Gyerek

6 lépés a jó anya-gyerek kapcsolatért

Az élet - mint tudjuk - nem tökéletes. A kapcsolatok bonyolultak és könnyen eltávolodhatunk egymástól szeretteinkkel. Szülőként a te felelősséged, hogy veled és a gyermekeddel ez ne történjen meg.
2016. November 24.
Hozd helyre a kapcsolatotokat Fotó: iStock

Íme néhány jel, ami arra utal, hogy egy kis javításra szorul a kapcsolatod a gyermekeddel:

  • Nem kommunikáltok. A gyermeked nem bízik benned, nem őszinte veled, nem nyitott a társalgásra.
  • A gyermeked viselkedése rosszabbra fordult.
  • Úgy érzed, kimerítő számodra a gyermekeddel töltött idő, és nem élvezed azt úgy, mint régen.
  • A gyermeked tiszteletlen veled.
  • A gyermeked visszahúzódóvá vált.

Ha úgy érzed, eltávolodtatok egymástól, az alábbi 6 lépés segíthet.

1. Gondold át, te miben hibázhattál

Őszintén gondold végig, vajon mi vezetett idáig, mi okozta a szakadékot kettőtök között? Túl elfoglalt voltál? Esetleg túl sokat stresszeltél mostanában és nem figyeltél oda a gyermekedre? Vagy goromba voltál vele?

Gyakran csak arra figyelünk oda, a gyermekünk milyen hibákat követ el és nem vesszük észre, hogy mi is ártunk a kapcsolatunknak. Ha figyelmetlenek, ingerlékenyek vagy idegesek vagyunk, megfizetjük az árát. Ha rájöttél, hogy te is hibáztál, ne büntesd magad, hanem törekedj arra, hogy helyrehozd a hibáidat.

2. Hozd helyre a hibáidat

Eljött az ideje egy őszinte beszélgetésnek a gyerekeddel. Ismerd el, hogy igazságtalan voltál vele és kérj tőle elnézést. Most ne arra figyelj, ő miben hibázott, hanem arra, hogy az általad okozott károkat helyrehozd. Ezzel példát is mutatsz neki, tudni fogja, mit kell tennie, ha a jövőben ő fog megbántani másokat. Ahelyett, hogy azt mondanád neki: “ha rendet raktál volna a szobádban, nem lettem volna olyan goromba”, mondd ezt: “ne haragudj, hogy mostanában olyan feszült voltam”.

3. Változtass a negatív mintákon, alakíts ki új szokásokat

Ebben a lépésben találkoznak a szavak és a cselekedetek. Einstein azt mondta egyszer: az őrültség azt jelenti, hogy újra és újra ugyanazt a dolgot csináljuk, de más eredményt várunk. Ha folyton harcoltok valami miatt, változtass. Süss közben egy finom sütit, kapcsolj be klasszikus zenét. Ha az esti lefekvés a kritikus pont, találj ki új esti rutint.

Ha bosszant, hogy túl sok időt tölt a gyermeked a tévé előtt vagy látod, hogy a gyermeked ingerlékennyé válik tőle, állítsd fel a tévé elől és menjetek sétálni egyet. Töltsetek együtt minőségi időt.

4. Meleg szeretettel fogadd őt, adj neki pozitív visszajelzést

Ez egy egyszerű, de nagyon hatékony módja a kapcsolatépítésnek. Ha a gyermeked belép a szobába, köszöntsd őt úgy, hogy sokkal jobban kifejezed a szeretetedet (mozdulatokkal és szavakkal is). Ha így teszel, azt fogja érezni, hogy nagyon örülsz neki és boldoggá tesz téged, hogy veled lehet.

5. Vegyél vissza a büntetésből

Amikor megbomlik a jó anya-gyerek kapcsolat, gyakran a fegyelmezés eszközéhez fordulunk, hogy kordában tartsuk a gyermekünket. Pedig ha ehelyett arra összpontosítanánk, hogy helyrehozzuk a kapcsolatunkat, a gyermekünk viselkedése is javulna. A kis dolgokat engedd el, csak akkor fegyelmezz, ha fontos dologról van szó. A harag, a kritika és a büntetés eluralkodása hosszú távon csak mérgezik a kapcsolatotokat.

Ahelyett, hogy a gyermeked engedetlenségére figyelnél, összpontosíts arra, mi válthatta ki a rossz viselkedését. Ha megtalálod az okot, a gyermeked viselkedése és a kapcsolatotok is javulásnak indul.

6. Legyenek különleges pillanataitok

Most, hogy már javulóban van a kapcsolatod a gyermekeddel és közelebb kerültetek egymáshoz, gondoskodj arról, hogy ez így is maradjon. Minden nap töltsetek együtt minőségi időt. Ez lehet egy beszélgetés az esti lefekvéskor az ágyban, lehet egy kártyaparti, egy közös játék vagy főzés vagy bármi más, amit szívesen csináltok együtt. Az egyetlen szabály, hogy ezekben a különleges pillanatokban csakis rá figyelj, semmi és senki másra.

A cikk forrása itt.

Kapcsolódó cikkeink: