Kisgyerek

10 egyszerű tevékenység, ami fejleszti a gyerek finommotorikáját

Néhány egyszerű és szórakoztató játékot és tevékenységet mutatunk, ami fejleszti a kisgyermeked finommotorikáját.
2023. Március 24.
testvérek rajzolnak
(Kép forrása: Getty Images)

Finommotorikus tevékenységnek nevezzük azokat, amelyekhez a test apró izmait kell használnunk. Ilyen például az, amikor felhúzzuk a cipzárt a kabáton, apróra összehajtogatunk egy papírt, díszítjük a süteményt, vagy éppen fogat mosunk.

Különböző kézműves tevékenységek és játékok segíthetik fejleszteni ezt a bizonyos finommotorikát.

Gyurmázás

Egy remek szenzoros, vagyis érzékszervi játék a gyurma, ami nagyon jól fejleszti a finommotorikát. Egyrészt a gyermeked a kezével gyúrja, formázza a gyurmát, és különböző eszközöket is használhat a játék során, mint a kiszúró formák, a műanyag kések, játék sodrófa, és hasonlók.

Firkálás, rajzolás

A rajzolás az egyik legfontosabb finommotorikus tevékenység, amire azért is szükség van, hogy később megtanuljanak írni a gyerekek. Ahogy ugyanis haladnak a rajzolás egyes szakaszain, kezdik fejleszteni a megfelelő kontrollt a betűk megformázásához és a kézíráshoz. Amikor a gyermeked firkál, rajzol, ajánlj neki különböző papírtípusokat és íróeszközöket – zsírkrétát, ceruzákat, filctollakat.

Festés

A festés szintén egy olyan tevékenység, amit érdemes gyakran végezni. Számos típusa van, amik mind segítik a finnommotorika fejlődését. Ezek közül néhány, amit kipróbálhattok a klasszikus ecsettel való festés mellett: ujjfestés, nyomdázás, festés szivacsos ecsettel, hengeres festés, levél-nyomat készítés.

Ujjas mondókák

A számolgatós, csikizős, bökdösős, mondókás ujj-játékok amellett, hogy fejlesztik a szókincset, összekapcsolják a látást, a hallást és a tapintást, és kiválóak arra, hogy az ujjaikat átmozgassák a kicsik. Ebben a korábbi írásunkban összegyűjtöttünk néhány szuper ujjas mondókát!

Fűzés

Azok a tevékenységek, amikben egy madzagot kell átfűzni dolgokon, vagy felfűzni rá különböző tárgyakat, amellett, hogy a szem-kéz koordinációt és a csippentő fogást nagyon jól fejlesztik, koncentrációt is igényelnek. Néhány játék, amivel ezt lehet gyakorolni: lyukas, fából készült formák felfűzése, lyukacsos tábla, amin átfűzheti a madzagot, tészta- vagy gabonapehely-nyaklánc készítés, gyöngyfűzés, cipőfűzés. Minél idősebbek lesznek a gyerekek, annál ügyesebben tudják majd a kisebb méretű gyöngyöket a cérnára, damilra fűzni.

Papírtépkedés és -hajtogatás

A papírtépkedés is megmozgatja az apró ujjakat, és a csippentést is lehet vele gyakorolni! Adj a gyermekednek különböző típusú és színű lapokat, hogy csíkokat, kisebb darabokat tépkedhessen belőle. Hogy ne menjen kárba, utána ragasztóval készítsetek egy kollázst például egy nagyobb kartonra. A papírcsíkokból tanítsd meg galacsint is gyűrni, amik szintén rákerülhetnek a kollázsra.

A papírhajtogatás szintén a finommotorikát fejleszti: kezdjétek valamilyen egyszerűbb gyakorlattal, papírrepülővel, sótartóval, csákóval, csónakkal, később pedig jöhetnek a fokozatosan egyre bonyolultabb dolgok.

Kirakós

A kirakós játékok amellett, hogy remek finommotorikus tevékenységek, nagyon jót tesznek a gyermek kognitív fejlődésének, a koncentrálásnak, fókuszálásnak, és a vizuális észlelést is fejlesztik. De az sem elhanyagolható szempont, hogy nagyon szórakoztatóak! Kezdetnek nagyobb méretű, kevesebb darabos kirakóst válassz, majd a gyermeked életkorának megfelelően jöhetnek a bonyolultabbak is.

Építőkockák és más építőjátékok

A kisebb és nagyobb fából vagy műanyagból készült kockák nem csupán a finommotoros, de a nagymotoros készségek fejlődését is segítik, és problémamegoldást, korai számfogalmakat, színeket, a térrel kapcsolatos fogalmakat is tanulhat belőlük a gyermek. Az építőkockák mellett más építőjátékok is léteznek, és akár olyan dolgokból is építhettek, mint a száraztészták, gallyak, hurkapálcikák.

Kártyajátékok

A kártyázás nem csak a kognitív fejlődés szempontjából hasznos, de a kézizomzatot is igénybe veszi. Miközben a gyerekek memóriajátékot, sorba rendezős kártyát vagy társas kártyajátékot játszanak, a lapokat az ujjaikkal emelgetik, válogatják, megfordítják, egymásra rakják.

Főzőcskézés

A gyermekedet az életkorának megfelelően érdemes bevonnod a konyhai tevékenységekbe, kezdetben például a zöldségmosásba, a kavargatásba, később az asztal megterítésébe, és az alapanyagok előkészítésébe. A kavargatás, sütiszaggatás, aprítás, gyúrás, a tepsire pakolás, stb. mind olyan feladatok, amik a kezek izommunkáját igénylik.

(via empoweredparents.co)