Kisgyerek

Találkozás a zsírkrétával – a firkálás fejlesztő hatása

Amint a kisgyermek kényelmesen meg tudja fogni, tartani a zsírkrétát, készen áll arra, hogy firkálni kezdjen.
2021. Január 14.
Találkozás a zsírkrétával - a firkálás fejlesztő hatása (Fotó: Getty Images)

A baba első évének utolsó hónapjaiban folyamatosan javulnak a finommotoros készségei, a kézügyessége, ez pedig azt jelenti, hogy hamarosan készen áll arra, hogy felvegye és használj a zsírkrétát.

(Arra azonban nem árt odafigyelni, hogy lehetséges, hogy annyira lelkes lesz, hogy nem csak a papírra szeretne majd firkálni, de az asztalra, a falra, a kanapéra, és egyéb helyekre, amiben üres vásznat vél felfedezni.)

Érdemes minél több lehetőséget biztosítani a számára ahhoz, hogy annyit firkálhasson, amennyit csak szeretne. Ez segíti az ujjainak erejét, az ujjak mozgásának kontrollálását fejleszteni, és megértenie, hogy a jelek és a vonalak, amiket rajzol, idővel alakokat, tárgyakat, betűket tudnak majd formázni.

A firkálás a használt eszközöknek köszönhetően fejleszti a finommotoros készségeket, amelyekre később az írás megtanulásához lesz szüksége a gyermeknek. Javítja a szem-kéz koordinációt, kapcsolatot teremteni aközött, amit lát és csinál. Segíti a koncentrációt, ha a gyermek élvezi a firkálás és el tud merülni benne, és tud figyelni az apró részletekre is. Ha pedig az alkotása elnyeri mások tetszését is, az jótékonyan hat az önbizalmára is.

Milyen mérföldkövei vannak a firkálásnak?

12-15 hónapos korára, amikorra a csippentőfogást is elsajátította, a kisgyermek készen áll rá, és valószínűleg szeretné is megfogni a zsírkrétát ahhoz, hogy nyomokat hagyjon vele. Ekkor inkább nagy, véletlenszerű íveket húznak, foltokat ejtenek a zsírkrétával, nem pedig szándékosan firkál, inkább csak tanulmányozza.15-18 hónapos korára már élvezi magának a zsírkrétával való rajzolásnak a folyamatát. A zsírkrétát valószínűleg az egész markával fogja, nagyobb mozdulatokkal rajzol, a firkái pedig már valószínűleg kifejezőbbek lesznek. Ha még nem is feltétlenül lehet például fákat vagy házakat felismerni a képen, de színes tömböket, határozottabb jeleket és mintákat már igen.18-24 hónapos korára a kisgyermek firkái már jobban felismerhetőek lesznek, és több helyet foglalhatnak a papíron. Ekkor már minden zsírkrétával készült vonás jelent valamit a kis művésznek – például lehet, hogy a kis kavargó hurokvonalak a kutyát, az élénk csíkok az apukáját jelenti a számára a papíron.A gyermek eleinte valószínűleg a firkálás, rajzolás után elmondja, hogy a képe Anyát, Apát, őt magát, stb. ábrázolja. Ahogy növekszik, meg fogja tervezni, hogy mit rajzol majd, mielőtt elkezdené. Ez mutatja, hogy tudja, hogy a képekkel jelentést tud közvetíteni.

Hogyan lehet segíteni a gyermeket a firkálásban?

A legfontosabb, hogy az eszközök biztonságosak legyenek – bármivel is rajzol, valószínűleg a szájába fogja venni a gyermek, ezért meg kell bizonyosodni, hogy az nem mérgező. Arra is fontos figyelni, hogy éles, szúrós eszközöket ne használjon.Célszerű az etetőszékre ragasztani néhány papírt, és adni a gyermeknek egy-két vastagabb, könnyen megfogható, nem mérgező zsírkrétát, hogy nekiláthasson alkotni.Mint bármilyen más tevékenységnél, itt is fontos, hogy felügyelettel legyen a kicsi, azonban abba, hogy mit alkot, nem javasolt beleszólni. A legjobb, ha a gyermek önállóan kísérletezhet, fedezhet fel ahelyett, hogy irányítják. Ha szeretné, firkálja össze az egész papírt, ha fest, keverje össze a színeket – ez az önbizalmának is jót tesz.Ha a gyermeket nem érdekli annyira a papírra, zsírkrétával való firkálás, akkor más eszközökkel is kifejezheti bimbózó kreativitását. Rajzolhat táblára, nyomdázhat vagy festhet olyan vízbázisú festékkel, ami nem mérgező, vagy éppen közösen lehet vele kollázst készíteni ragasztással.Bármit is alkot, jólesik neki, ha dicséretet kap érte, akár kiteszik az elkészült képet a lakásban – ebből látja, hogy értékelik, amit csinál.Forrás:

whattoexpect.com

babycentre.co.uk

kidscountryinc.com