Gyerek

Baj, ha valamire rákattan a gyerek?

Bogarak, sellők, dinoszauruszok - a legtöbb kisgyerek életében van egy olyan időszak, amikor rákattan egy témára, szinte megszállottan kedvel mindent, ami azzal kapcsolatos. Ez baj, vagy esetleg teljesen normális dolog?
2020. Március 27.
Baj, ha valamire rákattan a gyerek?

Nagyon aranyos lehet, amikor minden ismerősödet azzal szórakoztat a gyermeked, hogy kimerítő előadásokat tart nekik a dínókról, a különböző tömegközlekedési eszközök típusairól, vagy a mitikus lényekről. A szülőkben azonban gyakran felmerül a kérdés, hogy ez normális? Valójában igen.

Mennyire gyakori ez a gyerekeknél?

A szakértők szerint az óvodások nagyjából egyharmada rákattan egy témára – ezt intenzív érdeklődésnek nevezi a szakirodalom, amely általában a 2-6 éves korosztályt érinti, és a kutatások szerint valamivel gyakoribb a fiúk körében, mint a lányokéban.

Kíváncsi vagy, miért éppen az a megszállottsága, ami? Lehet, hogy a választ magadban kell keresned, ugyanis a témában készült tanulmányok szerint az óvodások 69%-a, akinek van egy kedvenc témája, ebben hasonlóságokat mutat az édesanyja vagy az édesapja érdeklődésével.

Miért alakul ki ez a rajongás?

A gyerekek szeretik a megszokott dolgokat, így ha van egy rajongott témájuk vagy tevékenységük, az kényelmes és ismerős kapaszkodó lehet, ha valamilyen változás következik be az életükben. Ilyen lehet, ha a kiságy után nagyobb gyermekeknek való ágyba kerülnek, ha kistestvérük születik, esetleg óvodát kell váltaniuk. Ilyenkor azért is mélyedhetnek bele jobban a kedvelt témába, mert az megnyugtatja őket.Annak köszönhetően, hogy a gyermek nagyon jól ismer egy témát, sikeresnek is érezheti magát, hiszen a tudásával lenyűgözhet másokat. A dinoszauruszok esetében ez azzal kezdődik, hogy megérti, mi az a dinoszaurusz, majd egyre mélyebbre fog ásni a témában, megtanulja a különböző fajták nevét, ilyen meséket, filmeket szeretne nézni, azt kéri, hogy ilyen témájú könyvekből olvassanak fel neki – végül pedig annyi információja lesz a témában, hogy szinte ledoktorálhatna paleontológiából. Ha a gyermeknek van egy szenvedélye, ami a társai körében is népszerűvé válik, az lehetőséget ad a tapasztalatcserére és az interakcióra, megoszthatják egymás között az információt.

Jót tesz a koncentrációs képességnek is

Egy kutatás szerint, azok a gyerekek, akiknek van “hobbija”, azok sokkal könnyebben dolgozzák fel az információkat, jobb a koncentrációs képességük, és általában véve érdeklődőbbek, mint azon társaik, akiknél nincs különösebben fókuszban semmi. Összességében véve jót tesz tehát a fejlődésének, tulajdonképpen játszva tanul és játszva fejleszti magát.

Hálás lesz, ha te is érdeklődsz

A szakértők szerint érdemes megbékélni a gyermek hobbijával, érdeklődésével, hiszen ez felkeltheti az intellektuális kíváncsiságot. Ha pedig érdeklődsz a választott témája iránt, azzal nagyon boldoggá teszed, és mélyíted a kötődést köztetek.A gyermekkori szenvedélyek átlagosan egy évig tartanak, ezután teljesen elmúlnak, vagy a gyermek valamilyen rokon téma iránt kezd érdeklődni. Ha a szülő aggódik amiatt, hogy a gyermek érdeklődése egy téma iránt már sok, érdemes azzal próbálkozni, hogy kiterjeszti az érdeklődését. Például, ha imádja a buszokat, akkor más járművekkel is érdemes megismertetni, majd az autós térképekkel, később a biciklizéssel, stb.

Mikor lehet mégis probléma?

Ha egy gyermek rögeszmésen érdeklődik valami iránt, az későbbi obszesszív-kompulzív zavart (kényszerbetegséget) is előre jelezhet. Ha aggódsz, érdemes beszélned ez ügyben egy gyermekpszichológussal. Aggodalomra olyan dolgok adhatnak okot, mint ha például a játék helyett már inkább a rend fenntartása érdekli jobban – például ahelyett, hogy játszana az autókkal vagy a dínókkal, folyamatosan sorba rendezgeti ezeket. Problémás lehet az is, ha annyira koncentrál a szenvedélyére, hogy mással egyáltalán nem szeret játszani, vagy ha a kortársainak még akkor is folyamatosan erről beszél, ha ők már kifejezték, hogy számukra ez érdektelen.