Gyerek

4 dolog, amit a stressz miatt csinálsz rosszul szülőként

A gyermek érzi a szülő stresszét. Ha nem vagy boldog, akkor az a gyermeked jólétét is meghatározza.
2018. Október 10.
Írd ide a képaláírást

Sokat stresszelsz és nem alszol éjjel? A stressz az élet számos területén pusztítást okoz, ideértve a fizikai és a mentális egészséget is. A stressz állandó fáradtsághoz, sőt depresszióhoz is vezethet. Befolyásolja a társas kapcsolatokat, és befolyásolja azt is, milyen szülő vagy.

Sok minden jár a fejünkben, sok mindenen agyalunk: munka, család, anyagi kérdések. Gyakran annyira tele van a fejünk a napi megoldandó feladatokkal, hogy nem figyelünk eléggé a gyerekünkre, nem vesszük elég komolyan az ő problémáit. Jelentéktelennek tűnhetnek a gyerek problémái összehasonlítva azzal, amivel mi küszködünk. Mondanunk sem kell, hogy nem teszünk azzal jót, ha nem figyelünk rá eléggé.

Mit tesz velünk a stressz? Íme, ezekre hat, ha szülők vagyunk.

1. Türelmetlenek és ingerültek leszünk

Érthetjük úgy is, hogy sokat kiabálunk a gyerekkel. Egy hosszú és fárasztó nap után feszültek vagyunk. Növekszik a stressz bennünk. A túlmunka, az agyonhajszoltság mindenféle negatív következménnyel jár. A stressz egyaránt hat ránk mentálisan és fizikailag is. Ha szülők vagyunk, akkor ez hat a gyermekünkre is. Zsigeri reakció egy hisztis vagy dühös gyereknél, hogy türelmetlenek leszünk, rá kiabálunk. Szakértők mindig arra ösztönzik a szülőket, hogy ilyen helyzetekben is megértést és türelmet mutassanak. A rossz helyzetek kikerülésének legjobb módja, ha nyugodtan kommunikálunk és átgondoljuk a válaszainkat, például világos, érthető irányokat határozunk meg a gyerekünk számára.

2. Képtelenek vagyunk kapcsolódni

A stresszes szülők kevesebb melegséget, érzékenységet, szeretetet mutatnak a gyerekiek felé, és nagyobb valószínűséggel fegyelmeznek. Ha meghallgatod a gyereked, akkor azt üzened neki, hogy fontos számodra. Vegyél fel vele szemkontaktust, figyelj arra, amit mond, kapcsolódj hozzá – tanácsolja Gill Connell, fejlesztőpedagógus.

3. Fontos pillanatokat hagysz ki

Nem elsősorban a közös élményekre gondolunk, hanem azokra a pillanatokra, amikor valami fontosat taníthatnál meg a gyerekednek. Stresszes helyzetekben hajlamosabbak vagyunk arra, hogy a gyorsabb és számunkra könnyebb megoldásokat válasszuk, ahelyett, hogy segítenénk megoldani a gyereknek a problémáját, inkább megcsináljuk helyette. Pedig a közös problémamegoldás és az alternatív megoldások megmutatása fontos: a gyermeknek a későbbi problémamegoldó képességét fejlesztjük vele.Kihagyott lehetőség, ha nem élünk vele. Mutasd meg neki, hogy szabad hibázni, tanulni belőle és újra próbálni. Ezzel segíted az önbizalmát és a problémamegoldó képességét.

4. Átrakod a stresszt a gyermekedre

A feszültség “ragályos”, nehéz elrejteni a negatív érzéseket, a gyerekek könnyedén észreveszik őket. Sokszor hazatérve a munkából, magunkkal hozzuk a stresszt. A gyerekek pontosan érzik ezt a feszültséget. Ne hagyd, hogy magad alá temessen a stressz, törődj a mentális egészségeddel is.(Cikk forrása: smartparenting.com.ph)Kapcsolódó cikkeink: