Kisgyerek

Játék szobában, szabadban

Érdemes külön szót ejteni a jó időre szóló játékokról, amikor nem kell a szobában ücsörögni.
2003. Június 27.

A szabadban való csoportos játékok általában nem igényelnek eszközöket: gondoljunk csak a fogócskára vagy a bújócskára. Ezzel szemben a kicsi fejlődését segítő egyéni játékok igen. Ennek megfelelően az egyéni játékoknak gazdag az eszköztára.

Kerekes járgányok

Játék szobában, szabadban

A gyerekek nagy kedvencei a két-, három- és négykerekű járgányok: biciklik, triciklik, motorok és kisautók. A számtalan modellből a szülők és a gyerekek is kedvükre válogathatnak. Ami a legfontosabb, hogy a gyerek örömét lelje a kiválasztott játékban. Ami fontos, hogy a játékszer minden esetben feleljen meg az életkori sajátosságoknak és a gyermek egyéni fejlettségi szintjének.

Ezekben a játékokban sokkal több minden rejlik, mint amit első pillanatban gondolnánk róluk. Egy biztos, mind a kinti és mind a benti játék fontos szerepet játszik a gyermek fejlődésében. Fejleszti a gyermek mozgás-koordinációját, ismereteit, amit a későbbiekben, a “valódi” közlekedésben eredményesen tud kamatoztatni. A motorok, biciklik és kisautók bevezetik a gyereket a közlekedés elemi szabályaiba, segítségükkel a kicsi életszerűen utánozhatja szüleit és környezetét.

Pedálosak és akkumulátorosok

A járgányok két nagy csoportjába a pedálos és az akkumulátoros kisautók, motorok, biciklik és triciklik tartoznak.

Az első csoportba az “ősi”, pedállal és lábbal hajtható darabokat soroljuk. Ezek tökéletesen alkalmasak kinti és benti játékhoz, és a közlekedési alapismeretek elsajátításához. A pedálos járgányokat 2-6 éves lurkóknak ajánljuk.

A második csoportba az új típusú elektromos járgányok sorolhatók, melyek technikailag fejlettebb kategóriát képviselnek. Ezek a “járműcsodák” a valódiak miniatűr változatai, melyeken már rendeltetésszerűen használhatók a vezetés alapelemei: a gázadás, a sebességváltás, a tolatás. Éppen ezért csak 3-4 éves kortól ajánlottak.

Ezeket a játékokat a szabadban érdemes használni, mert a “nagy” sebesség miatt nagyobb teret igényelnek. A kínálat az egyszerű autótól a komolyabb terepjáróig tart. A szülők a kicsivel közösen könnyen ki tudják választani a gyermek érdeklődési körének megfelelő járgányt.

A négykerekű járművek között van egy- és kétszemélyes változat is. Ha a testvérek között kicsi a korkülönbség vagy van hasonló korú gyermek a baráti körben, szomszédban, érdemes kétszemélyes modellt választani. Együtt még izgalmasabb a játék. A kisautók ülése a gyermek növekedésének megfelelően állítható.

Az elektromos változatok strapabírók és megbízhatók, több gyereket képesek kiszolgálni. Ha a kerekek a nagy igénybevétel miatt elkopnak, lehetőség van azok cseréjére is.

Bébitaxik, triciklik és biciklik

Nemcsak a nagyobbaknak, de a kisebbeknek is készülnek kerekes közlekedési eszközök. Így a nagyobb testvéreknek nem kell félteni kisebb testvérüktől játékukat. A bébitaxik már 1 éves kor előtt kiváló szolgálatot tesznek, még mielőtt a baba elkezdene járni. Ennek a járgánynak éppen az a lényege, hogy támogassa a gyereket a mozgásfejlődésben. Lakásban és a szabadban is jó szolgálatot tesz.

A modernebb változatokat már felszerelték bevásárlókosárral, dudával és mindenféle szemet gyönyörködtető extrával. A szülők a típusok és a színek közül is választhatnak, aszerint, hogy kisfiúnak vagy kislánynak vásárolják a játékot.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Igazi öröm a mozgás
  • Így tanítsd meg biciklizni!
  • Tekerős járgányok
  • VI.évf./4.sz.

    Forrás: Baba Magazin