Baba

A Gyerekszoba.hu bemutatja: rendhagyó adventi naptár kisbabás szülőknek

A minőségi, együtt töltött időt nyújtó játékos adventtel megtarthatjátok az ünnepi készülődés hagyományát kisbabátok bevonásával is. Vorsléger Dóri szülésznő, csecsemőmasszázs-oktató ötleteivel egy igazán rendhagyó „adventi naptárat” nyújtunk most át nektek. Itt nem ablakokat kell nyitogatni, hanem videókat – naponta egyet, mindben egy jó kis fejlesztő mókát találtok.
2023. November 29.
advent
Illusztráció: Getty

Bizonyára benned is felmerült már, hogy ha kisbabád van, hogyan tudod őt is bevonni az ünnepi készülődésbe. Bár az adventi kalendáriumot már a legkisebbek is szeretik, ebben a korban nem javasolt még – hozzátáplálási időszakban sem – hozzáadott cukrot tartalmazó csokoládét adni a gyermekünknek mindamellett, hogy valószínűleg még elrágni sem tudná igazán, valamint a tárgyak és az apróbb játékok sem a legmegfelelőbbek egy egyéves kor alatti kisbaba számára. Éppen ezért szoktam javasolni a szülőknek, hogy élménnyel és közös játékokkal hangolódjanak az ünnepekre. Ennek a célja nem az, hogy a kisbabával megismertessük, hogy mi az az advent vagy maga a karácsony, hiszen ebben a korban az idegrendszerük még éretlen ahhoz, hogy megértsék az esemény jelentőségét és szerepét – ám a rájuk figyeléssel, az örömteli együttléttel pontosan azt adjuk át.

Vorsléger Dóri - fotó: magánarchívum

Vorsléger Dóri – fotó: magánarchívum

Összegyűjtöttem 24 játékötletet, amik babákkal jól végezhetők, és kevés anyagi ráfordítással vagy otthon megtalálható eszközök felhasználásával elvégezhetők. Ezek főként szenzoros „rásegítők”, így minőségi időt tölthet együtt a család és megtámogathatjuk kisbabánk egészséges fejlődését is. A játékokat olyan csecsemők képességeihez igazítottam, akik már ülni és mászni is tudnak, azonban a leírások után – egyes játékok esetében – találhattok tippet, amivel kisebbekkel is működni fog a foglalkozás.
Figyelem! A játékok kizárólag felnőtt felügyelete mellett végezhetők, így kérlek, ne hagyjátok a babákat egyedül ilyenkor – a teljes biztonság érdekében!

December 1. Szenzoros kosár

Gyűjts össze egy kosárba a lakás bármely helyiségeiből különböző tapintatú tárgyakat. Figyelj rá, hogy a tárgyak legyenek elég nagyok ahhoz, hogy a gyermek ne tudja lenyelni! Ilyen tárgy lehet például egy szivacs, hajkefe, egy mandarin (megmosva), akár még egy csiszolópapírból kivágott mézeskalácsforma is. Ha kész a kis szenzoros kosarunk, tedd le a játszószőnyegre, és indulhat a matatás!Ügyelj arra, hogy a tárgyak ne sérthessék fel a bőrét, szájba kerülés esetén is biztonságos legyen. Kerüld a szúró, vágó tárgyakat! A játék kizárólag szülői felügyelet mellett játszható.

Tipp: 6 hónapnál fiatalabb babák esetében egyszerre csak egy tárgyat adj a kezébe, és a nap folyamán cserélgesd őket!

@blbsbaby Adventi kihívás - 1. ✨Vegyél elő egy kosarat, dobozt, műanyag tálat vagy edényt. ✨ Gyűjts össze a lakásban néhány különleges tapintatú holmit ✨ Töltsd meg velük a kosarat. ✨ Tedd kisbabád elé, hadd matasson közöttük. Indulhat a tapasztalás! Tipp 6 hónapos kor alatti babáknak: ✨egyszerre csak egy dolgot adj a kezébe, a nap folyamán cseréld! Ügyelj arra, hogy a tárgyak ne sérthessék fel a bőrét, szájba vétel esetén is biztonságos legyen! Ne hagyjuk magára a csecsemőt ezekkel a tárgyakkal! A játék kizárólag szülői felügyelet mellett játszható! #adventikihívás #adventkisbabával ♬ eredeti hang - Vorsléger Dóra

December 2. Maszatmentes festegetés

Ehhez a játékhoz szükséged lesz néhány vastagabb rajzlapra – vagy ha akad otthon, festővászont is használhatsz -, jól kenhető vízbázisú festékre, és emellett néhány légmentesen zárható uzsonnás zacskóra.
A játékhoz rajzolj a papírokra nagyobb méretű karácsonyi mintákat, például csillagot, hóembert és fenyőfát. Vágd ki a formákat, és tegyél rájuk néhány pötty festéket. Ha túl sűrű a festék, próbálj meg keverni hozzá minimális mennyiségű vizet, hogy hígabb legyen. Ezután tedd a formákat az uzsonnás zacskóba és zárd le úgy, hogy minél kevesebb levegő kerüljön a tasakba.
játszószőnyegre, és hagyd, hogy kisbabád kedvére maszatoljon, amíg a festék a teljes formánkat be nem lepi. Ha kész a művelet, vedd ki a zacskóból és hagyd megszáradni! Teljes száradást követően mehet is a hűtőre vagy egy szép képkeretbe, ami akár ajándékként is szolgálhat. Ülni még nem tudó babák számára hason fekvésben is könnyedén elvégezhető. Különösen javaslom azoknak a csecsemőknek, akik nem szeretik a hason töltött játékidőt. Ez az egyszerű feladat könnyedén elterelheti a figyelmet a kényelmetlen pozícióról, és ösztönözheti a babákat a helyes testtartás gyakorlására.

@blbsbaby Festegessetek maszat mentesen! várom az alkotásokat a BLBSBaby FB csopiban 🤗🥰 Gyertek játszani! #adventbabával #adventikihívás #nyereményjáték #blbsbaby ♬ Future - Official Sound Studio

December 3. Szánkó a lakásban

Sajnos a mai fiatalság már nemigen találkozik gyönyörű havas tájakkal Magyarországon, ezért a szánkózás élményéből is kimaradnak, hacsak a szülők nem vállalnak egy nagyobb, határon túli utazást vagy hegyi túrát hazánk magasabb tájaira. Szerencsére a harmadik adventi játékkal a lakáson belülre varázsolhatjuk a szánkózás élményét. Nem kell hozzá más, csak egy nagyobb méretű törölköző vagy pléd. Ülni tudó babát ültetve, ülni még nem tudó babát pedig hason vagy háton fektetve tedd a plédre, és szánkóztasd végig a lakáson. Figyelj rá, hogy minél kisebb babával végzed a gyakorlatot, annál lassúbb tempóban húzd és ne húzd keresztül küszöbön. Hidd el, nagyon fogja élvezni a csöppséged, a hiányzó napi lépésszámod garantáltan behozza majd!

@blbsbaby A mai napi jáaékot apa vette fel, amíg én megtartottam a jelenlegi Babamasszázs csoportomnak az utolsó alkalmat. ❤️ A játék nagyon egyszerű: Fektesd kisbabádat egy plédre vagy törölközőre. Szánkóztasd végig a lakáson. Közben énekelj karácsonyi dalokat! Ne felejts el képet keszíteni, és feltölteni FB csoportomba: BLBSBaby Babamasszázs. A nyereményjáték így érvényes! Nyerj INGYENES babamasszázs tanfolyamot ❕❄️ Jó mókát mindenkinek! #adventikihívás #nyereményjáték #adventbabával ♬ eredeti hang - Vorsléger Dóra

December 4. Borsótapogató

Ehhez a játékhoz szükséged lesz egy fél zacskó fagyasztott borsóra, egy légmentesen zárható uzsonnás zacskóra és egy fél pohár vízre. Töltsd a borsót és a vizet a zacskóba, zárd le és add a babád kezébe. Hagyd, hogy megfigyelje a vízben mozgó borsószemeket. Ülni még nem tudó babák esetében szigetelőszalaggal a padlóra is ragaszthatod a zacskót, így szintén egy nagyon motiváló „tummy-time” játék alakulhat ki belőle.

@blbsbaby 🕯️🕯️ Elkészítettük Nektek a 4. napi játékot 🤗 Ma szükségetek lesz egy zip seal bag-re, ragasztó szalagra, maradék zacskó fagyasztott borsóra és egy kis vízre. Indulhat a mai matatás, tapizás 🥳 És, hogy a fagyasztott borsó se vesszen kárba, nálunk ma borsó főzi lesz az ebéd 😋 #adventikihívás #adventbabával #adventbabával ♬ Christmas Countdown - Paul Reeves

December 5. Ragasztószalag-gyűjtés

Ez a játék szintén nagyon egyszerű. Fogj egy tekercs ragasztószalagot, és ragassz fel néhány csíkot egy függőleges felületre: lehet ez egy ajtó, konyhasziget vagy hűtőszekrény. A falat nem javaslom, mert az erősebben ragadó szalagok leszedhetik a festéket róla. Ne tegyük túl magasra, hogy a baba akár ülve is elérhesse őket. Ha kész, ültesd elé babánkat, hogy egyenként begyűjthesse őket.

Tipp: Ülni nem tudó babák esetében ragaszthatod a szalagokat a padlóra, és indulhat a „tummy-time”.

December 6. Narancskóstolgató

Ha tél és gyümölcs, akkor nem más, mint a narancs! Ilyen finomságot a Mikulás tutira tett mindenki csizmácskájába, még a legkisebbekébe is. Moss meg egy darab narancsot, és vágd vékony karikákra! Tedd egy lapos edénybe a felkarikázott gyümölcsöt, és ha még tovább fokoznád az élményt, akkor tölts bele egy kevés vizet is. Tegyél a játszószőnyegre egy törölközőt, és hagyd, hogy kisbabád megfogdossa, megkóstolja. Készülj váltóruhával! Játék végére olyan vizes és maszatos lesz, hogy biztos szükség lesz egy ruhacserére.

Tipp 6 hónapos kor alatti babáknak: Hagyd ki a vizet, és adj egy szeletet a kezébe. Hadd tapogassa, és nézegesse. Ha úgy gondolod, hogy a szájába fogja venni, akkor vedd az öledbe, vagy fektesd pihenőszékbe, ahol félig ülő helyzetben legyen.

@blbsbaby CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK! Remélem mindenki csizmájába hozott a Mikulás narancsot és mandarint 🍊🧡 Nézd meg a videót, és csináld utánunk HA MERED. 😂 (kisfiamnak ez a játek volt eddig a kedvence. 🤫🥰❤️) #adventikihívás #adventbabával #nyeremenyjáték ♬ Christmas Bells - StudioKolomna

December 7. Alufólia-szőnyeg

Tépj le egy vagy két csík alufóliát. Akkorára lesz szükséged, hogy rá tudd ültetni vagy fektetni kisbabádat. Kezdődhet a gyűrés és tépés ülve vagy hason fekve. Te észreveszed a hasonlóságot az alufólia hangja és az ajándékok csomagolóanyagának zörgése között?

@blbsbaby Mára egy nagyon egyszerű játekot hoztunk Nektek! A videó végén találsz egy tippet 6 hónapnál fiatalabb babákkal való játékhoz 🥰 Jó szórakozást kívánunk! A játékot kizárólag szülői felügyelet mellett játszátok! #adventikihívás #adventbabával #nyereményjáték #adventtime ♬ Christmas song "Let's decorate" - 3KTrack

December 8. Lencsetasak

Tegyél egy zacskó száraz lencsét zárható uzsonnás zacskóba vagy egy kicsi műanyag palackba. Add gyermeked kezébe, és kezdődhet a játék. Néha a legegyszerűbb a legnagyszerűbb.

@blbsbaby Tölts egy kevés lencsét, vagy száraz rizst egy zárható tasakba. Add a baby kezébe, is indulhat a játék 🥳🥰 #adventikihívás #adventbabával #nyereményjáték #adventtime ♬ Decorating The Christmas Tree - Ladyface

December 9. Babahabverő

Ehhez a játékhoz szükséged lesz néhány pár zoknira és egy habverőre. Tömködd a zoknikat a habverőbe, és add gyermeked kezébe. Figyeld meg, hogy kisbabád mihez kezd vele. A kézügyesség elősegítése mellett a tapogatás élménye is megjelenik.

@blbsbaby MÁR A 9.❕❕❕ Nem késő csatlakozni ☺️, hiszen aki a legtöbb játékot velünk csinálja, az INGYENES babamasszázs tanfolyamot nyerhet 🥳 Amit vagy elajándékozhatsz karácsonyra egy babát váró vagy babázó ismerősödnek karácsonyra, vagy megtarthatod magatoknak is 🥰❤️🎄 Ha visszamenőleg kipróbálnái az elmúlt nap játékait látogass el az oldalamra, vagy csatlakozz VIP FB csoportomba (BLBSBaby Babamasszázs). 🤗🕯️🕯️ Gyertek játszani ‼️ #adventikihívás #adventbabával #nyereményjáték #adventtime #momlife ♬ Holly Jolly Christmas - Michael Bublé

December 10. Adventi dobszóló

Vegyél elő a konyhaszekrényből néhány lábast, fazekat és egy fakanalat. Tedd őket egy sorba, vagy akár körbe. Ültesd kisbabádat a fazekakhoz közel, add a kezébe a fakanalat, és indulhat a zene. Vegyél te is egy fakanalat a kezedbe és zenéljetek együtt pár percet. Ha jól sikerül, a családi összejövetelek alkalmával fel is léphettek vele!

Tipp: ülni nem tudó babáknak elég egy kisebb edény, és egy sima fém kanál. Hason fekvésben tedd elé, és próbálja meg elérni őket. Segíts neki a kanalat hozzáütni a lábashoz, és figyeljétek meg együtt, milyen hangot ad ki!

@blbsbaby A mai játékhoz tegyél körbe néhány fazekat fejjel lefelé. Adj a babád kezébe egy fakanalat, és mehet a dobolás. 🥁 TIPP 6 hónapnál fiatalabb babáknak: Csak egy lábast vegyél elő, abból is a legkisebbet, és tedd le elé, a szőnyegre. Hagyd, hogy felfedezze, kézzel püfölje. 🤗 Jó játékot mindenkinek! #adventikihívás #adventbabával #nyereményjáték #adventtime #apaidő ♬ Drum, Drum, Drum - MusicBox

December 11. Szalagfüggöny játék

A Szentestéhez egyre közelebb érve valószínűleg már találni fogsz otthon néhány szalagot a csomagoláshoz. De abban az esetben sem kell megijedni, ha hiányozna a háztartásból. A játékhoz használhatsz egyszerű spárgát, cipőfűzőt, fonalat vagy bármilyen más madzagot is. Tegyél két széket egymástól nagyjából egy méter távolságra, háttámlájukat kösd össze egy madzaggal! Függeszd fel rájuk a többi fentebb említett szalagot/madzagot. Menj a „függöny” túloldalára és hívd magadhoz kisbabádat úgy, hogy alatta kelljen átmásznia. Hidd el, nagyon fogja élvezni.

Tipp: Ha kisbabád még nem kúszik, akkor csak simán tedd a játszószőnyeget vagy egy babafészket a szalagfüggöny alá, fektesd rá gyermekedet! A szalagok megszerzése és nézegetése is le fogja kötni a figyelmét.

December 12. Játékok kiszabadítása

Vegyél elő madzagot és egy lyukacsos oldalú tárolókosarat vagy egy szennyeskosarat. Fűzd be a madzagot úgy, hogy csak kis rések maradjanak a szálak között. Válassz ki néhány játékot, labdát, és tedd bele őket a kosárba, a madzag mögé. Szabadítsátok ki a játékokat egyesével!

Tipp 6 hónapnál fiatalabb babáknak: Hason fekvéshez helyezzétek a madzaggal befűzött kosarat a babával szembe úgy, hogy a madzagos oldal függőlegesen helyezkedjen el előtte. Ebben az esetben nem feltétlenül szükséges mögé játékot rejteni. A madzag piszkálása is elég érdekes lesz.

@blbsbaby MA IS MATATÁS🤩❕ Fogadjátok szeretettel a mai játékot✨ Remélem élvezni fogjátok. Szokás szerint itt egy TIPP 6 hónapnál fiatalabb babáknak: Hasonfekvéshez helyezzétek a madzaggal befűzött kosarat a babával szembe úgy, hogy a madzagos oldal függőlegesen helyezkedjen el előtte. Ebben az esetben nem feltétlenül szükséges mögé játékot rejteni, a madzag piszkálása is érdekes lesz 🥰🤗 Ne felejtsétek el feltölteni a játékról a képeket a BLBSBaby Babamasszázs Facebook csoportba 🥰 Gyere játsz velünk! 🥳 #adventikihívás #adventbabával #nyereményjáték #adventtime #félidő ♬ Why Couldn't It Be Christmas Everyday? - Bianca Ryan

December13.  Labdagyűjtögetés

Ehhez a játékhoz gyűjtsd össze kisbabád könnyebb súlyú, kis méretű labdáit. A labdákat celluxragasztóval ragaszd a kanapé támlájára vagy egy asztal/szekrény lapjához. Csak engedd, hogy a kisbabád összegyűjtse őket.

Tipp a legkisebbeknek: Két vagy három labdát ragassz a padlóra a játszószőnyeg elé. Fektesd kisbabádat hason a labdák közelébe! A cél az, hogy nyúljon feléjük.

@blbsbaby Remélem mindenki szeret labdázni 🤩 jó szórakozást kívánok a mai játékhoz 🥳🥳🎄 Játszátok velünk, és osszátok meg velem, milyen élmény volt 🥰 #adventikihívás #adventbabával #nyereményjáték #adventtime ♬ Jingle Bells - Christmas Songs

December 14. Karácsonyi függesztő

A játékhoz szükséged lesz bármire, amit fel tudsz akasztani egy madzagra. A karácsonyi hangulat fokozása érdekében használhatsz mézeskalács-kiszúrókat és karácsonyfadíszeket is. A biztonságos játék érdekében válassz olyan nagy méretű díszeket, amik fából, fémből vagy műanyagból készültek, így nem fognak eltörni, és a baba biztosan nem tudja lenyelni őket. Ezeken kívül használhatsz összevágott WC-papír-gurigákat is színesre festve, vagy néhányat anya hajgumijai közül is. Ezt a játékot is, mint a többit kizárólag szülői felügyelet mellett ajánlatos játszani! A korábbi szalagfüggöny-mókához hasonlóan kösd össze két szék lábát egy madzaggal, amire felfűzted az általad összegyűjtött tárgyakat, és díszeket. Ha kész, indulhat is matatás.

@blbsbaby A mai játékhoz szükségetek lesz BÁRMIRE, amit fel tudtok akasztani egy madzagra. 🤗✨ Én a karácsonyi hangulat fokozása érdekében mézeskalács formákat és karácsonyfa díszeket használtam. 🎄 Ha ti is emelett döntötök, a ‼️BIZTONSÁGOS‼️ játék érdekében próbáljatok nagy méretű díszeket választani, fából, fémből, műanyagból. (ne legyen törékeny, és ne tudja lenyelni) De használhattok összevágott wc papír gurigákat is színesre festve, vagy néhányat anya hajgumiai közül is 🥰 A játékot kizárólag szülői felügyelet mellett játszátok! Jó szórakozást mindenkinek ✨🤍 15 nap karácsonyig 🎄❄️ #adventikihívás #adventbabával #nyereményjáték #adventtime #momlife ♬ It is a fun Christmas background music. shop… - yaeyamada

December 15. Karácsonyi flakon

A tizenötödik játékhoz előkerülhetnek a kisebb díszek, csengettyűk is. Gyűjts a lakásban kisebb karácsonyi díszeket, fahéjat és apró tobozokat, és tedd egy félliteres műanyag palackba. A nyakára köthetsz még egy szalagot is, hogy igazán karácsonyi legyen az élmény, és kész is a csörgő. Ha épp nincs otthon ilyesmi, a játék bármi mással is kiválóan működik, például száraz rizzsel, lencsével, babbal, sőt még tésztával is.

@blbsbaby A mai játékhoz összegyűjtöttem egy csomó karácsonyi biszbaszt🎄❄️✨, olyanokat, amit simán elférnek egy kis flakonban. Tudom hogy nem mindenki őriz szarságokat otthon, ahogy én 😂✌️, ezért flakonba tehettek bármi mást is: rizset, lencsét, babot, vagy még száraztésztát is. A lényeg hogy zörögjön. 🤗🥰 kellemes adventi várakozást mindenkinek! #adventikihívás #adventbabával #nyereményjáték #momlife ♬ Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! - Dean Martin

December 16. A ’gurigában szalag’ játék

Gyűjts össze 2-3 db WC-papír-gurigát, és ragaszd fel celluxragasztóval egy függőleges felületre, lehet ez egy ajtó is. Helyezd fel rá függőlegesen, vagyis felül és alul legyen a nyílása. Húzz át rajta krepp papírt, mindkét végén lógjon túl kicsit. Ha nincs otthon, akkor szalvéta is megfelel a célnak. A babád feladata kihúzni a szalvétát a gurigából. Helyezd vissza újra a krepp papírt/szalvétát, ez folyamatos játékot biztosít gyermekednek.

Tipp: Ülni nem tudó babák esetében a padlóra is ragaszthatod a gurigákat (padlóval párhuzamosan), így hason fekvős játéknak is megfelel.

@blbsbaby A mai játékhoz én krepp papírt használtam, de használhattok vékony sálat, vagy bármilyen anyagot, amit bele lehet fűzni a gurigába 🥰 Jó szórakozást mindenkinek! TIPP: jól ragasszátok oda a gurigát mert kisfiam két perc alatt leszedte 🙄😅🎄 ,#adventikihívás #adventbabával #nyereményjáték #adventtime ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

December 17. Lepedőhinta

Ehhez a játékhoz szükség lesz anyára és apára is, vagy ha apa dolgozik, akkor egy harmadik fél segítő kezeire. Terítsetek a földre egy lepedőt, és a közepére fektessétek le kisbabátokat. Fogjátok meg a két hosszanti végénél, és emeljétek meg a babával együtt. Hintáztassátok jobbra-balra, előre-hátra, fel és le, majd körbe-körbe is. Közben énekeljetek karácsonyi dalokat. A mozgáskoordináció fejlesztése szempontjából kiváló feladat. Javaslom, hogy a mozdulatok lassúak és teljesek legyenek.

@blbsbaby Fogj egy lepedőt, vagy takaró huzatot, ültesd vagy fektesd rá kisbabád, és mehet a hintáztatás 🥰 Előre-hátra, jobbra -balra, fel-le és körbe-körbe ☺️🤗 Jó szórakozást kívánunk 😇❤️ #adventikihívás #adventbabával #adventtime #egyhétkarácsonyig ♬ Soft Background Music - Background Music

December 18. Tojásjáték

Főzz keményre egy vagy két tojást, forrástól számítva 10-12 percig. Tedd a tojásokat egy műanyag tálcára kisbabád elé, és hagyd, hogy felfedezze őket. Figyelj rá, hogy a tojás allergén, így annak elfogyasztása nem javasolt még ebben a korban.

@blbsbaby Fogadjátok szeretettel a mai játékot! Ha kipróbáljátok, mutassátok meg nekünk is, kíváncsi vagyok, hogy tetszett-e 🥰🥰 Ne felejtsétek el feltölteni a BLBSBaby Babamasszázs Facebook csoportba, hogy megnyerd a nyereményt családodnak 🥰 Részleteket ott találod ☺️🤍 Remélem színesebb a vasárnapotok ezzel a videóval ❤️ #adventikihívás #adventbabával #adventtime ♬ Best background music for corporate CM, company description videos, etc. - harryfaoki

December 19. Mozgáskoordinációs móka

A feladatsor a Magyar Gyermekmasszás Egyesület által oktatott mozgáskoordinációs gyakorlatsor néhány elemét tartalmazza. A leírás a szülőknek kiadható babamasszázs-segédanyagából való.
Karkeresztezés: Keresztezd a baba karjait a mellkasán háromszor, majd finoman nyújtsd ki oldalra a karokat. Ritmus: kereszt, kereszt, kereszt és nyújt. Ismételd meg háromszor a gyakorlatot!
Karok és lábak keresztezése: Fogd meg a baba ellentétes karját és lábát a csuklónál és bokánál. Keresztezd a baba kezét és lábát elől a hasi résznél finoman úgy, hogy hagyd a baba lábát behajlítani. Először a kar a láb külső oldalával találkozzon, majd keresztezze megint úgy, hogy a kar a láb alatt legyen, majd még egyszer úgy, hogy a láb fölött legyen. Ezután nyújtsd ki a kart és a lábat ellentétes irányba. Ritmus: kereszt, kereszt, kereszt és nyitás. Ismételd háromszor, majd cseréld meg a kezet és a lábat!

@blbsbaby Ismét egy újabb adventi játékot hoztunk Nektek ✨ Egy mozgáskoordinációs feladatsor részletet találtok a videónkban 🥰 Remélem szeretni fogjátok 🥰✨ #adventikihívás #adventbabával #adventtime ♬ Twinkle,Twinkle,Little Star - Official Sound Studio

December 20. Vég nélküli dobálózás

Nagyjából kilenc hónapos koruktól a babák elkezdenek tárgyakat ledobálni, ami olykor idegtépő tud lenni. Ezzel a játékkal a dobálózós-igényüket elégítheted ki. Sorakoztasd fel az összes puhább labdátokat a kanapé háttámlájára (ha lehetséges, ha nem, akkor a kanapéra), és engedd kisbabádnak a labdák ledobálását. Ha az összes elfogyott, pakold vissza, és kezdődhet elölről a dobálózás. Több szakember véleménye szerint a dobálózási inger kordában tartásánál segítségünkre lehet a szabályozott keretek közötti játék.

Tipp a legkisebbeknek: Hason fekve guríts el egy labdát lassan a szeme előtt oda és vissza. A cél az, hogy kövesse a fejével a labda mozgását.

@blbsbaby Ha a te kisbabád is mindent eldobál, akkor nézd meg a mai videót! 😍 TIPP kisebb babáknak 👶 Hasonfekve guríts el egy labdát a szeme előtt oda és vissza is. A lényeg, hogy kövesse a szemével 🤗😍 Próbáljátok ki a mai játékot, és készítsétek róla egy fotót. Töltsd fel a képet a BLBSBaby Babamasszázs Facebook csoportomba, és nyerj INGYENES Babamasszázs tanfolyamot ❤️ Részleteket ott megtalálod 🥰 Már csak pár nap karácsonyig. 🥰🥰 🕯️🕯️🕯️🕯️🎄 Hajrá ❕🤍 #adventikihívás #adventbabával #adventtime ♬ Happy songs 3 for cooking / kids / animal videos - きっずさうんど

December 21. Fitneszlabda

Fektesd kisbabádat hason egy fitneszlabdára. A gyermekedet a kezeddel fogva, karácsonyi dalok, mondókák éneklése közben gurítsd őt előre-hátra, jobbra-balra. Majd pedig pattogtasd aprókat fel- és le!

@blbsbaby Megkésve de elhoztuk nektek a mai játékot is. 🥰 Nálunk egy kicsit rövidre sikerült, kicsit nyűgös napunk van, de remélem ti élvezni fogjátok 😍🥰 Fektessétek kisbabátokat hason egy fitness labdára, és rugóztassátok fel-le, gurítsátok lassan előre-hátra, majd jobbra-balra is. Kipróbálhatjátok ugyan ezt hanyatt fektetve is, (nekünk ehhez már nem volt türelmünk 🙄🤭). Vannak ilyen napok is 🤗😝 Ha esetleg nincs fitness labdátok, érdemes beszerezni egyet. Azon kívül, hogy ezekkel a feladatokkal lehet segíteni a mozgásfejlődést, nekem az altatásnál is hatalmas segítséget jelent. Főleg most, hogy a testsúlya átlépte a 10 kilót, nem kell megtartani, elég az ölembe ültetnem ahhoz, hogy álomba ringassam. Illetve kiváló járássegítőként is funkcionál maga előtt gurítva 🥰🥰🤍 Érdemes kipróbálni 😊 3 nap karácsonyig 🎄🎄🎄✨ #adventikihívás #adventbabával #adventtime ♬ I Am Your Gummy Bear (The Gummy Bear Song) - Gummibär

December 22. Jingle bell zoknik

Varrj kisbabád zoknijára néhány karácsonyi csengettyűt. Add a lábára, és figyeld meg, hogyan reagál az általa kiadott hangokra. Nagyon fogja élvezni az egyedi hangzással járó ide-oda kúszást, mászást!

@blbsbaby Már csak 2 nap van az adventi várakozásból 🥰🥰🎄 Íme a mai játék, probáljátok ki, nagyon szuper 😊😊🔔 mi imádtuk ❤️ #adventikihívás #adventbabával #adventtime ♬ Jingle Bells - Ian Post

December 23. Mézeskalács-sütés

Nincs karácsony mézeskalács nélkül. A szokásos mézeskalács-kiszúrók mellé készíts néhány nagyobb, kör alakú mézeskalácsot is. Használj nagyobb szájú bögrét, vagy egy tölcsért! Sütés előtt nyomd bele kisbabád tenyerét vagy talpacskáit. Ha kisült, színezd ki a kis lenyomatokat cukormázzal, és mehet is a fára, vagy az ünnepi asztalra.

@blbsbaby Nincs karácsony mézeskalács nélkül 🙈😋 A szokásos formák mellett kis tenyeres-talpas mézik is keszültek 🥰 Szuper ajándék a családnak, dísz a fára 🎄 #adventikihívás #adventbabával #adventtime #egynapkarácsonyig ♬ Snowman (Sped Up Version) - sped up nightcore

December 24. Babakarácsonyfa

Ez a játék egy kicsit nagyobb előkészületet igényel. Szükséged lesz egy 1 méter x 1 méteres zöld színű filcanyagra, néhány kisebb színes filcre és tépőzárra, amit bármelyik hobbiboltban be tudsz szerezni. A zöld anyagból vágj ki egy nagyobb félkör-alakot, ebből lesz a karácsonyfa forma. A színes anyagokból pedig néhány karácsonyfadíszt, például mézeskalács-, gyertya-, csizma-, csillag- és szaloncukor-formákat.
Vedd magad elé a zöld félkör alakot úgy, hogy az íves oldala legyen alul. Hajtsd be a két oldalát úgy, hogy kúpformát alkosson. Ragasztáshoz használj ragasztópisztolyt!
A tépőzárból vágj kis négyzeteket, az egyik oldalukat ragaszd a kivágott színes díszekre, a másik oldalukat pedig a kúp alakra. Díszítsétek fel együtt kisbabáddal a mini karácsonyfát!

Tipp a legkisebbeknek: Ülni még nem tudó babák esetében elegendő kivágni egy nagyobb fenyőfa-formát, és a díszeket. Tépőzár helyett a díszeket egy ponton hozzá is varrhatod a fához. Fektesd rá a kisbabádat hason, és kezdődhet a matatás!

@blbsbaby BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNUNK MINDENKINEK! A mai játékhoz én szines filc anyagokat használtam, de tökéletesen működik karton papírral is ☺️ Ha pedig nincs otthon tépőzáratok, akkor gombokkal is felfüggeszthetitek a díszeket 🥰❤️ (kartonra celluxszal, kétoldali ragasztóval 😊) #adventikihívás #adventbabával #adventtime #xmastime ♬ Merry Christmas Everyone - Shakin' Stevens

Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!

További szuper ötleteket és hasznos gyermekgondozási tippeket találhatsz a Blbsbaby.hu weboldalon, illetve a Blbsbabybabamasszazs Facebook oldalán.