Kisgyerek

Nyolc játék és elfoglaltság, amikkel az érzésekről tanulhat a gyerek

A következő játékokkal az érzésekről, érzelmekről is tanulhat a nagyobb ovis korosztály.
2024. Július 10.

A gyerekek a játékon keresztül tanulnak meg számos dolgot magukról és az őket körülvevő világról. A következő játékok a különböző érzésekről, érzelmekről taníthatják őket.

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Érzelem-kitalálós

Egy activityhez hasonló kitalálós játékban a mimikádat és a gesztusaidat használva mutass különböző érzéseket, amiket a gyerekednek ki kell találnia. Egy-egy feladvány után cserélhettek is. Ha nem helyből ötölnétek ki feladványokat, készíts cetliket, különböző érzéseket bemutató arcokról, így a gyermekednek a kihúzott kártya alapján kell megmutatnia az adott érzést.

Művészkedve ismerkedés az érzésekkel

Ha a gyerek szeret gyurmázni, nyomtass vagy rajzolj neki egy arcformákat, amin nem látszanak a szemek, az orr és a száj sem. Kérd meg, hogy gyurmából készítse el az arcot, olyan arckifejezésnek megfelelőn, ahogy érzi magát, vagy akár mondhatsz neki érzéseket is, amiket meg kell jelenítenie. Kérdezd meg arról egy-egy elkészült arc után, hogy mikor érezte úgy magát.

Beszélgessetek a karakterek érzéseiről olvasáskor

Az esti mese is tökéletes lehetőséget ad a különféle érzésekkel való ismerkedéshez. Időnként kérdezd meg a gyermekedet arról, hogy szerinte hogy érzi magát egy adott karakter, és miből gondolja ezt, szerinte mitől érezheti így magát. Kérdezd meg arról is, hogy ő érezte-e már úgy magát, és mi volt annak az oka.

Keresd a párját

Készíts memóriajátékot, amin a különböző érzések jelennek meg arcokon. Ha valamelyikőtök talál egy párt, beszéljetek arról, mit jelentenek az egyes érzések, mikor érzi úgy magát az ember, idézzetek fel olyan helyzeteket, amikor ti úgy éreztétek magatokat.

Érzelem-bingó

Ez  klasszikus bingó játék, de amiket jelölni kell, azok a különböző érzéseket megjelenítő arcok képei. Húzd ki az egyes érzéseket, olvasd fel ezeket, és a gyermeked keresse meg a nyomtatott vagy rajzolt kártyán az annak megfelelő arcot. Soronként rendezzétek el az arcokat a jelölő kártyán, és egy sornak kell betelnie ahhoz, hogy nyerjen.

Szobortánc érzésekkel

A klasszikus szobortáncban fel kell venni egy szobor-pózt, amikor leáll a zene. Játszd ezt a gyerekekkel úgy, hogy amikor megállítod a zenét, mondj egy érzést, aminek megfelelően kell szoborrá válni.

Táncold el az érzést

Szintén egy táncos játék, ahol készíts egy lejátszási listát változatos stílusú dalokból, és táncoljatok ezekre úgy, amilyen érzésről szerintetek szólnak. A játékot úgy is játszhatjátok, ha mindig valamelyikőtök mond egy érzést, és annak megfelelően táncoltok. Ez különösen szórakoztató úgy, ha nagyon eltérő érzést jelenítetek meg, mint amiről a dal szól.

Előadás maszkokkal

Ennél a játéknál először készítsetek papírtányérok, festék vagy filctoll, és hurkapálcika segítségével maszkokat, amelyek egy-egy érzéshez kapcsolódó arckifejezést jelenítenek meg. Találjatok ki egy szituációt, majd játsszátok el úgy, hogy mindannyian húztok egy-egy maszkot – ezeket fordítsátok le előtte –, és a rajta látható érzelemnek megfelelően viselkedjen a karakteretek.

Ha pedig a kicsit nagyobb gyerekeidnek keresel hasonló játékot, nemrégiben írtunk egy édesapa ötletéről, aki egy „érzés-leves”/ „érzelem-leves” nevű játékot talált ki, amivel a különböző érzésekről tanítja a gyerekeit. Az inspirációt az Agymanókból vette: egy nagy halom különböző színű zsenília gombócot mutat a videóban, amik közül az egyes színek egy-egy érzést, érzelmet jelenítenek meg, mint az öröm, a bánat, a félelem, a harag, az undor, a szorongás, a szégyen, az unalom. A gyerekei ezekből tudják kikeverni az érzelem-levesüket egy leveses tálban, amiben olyan érzések lesznek, amiket aznap vagy a héten éreztek. Az ötletről itt olvashatsz.

(Források: splashlearn.com, empoweredparents.co)