Kisgyerek

Apa, ne stresszelj, mert lassabban fejlődik majd a gyerek

A legújabb kutatás szerint ha az apák stresszelnek a gyermeknevelés miatt, az kedvezőtlen hatást gyakorolhat gyermekük fejlődésére.
2016. Augusztus 10.

Apa, ne stresszelj, mert lassabban fejlődik majd a gyerek

Az Infant and Child Development és az Early Childhood Research Quarterly szaklapok legújabb számában közzétett, több mint 730 család bevonásával készült kutatás azt mutatta, hogy a gyermeknevelést túlstresszelő apák gyermekei gyengébb nyelvi készségekkel rendelkeznek 3 éves korukra. Ráadásul mind a fiúk, mind a lányok jellemzően alacsonyabb pontszámot értek el a kognitív teszteken, ami olyan képességekre utal, mint például a figyelem, a tanulás és az érvelés.

A kutatók elmondták, hogy az eredmények segítenek alaposabban megértenünk, milyen hatást gyakorolnak az apák gyermekeik fejlődésére. Tamesha Harewood, a tanulmány egyik szerzője azt is hozzátette, hogy a kutatások nagy része az édesanya hatását vizsgálja a gyermekek fejlődésével kapcsolatban. Az utóbbi időben azonban egyre gyakrabban lesz a kutatás tárgya az apák szerepe is.

A szakemberek kimutatták, hogy a nevelésben részt vevő apák befolyásolhatják óvodás korú gyermekeik nyelvi készségeit és érzelmi fejlődését, valamint az idősebb gyermekeiket érintő viselkedészavarok és depresszió kockázatát is.

Változnak az idők, és egyre több apa marad otthon gyermekével, illetve vesz részt intenzívebben a nevelésben – magyarázta – Harewood, a Michigani Állami Egyetem munkatársa.

A kutatók kis jövedelmű amerikai házaspárokra és az őket érő neveléssel kapcsolatos stresszre összpontosítottak, amelyet kérdőívek segítségével mértek fel. A kutatásból az derült ki, hogy az apák stressz szintje befolyásolja kisgyermekük nyelvi és kognitív fejlődését. Ezen kívül arra is fény derült, hogy a gyerekek általában több viselkedészavart tapasztalnak fiatal és idősebb gyermekkorukban, ha az édesapjuk krónikus stressztől vagy depressziós tünetektől szenvedett.

További cikkeink stressz témában.

Forrás: Medipress