Baba

Miért nyugszik meg a baba, ha felállunk vele?

A néhány hónapos babák szülei jól ismerik a jelenséget: ha sétálgatással, ringatással sikerül is megnyugtatni a síró kicsit, az apró őrmester azonnal újra rákezd, ha anya vagy apa le mer ülni. Mégis, mi lehet ennek az oka?
2018. Március 24.
Miért nyugszik meg a baba, ha felállunk vele?

Evolúciós okok a háttérben

Még a legnyűgösebb, legzaklatottabb kisbaba is könnyebben megnyugszik, ha az édesanyja, édesapja feláll vele, ringatja vagy sétálgat vele – és szinte azonnal újra rákezdi, ha leteszi. Bár a szülők biztosan jobban örülnének annak, ha egy kényelmes fotelben összebújva dédelgethetnék a kicsit, de meglepő módon annak komoly evolúciós oka is van, hogy a babák akkor nyugtathatóak meg igazán, ha felvesszük őket.A szakemberek szerint ugyanis a kisbabák nagyobb biztonságban érzik magukat, ha állunk velük, ugyanakkor “hatékonyabb” is, ha nyugodtak és csendesek, mert ez megkönnyítheti, hogy a szülő elmeneküljön velük, így a túlélésükre is nagyobb az esély. Ennek persze egy belvárosi lakásban nincs túl sok értelme, de néhány évezreddel ezelőtt bizony életet is menthetett, amikor például a ragadozók elől kellett elfutni. “A hat hónaposnál fiatalabb csecsemők azonnal megnyugodtak, abbahagyták a kapálódzást és a sírást, emellett pedig a szívverésük is lassult, amikor az édesanyjuk felvette őket és sétálni kezdett velük” – olvasható egy 2013-as tanulmányban. A tanulmányhoz kapcsolódó kutatás során azt is kiemelték, hogy hasonló viselkedést – illetve fiziológiás változásokat – egereknél is megfigyelhettek, vagyis amikor az anyaegér megfogta az utódját, a kölyök megnyugodott, elernyedt, így megkönnyítette az anyjának, hogy cipelje őt.

Csökkenhet a frusztráció

A The Bump.com cikke szerint ha a szülők tisztában vannak ezzel – vagyis hogy a kisbabákat jobban megnyugtatja, ha állnak és sétálgatnak velük, mint ha csak ölbe fognák őket -, megelőzhető az is, hogy túlságosan erőteljesen reagáljanak a kisbaba sírására. “Ha megértjük ennek a válaszreakciónak az evolúciós okait, akkor remélhetőleg a szülők nyugodtabbak lesznek és csökken a frusztrációjuk is. Ez pedig rendkívül fontos például azért, mert az állandó sírás jelentősen növelheti a gyermekbántalmazás rizikóját is.(Cikk forrása: thebump.com)Ez is érdekelhet: