóltál, hogy ne ezt csinálja, hanem inkább amazt, vagy amikor úgy érezted, nem csinál semmit, és javasoltál neki tevékenységet (Mi lenne, ha rajzolnál egy kicsit?)
  • amikor a lakásban a háttérben be volt kapcsolva a tévé, a rádió, vagy hangosan szólt a zene, mese stb. Ezzel kapcsolatban az időtartamot is jegyezd fel!
  • amikor friss levegőn vagy akár a lakásban folyamatos mozgással (akár céltalannak tűnő ide-oda rohangálással) tölthette az idejét, ezzel kapcsolatban azt is jegyezd fel, hogy ez mennyi ideig tartott! Nem számít bele a bevásárlással, kirakat-nézegetéssel töltött idő, de azok a sportkülönórák igen, amelyeken jól érezte magát a gyerek.

Értékeld a feljegyzéseidet!

Sajnos manapság a családok többségénél a fenti, csapongóvá válást elősegítő tevékenységek (a felsorolásból az első öt) a mindennapok részei. Rohanás, időre menés, sürgetés nélkül alig telik el nap, különösen ha már több gyerek van, akiket különböző időkben kell eljuttatni valahova. Ezzel szemben a friss levegőn, folyamatosan mozgással töltött idő aggasztóan kevés.

Teljesen általános, hogy esőben, “rossz időben” ki sem tesszük a lábunkat, pedig hát miért is nem? Az állóképességet, ellenálló képességet növeli, ha a gyerek, felnőtt rossz időben is napi több órát tölt a szabadban. Tudom, ezt néha nagyon nehéz megvalósítani, de megfelelő öltözékben, több részletben talán kivitelezhető.

Vagyis ha változást szeretnél elérni gyerekeidnél, először ezeken a dolgokon kell változtatnod, ezek teremtik meg ugyanis az elmélyült tevékenykedés alapfeltételeit, a hozzá szükséges nyugalmat és csendet.

Tippek a változásért

1. Vezess be játékszerstopot! Ez azt jelenti, hogy még a legapróbb, legvacakabb kacat sem kerülhet a lakásba, a meglevő játékokat pedig rostáld meg alaposan egy óvatlan pillanatban: pakold zsákba azokat, amelyeket az utóbbi időben nem láttál a gyerek kezében. Ezeket rakd el a szekrény mélyére.

2. Iktasd ki a háttérzajokat, főként a tévét, de a teljes csend mindennél jobb.

3. A tévézést korlátozd a napi lehető legkevesebb időre, és ne azért kapcsold be a tévét, mert a gyerek már az idegeidre megy, és nyugalomra vágysz. Ha így áll a helyzet, vidd el játszótérre, vagy futkossatok a szabadban.

4. Ébreszd fel idejében, vagy ütemezd át úgy a tevékenységeket, indulásokat, hogy ne kelljen folyton sürgetned. Ha úgy tapasztalatod, hogy a reggeli készülődéshez másfél óra kell, ne próbáld fél órába belesűríteni.

5. Próbálj meg nem beleavatkozni a játékába, ne akarj ötleteket adni. A rombolást, durvaságot nem kell megengedned továbbra sem, de sose szólj rá azért, mert szerinted a játék “buta”, “felesleges”, túl nagy kosszal jár, nem a korának megfelelő és így tovább.

6. Vágjatok bele együtt hosszú távú dolgokba, például:

  • figyeljétek együtt egy kölyökállat (kiscica, hörcsög, egér, kiskutya) növekedését, tevékenységét, és beszélgessetek erről!
  • ültessetek búzát, füvet, virágmagot, fűszernövényt, és figyeljétek együtt, hányat kell aludni, mire kibújik, mennyit nő egy nap alatt, mennyiszer kell vizet önteni rá.
  • építsetek várat a kertben úgy, hogy mindennap bővítitek valamivel, akár csak valami aprósággal, kövekkel, ágakkal, új épületszárnyakkal, zászlóval.
  • figyeljétek meg minden nap a környezetet a kertben, vagy azon a környéken, ahol sétálni szoktatok. Mi változott? Mi az, ami mindig ugyanolyan?

7. Vezessétek be a csukott szemes játékokat. Otthon: adj a kezébe tárgyakat, amelyeket csukott szemmel kell kitapogatnia. Kint: fogd a kezét, ő sétáljon csukott szemmel, és próbálja kitalálni, hol járhattok. Csukott szemmel szimatoljatok: milyen illatokat hoz a szél? Milyen hangokat lehet hallani?

8. Hagyjátok abba azokat a különórákat, amelyek feleslegesen szakítják félbe a napot, és nem szereznek örömet a gyereknek. A gyerekek fejlesztésének nem a különóra a leghatékonyabb és legmegfelelőbb módszere, hanem az elmélyült tevékenykedés, éppen az, amihez most, ezeknek a változásoknak a segítségével próbáltok visszatérni.

Kapcsolódó cikkeink játék témában: