Kisgyerek

Amikor a párhuzamos játékot felváltja a közös játék

A kisbabák kezdetben még egyedül, önállóan játszanak, de kisgyermekkorban már a párhuzamos játék állomását is elérik. A párhuzamos játék az utolsó játékszakasz, mielőtt a gyermek a játék során interakcióba lépne másokkal.
2021. Augusztus 14.
Amikor a párhuzamos játékot felváltja a közös játék (Fotó:Getty Images)

A párhuzamos játék során a babák és a kisgyerekek szívesen ülnek egymás mellett játék közben, de csak ritkán lépnek kapcsolatba egymással. Egyikük időnként felnéz, hogy megszemlélje, mit csinál a kis barátja, vagy akár odaad neki egyet a játékai közül – de még mindig az a jellemző, hogy az idő legnagyobb részében magukban, a saját kis személyes terükben játszanak a kisgyerekek. De ez nem jelenti azt, hogy nem élvezik egymás társaságát, sőt, a kisgyerekek szeretnek megfigyelni másokat is a korosztályukból.

Az úgynevezett asszociatív játék megjelenésével kezdenek el a gyerekek osztozni a játékokon. Ekkor észreveheted például azt, hogy a gyermeked és a játszótársai építőkockákkal játszanak, de még mindenki a saját tornyát építi. Vagy például azt, hogy egy játszókonyhánál csoportosulnak, ahol mosogatják az edényeiket, vagy kevergetnek egy üres játékfazekat, de még tervezés és irányítás nélkül – tehát még nem osztanak le olyan szerepeket, mint hogy “én leszek az anyuka, te az apuka”, vagy “én leszek a szakács, te a vendég” – ezt majd a kicsit idősebb gyerekek körében lehet látni.

Ebben az időszakban nem ritka az sem, hogy összevesznek egymással a kisgyerekek játék közben, hiszen még csak most tanulják az osztozkodást, azt, hogy felváltva, egymás után, sorban következzenek egy játéknál, és számtalan apróságot azzal kapcsolatban, milyen a jó barátság.

A barátságokhoz szükséges készségek fejlődését a gyermekednél segítheted a következő módszerekkel.

Mutass példát. Amikor együtt játszol a kisgyerekeddel, kérdezd meg, hogy játszhatsz-e valamelyik játékkal, amivel játszik. Amikor engedélyt kaptál, értékeld, hogy megosztja veled, és dicsérd meg érte, köszönd meg neki, hogy hajlandó osztozkodni.

Javasolj kooperatív játékokat. Ha nálatok játszanak a gyerekek, javasolj körjátékokat, vagy például labda passzolgatást, olyan mozgásos játékokat, amiket tudnak együtt csinálni. De működhet a közös kézműveskedés, éneklés-zenélés is.

Avatkozz közbe, ha szükséges. A játék közben figyeld a gyerekeket, és lépj közbe, mielőtt lökdösésre, ütögetésre kerülne sor. A “küzdő feleket” válaszd szét, és irányítsd át őket egy más tevékenységre, vagy a helyiség két külön részére.

Nem szabad feladni. Jó észben tartani, hogy egy, de akár több közös játék végződhet összeveszéssel, könnyekkel, hisztivel, hiszen a szociális készségek elsajátítása bizony időbe telik. Próbálkozzatok különböző társaságokkal, napszakokkal, tevékenységekkel.

Forrás: whattoexpect.com