Kisgyerek

Kétszer annyi ideig játszanak kevesebb játékkal a gyerekek

Kutatások azt mutatják, hogy a kevesebb tényleg több lehet, ha gyerekekről és a játékokról van szó.
2022. Október 06.
Gyerekek játszanak otthon

Vannak az embernek elvei, mielőtt gyerekei születnének. Ezek közé tartozik, hogy milyen és mennyi játéka legyen. De hiába minden, egyszer csak azon kapod magad, hogy a gyereknek annyi játéka van, amennyi kitenne egy egész játékboltot. És még csak 3 éves. És még csak nem arról van szó, hogy elveid ellenére mindent összevásároltál, hanem valahogy beszüremkedtek a kis műanyag játékok az életetekbe és a lakásotokba. Minden fiók, doboz, polc és tároló tele van velük és képtelenség megszabadulni tőlük.

A kutatások azt mutatják, hogy a kevesebb tényleg több lehet, ha gyerekekről és a játékokról van szó. Egy 2017-es tanulmányban a kutatók kétféle körülmények között mérték a kisgyermekek játékának minőségét: egy négy játékot tartalmazó és egy 16 játékot tartalmazó szobában. A négy játékot tartalmazó szobában a 18 és 30 hónap közötti kisgyermekek átlagosan több mint kétszer annyi ideig játszottak minden játékkal, és átlagosan 63%-kal változatosabb módon, mint azok, akik a több játékkal teli szobában voltak. A kevesebb lehetőség miatt könnyebben tudtak belemerülni és koncentrálni, ami kreatívabb játékhoz vezetett.

“A kisgyermekek úgy vannak felépítve, hogy mindenre odafigyelnek a környezetükben” – mondta Alexia E. Metz, Ph.D., a Toledói Egyetem Mozgás- és Rehabilitációs Tudományok Iskolájának foglalkozásterápiás docense a Romper-nek. Mit tehetünk, ha megfulladunk a játékokban? Az alábbiakat érdemes megfontolni.

Mérd fel, hogy valóban annyira bosszant-e

Ha a gyerekednek sok játéka van, és úgy tűnik, hogy szereti, és téged valójában nem zavar, ne érezz nyomást, hogy változtass valamin! Tartogasd ezt az energiát a teendőid listáján szereplő több száz más dologra. Néhány szülő számára azonban a rendetlenség és a káosz hozzájárul a stresszhez.

Rakjatok rendet. Együtt.

Ez nem mindig egyszerű feladat és mindenképpen időigényes. Nyilván sokkal könnyebb és gyorsabb akkor kiselejtezni a felesleges tárgyakat, amikor a gyerek nincs otthon. Igen ám, de az ő játékairól van szó. Másfelől a gyerekek (egy bizonyos életkorig biztosan) szeretnek rendet rakni, sőt szelektálni is, ha azt a szülővel együtt csinálhatják.

A kiválogatott játékokat gyűjtsétek egy nagy táskába vagy dobozba és ajándékozzátok el. Mielőtt felajánlod valakinek a megunt, kinőtt játékokat, mindig tisztítsd meg, ellenőrizd, hogy nem törött-e, a társasnak minden része megvan-e, stb.

Trükkös szelektálás

Egyszerű trükk, ami figyelembe veszi a gyerek igényeit is. Szelektáld ki a játékokat és amikről azt gondolod, hogy nem kell, mert nem szokott vele játszani vagy kinőtt belőle, azokat tedd egy szatyorba/dobozba és pakold el a pincébe, padlásra, fészerbe, stb. Ha 3 hónapig (vagy amit te reálisnak tartasz) nem keresi, nem hiányolja, akkor meg is lehet válni tőle.

Kép: Getty Images

Forrás: romper.com