Gyerek

A gyerek csak gyerek akar lenni – Érvek a gender-neutral nevelés mellett

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a nemi megkülönböztetés nélküli nevelés. Összegyűjtöttünk néhány jó okot arra, miért érdemes fontolóra venni a szokatlannak tűnő módszer alkalmazását.
2018. Május 17.
A gyerek csak gyerek akar lenni - Érvek a gender-neutral nevelés mellett

Mi az a gender-neutral nevelés?

A gender-neutral, vagyis nemsemleges nevelési elv lényege, hogy a behatároló társadalmi nemi sztereotípiákkal és elvárásokkal szembemenve nem skatulyázzuk be a gyerekünket, és hagyjuk, hogy a viselkedését szabadon alakíthassa a nemétől függetlenül. Tehát például, ha a kisfiúnk meglátja, hogy a körmünket lakozzuk, és ő is szeretné ezt kipróbálni, akkor ahelyett, hogy ráförmednénk, hogy “a fiúk ilyet nem szoktak”, megengedjük neki. Vagy ugyanígy, ha a kislányunk babák helyett szívesebben játszik autókkal, akkor nem tiltjuk le róla, hanem hagyjuk, hogy hadd élvezze a játékot azzal, amivel csak akarja.

Az ok egyrészt az, hogy ilyen nemsemleges környezetben a gyereknek esetleg olyan tehetségére is fény derülhet, amire egyébként a nemi sztereotípiákat követve nem lenne esély. Másrészt felnőve jobb kapcsolatuk lesz az ellenkező nemmel, pályaválasztáskor pedig szabadabban döntenek majd: a lányok például nagyobb valószínűséggel választanak matematikával vagy informatikával kapcsolatos szakmát.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

Természetesen 100 százalékban lehetetlen gender-neutral módon nevelni a gyermekünket, hiszen, amint elhagyja az otthon melegét, máris szembesülnie kell a társadalmi normákkal. Az azonban, ami a családban zajlik így is óriási hatással van a személyiségfejlődésére. De nézzük, milyen előnyei lehetnek még a gyerek szempontjából a nemsemleges nevelésnek:

1. Szabadabb lesz

Azáltal, hogy a szülők felszabadítják a gyereküket a nemi sztereotípiák alól, a gyerek is szabadabbnak fogja érezni magát. Bátrabban meri majd felvállalni saját magát, a gondolatait, az egyedi kis személyiségét, és ő is kevésbé fog beskatulyázni másokat. Ezt akár olyan apró változtatásokkal is előidézhetjük, mint hogy nem mondjuk a fiúnknak, hogy a “fiúk nem sírnak”, hanem őt is ugyanúgy megvigasztaljuk, mint a lányunkat.

2. Nagyobb tapasztalattal fog rendelkezni (tágabb karrierlehetőség)

A gyerekkor a felfedezésről, a tapasztalatszerzésről szól. Mindez pedig elsősorban a játékos tevékenységek és a játéktárgyakkal való játékon keresztül történik. Ha egy kislány nem csak és kizárólag babákkal játszhat, olyan új tapasztalatokat szerezhet, amire egyébként nem lenne lehetősége. Felnőttként ez olyan előnyökkel járhat, mint hogy a karrier terén egy “fiúsabb” hivatás elől sem fog feltétlenül elzárkózni, és akár híres fizikus vagy menő informatikus is lehet belőle. Nem beszélve arról, hogy a hétköznapokban is talpraesettebb lesz és egy villanykörte- vagy autógumi csere sem fog gondot okozni neki. Ugyanígy egy fiúnak sem lesz idegen tevékenység a főzés vagy az, hogy ő maradjon otthon a gyerekkel, ha úgy alakul.

3. Kreatívabb lesz

Azáltal, hogy a gyereknek sokkal több mindent van lehetősége megismerni, önmaga is kreatívabbá válik. Óriási előny ez akkor, amikor a jövő munkaerőpiaci elvárásainak top 3-as listájában a problémamegoldás és a kritikai gondolkodás után a kreativitás is helyet kapott. Egyébként annak köszönhetően, hogy ez a fajta nevelés is számtalan dolgot és megszokott sémát megkérdőjelez, nagy valószínűséggel a kritikai gondolkodása is fejlettebb lesz a kortársainál.

4. Őszintébben fog kommunikálni

Ha a kezdetektől fogva nemsemlegesen nevelünk, el fog jönni az a nap, amikor a gyerek a társadalmi normákat látva egyre több és komolyabb témákat feszegető kérdéseket fog feltenni nekünk. Azáltal, hogy mi ezekkel kapcsolatban nyíltabban és őszintébben nyilatkozunk, szorosabb szülő-gyermek kapcsolatot építhetünk, később pedig ő is hasonlóan nyílt és őszinte párbeszédet fog folytatni velünk és az embertársaival is. Mindemellett magasabb érzelmi intelligenciára és empátiára tesz szert, amiből szintén kizárólag csak profitálhat.

5. Jobb önismeretre és nagyobb önbecsülésre tesz szert

Habár kis korban esetleg nem sok előnyét látjuk a nemi megkülönböztetés nélküli nevelésnek, szinte biztosak lehetünk benne, hogy később minden fáradozásunk duplán meg fog térülni. Mivel kis korban annyi minden megtapasztalhattak és felfedezhettek a világból és saját magukból, sokkal nagyobb önismeretre tesznek szert felnőttként. Ez pedig egyenes út a magabiztosság felé. És hát mi többet kívánhat egy szülő, mint hogy erős, magabiztos felnőttekké cseperedjenek a gyerekei.

6. Könnyebben megérti a másik nemet

Egyértelmű, hogy azáltal, hogy kis korban mindkét nem szerepeit kipróbálhatták, felnőttként jobban fogják ismerni az ellentétes nemet. Mivel a kommunikációjuk kevésbé lesz eltérő, könnyebben megértik majd egymást. Ez a hétköznapi személyes kapcsolatokban, de párkapcsolatban is előnyükre válhat.

7. Vezető válhat belőle

Amikor egy gyereket úgy nevelnek, hogy tisztában legyen az értékeivel, fogadja el és szeresse önmagát, nagyobb eséllyel válik vezetővé vagy vezető beosztásúvá felnőttként. Kreatívabb, érdeklődőbb, kritikusabb és kíváncsibb lesz – amik egytől egyig kiváló vezetői tulajdonságok. Azáltal, hogy ilyen szabad környezetben nevelkedett, ő is szabadabban fog dönteni a sorsáról, és pontosan tudni fogja, hogy a saját élete a saját kezében van. Ezek mind, mind egyértelmű előrevetítői egy sikeres életnek.

(Képen: Fisher-Price BeatBo robot)

Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: