Kisgyerek

Innen tudhatod, hogy túl sok játéka van a gyereknek

A gyerekek számára nagyon fontosak a játékok, hiszen segítik az agyfejlődést, javítják a nyelvi és a társas készségeket, és a problémamegoldást is. A szakértők szerint azonban a túl sok játék akár akadályozhatja is a fejlődést.
2020. November 19.
Innen tudhatod, hogy túl sok játéka van a gyereknek (Fotó: Getty Images)

Egy 2017-es tanulmány szerint, amelyet az Ohio-i Toledo Egyetemen (University of Toledo in Ohio) készítettek, a kevesebb játék hasznosabb a gyermek agyfejlődésére nézve, egészségesebbé teszi a játékidőt és a gyermek is boldogabb lehet. A kutatás során 36 kisgyermeket vizsgáltak, akiket arra kértek, játszanak 4 vagy 16 játékkal. A gyerekek, akik kevesebb játékkal játszottak, hosszabb ideig foglalkoztak aktívan egy játékkal, többféle módon játszottak az adott játékokkal, kibővítették a játékukat, így jobban tudtak összpontosítani a játék felfedezésére és a kreativitásra. A 16 játékkal játszó gyerekek kevesebbet játszottak egy-egy játékkal, és gyakrabban váltottak játékot.

A túl sok játék megzavarhatja a játékidőt. Claire Lerner gyerekkori fejlődéskutató szerint a gyerekek túlterhelődhetnek, és nem tudnak egy dologra elég hosszú ideig koncentrálni ahhoz, hogy tanuljanak belőle, és a képzeletüket sem használják annyira.

Mégis mennyi játék a túl sok?

A következő egyszerű szempontok segíthetnek eldönteni, hogy túl sok játékotok van-e.Könnyen unatkozni kezd a gyerekHa túl sok a lehetőség, a tendencia az, hogy a gyerek azt várja a játéktól, hogy szórakoztassa, ahelyett, hogy valóban játszana vele, és ezzel fejlessze a különböző képességeit. Ha csak azért játszik egy játékkal, hogy 15 perc után elhajítsa, és azt mondja, unatkozik, az jelezheti, hogy túl sok a játéka.Sok a törött játékNéhány gyermeket egy nagyon vágyott játék megtanít arra, hogy óvatosan bánjon az efféle különleges ajándékokkal. Ha sok a törött, meg nem becsült játék, azokat próbáld megjavítani vagy kidobni, ahelyett, hogy újakra cseréled.

Még mindig sok olyan játéka van, amely nem felel már meg a fejlettségi szintjénekIdőnként a szülő is bűnös lehet bizonyos játékok felhalmozásában, például, amelyekhez érzelmi kötődése van. Azonban ha a gyermek óvodás korában is sok babajáték van a szobájában, ideje ezeket tovább ajándékozni, vagy legalább elcsomagolni.Többször van meg ugyanaz a játékAz ünnepekkor gyakori, hogy ugyanabból a játékból akár többet kap a gyermek, esetleg más verziókban, más színekben. Ha több játék is megvan számos változatban, érdemes hagyni, hogy a gyerek kiválassza a kedvenceit, és a többit elajándékozni.

Mindig új játékokat kérHa a gyermek megszokta, hogy sok játék van körülötte, valószínűleg még többet kérhet. Becky Mansfield játékterapeuta szerint ha a gyerek néhány naponta, akár naponta többször kér valamilyen új játékot – például ha meglátja a reklámokban, vagy a boltokban -, az is lehet a jele, hogy túl sok a játék otthon.

Mit tehetsz, ha túl sok a játék?

Természetesen nem kell megszabadulni mindentől, és kidobni, elajándékozni az összes játékot. De érdemes szelektálni, akár a gyerekkel együtt, és csak azokat megtartani, amelyekkel tényleg játszik is.Forrás: smartparenting.com.ph