Kisgyerek

Szabad-e erőltetni egy játékot?

Nem szeret kirakózni, nem érdeklik az építőkockák. Szabad-e ilyen esetben is erőltetni az adott játékot? Vörösné Miklós Mariann gyógypedagógussal beszélgettünk erről a sok szülőt érdeklő problémáról.
2020. Április 22.
Szabad-e erőltetni egy játékot? (fotó: Getty Images)

A játék egy önként és mindenféle kényszer nélkül választott tevékenység, amely örömforrás a gyermek számára.

“A játék köt és old. Leköt. Elbűvöl, vagyis elvarázsol” – írja Huizinga Homo Ludens című könyvében. Joggal merül fel tehát a kérdés bennünk, szülőkben, hogy nekünk vajon mennyire és miként kell ehhez a tevékenységhez hozzájárulnunk?

Mi a szülő feladata a gyermek játéktevékenységében?

Vörösné Miklós Mariann gyógypedagógus szerint, ha kisgyermekünk van, annyi a dolgunk, hogy vegyük észre, ha érdeklődve fordul egy-egy tevékenység felé, és amennyiben igényli, segítsük ezekben.Nagyobbacska gyermekek esetében fontos, hogy hagyjunk időt a szabad játékra, az abban való elmélyülésre. Ha ugyanis pici gyermekkortól kialakul és természetessé válik annak lehetősége, hogy egy kisgyermek önállóan, elmélyülten játszhasson, az nagyban hozzájárul a gondolkodás és kreativitás fejlődéséhez – tette hozzá Vörösné Miklós Mariann.A jó játékhoz elengedhetetlen a békés, nyugodt környezet, valamint a játékidő, amiből talán sosem elég. Ennek biztosítása mindenképpen fontos szülői feladat. Természetesen szükséges a játékkínálat megteremtése is, vagyis legyen otthon zsírkréta, festék, rajzlap, gyurma, homok, kavicsok, termések, labda, építőkocka, kornak megfelelő játék stb. Nagyobb gyermekeknél pedig érdemes bővíteni a kínálatot például kártyákkal, társasjátékokkal is.Ugyanakkor nem feltétlenül szükséges, hogy mindig újabb és újabb játékkal halmozzuk el a gyermeket. Ezek rövid időn belül unalmasakká válnak, arról nem beszélve, hogy többségük nem alkalmas a gyermekek fantáziájának, gondolkodásának fejlesztésére, konstruktív tevékenységre.

Mi a helyzet a fejlesztő játékokkal?

Vannak olyan fejlesztő játékok, amelyek jól használhatóak a gyerekszobában, jól beépíthetők játéktevékenységekbe, és szívesen játszanak velük a gyermekek – hangsúlyozta a szakember. Fontos azonban, hogy jól használjuk ezeket, és ügyeljünk arra, hogy a játék ne tanulás legyen, hanem valóban játék, amihez élmény és öröm társul.

Nem akar kirakózni. Erőltessem?

Vajon kell-e bizonyos – az adott életkorra jellemző – játéktípusokat erőltetnie egy szülőnek, ha a gyermek nem szívesen foglalkozik egyébként az adott játékkal?Mariann szerint nem szabad erőltetni ezeket a játékokat, hiszen ezzel elveszítené az örömteliségét a tevékenység. A játék azáltal tud személyiségfejlesztő lenni, hogy motivációja belülről fakad. Ezért az nem célravezető, ha a szülő akkor is erőlteti, ha gyermeknek nincs kedve hozzá.Mit tehetünk ilyenkor?Bizonyos időnként újra és újra fel lehet kínálni, vagy akár szem előtt hagyhatjuk az adott játékot, hogy a lehetőség adott legyen a gyermek számára. Könnyen lehet, hogy rövid időn belül magától fog érdeklődni olyan tevékenység, játék iránt is, amiről korábban hallani sem akart.

Figyelembe kell azonban venni, hogy minden gyermek más-más ütemben fejlődik, és ezért eltérő késztetések vezérlik. Amíg egy gyermek nem érett egy tevékenységre, nem szabad erőltetnünk az adott játékot.

Valami nincs rendben

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk játéktevékenysége eltér a megszokottól, esetleg elmaradást vagy furcsaságot tapasztalunk benne, akkor forduljunk szakemberhez (pl. védőnő, gyermekorvos, gyógypedagógus, pszichológus). Bízzuk az ő kompetenciájára, hogy valóban van-e lemaradás, vagy probléma, amivel indokolt foglalkozni.Ha beigazolódik, hogy segítségre van szükség, ebben az esetben is bízzuk szakemberre a feladatot. Az édesanya maradjon meg a szerető, gondoskodó, támogató, segítő szerepben, aki a gyermek fejlődéséhez egy türelmes, kiegyensúlyozott lelki hátteret biztosít.