Gyerek

Mondatok, amelyek megkönnyítik a kommunikációt a gyerekkel

Beszélgetni a gyermekeddel könnyű, hiszen annyi gondolata van mindenről, és annyi kérdése. A gyerekek teljesen máshogy látják a világot. De néha nagyon nehéz a megfelelő szavakat megtalálni a beszélgetéshez.
2020. Augusztus 14.
Mondatok, amelyek megkönnyítik a kommunikációt a gyermekkel (Fotó: Getty Images)

A mother.ly összegyűjtött néhány mondatot, amelyet érdemes kipróbálnod, ha éppen egy frusztráló helyzetről van szó, amikor a nyomást még az is fokozza, hogy alig találod meg a szavakat.

Ugyanakkor…

Ha éppen feszült egy beszélgetés, a de szócska használata még bonyolultabbá teheti azt. Ez ugyanis negatív színezetet adhat a korábban elhangzottaknak – gondolj csak a “Sajnálom, de…” kezdetű mondatokra és azok hatására. Ehelyett használd az ugyanakkor szót: például, “Sajnálom, hogy ez felbosszant. Ugyanakkor nem biztonságos így fel-le rohangálnod”. Ez a szócska a mondandód első és második részét is érvényesíti.

Szeretném, ha…

Megnehezíti a dolgokat, ha a kérések esetén választást hagysz. “Tudsz jönni ebédelni?”, “Mi lenne, ha átöltöznél?” Ha valóban választást akarunk hagyni, ez így rendben van, de ha nem, akkor tisztáznunk kell, hogy ezek valójában kérések: “Szeretném, ha jönnél ebédelni”, “Szeretném, ha átöltöznél”.

Látom, hogy…

“Látom, hogy nagyon feldúlt vagy…”, “Látom, hogy mindketten ugyanazzal a játékkal szeretnétek játszani…”. Ha azzal kezded a mondandódat, hogy egyszerűen leírod, mit látsz, az segít, hogy ne hibáztass, ne bocsátkozz feltételezésbe. Ezután pedig a gyermeked segíthet azzal, hogy elmondja, ő hogyan látja a szituációt.

Jó látni, hogy…

“… ilyen szépen játszotok a testvéreddel”, “… mennyire szeretsz házakat építeni a játékkockákból”. Ez az egyszerű kifejezésmód tudatja a gyermekeddel, hogy figyelsz rá, és egyben pozitív megerősítés is, hogy értékeled a tetteit, erőfeszítését. Időnként a legjobb a pozitív kapcsolat kiépítésére, a jó viselkedés ösztönzésére, ha észreveszed a már létező jó dolgokat.

Mit gondolsz, szerinted mit tehetnél…?

Ezzel a mondattal segíthetsz, hogy fejlődjön gyermeked problémamegoldó képessége is. Hiszen ahelyett, hogy te magad mondanád meg neki, mit tegyen, hogyan oldjon meg valamit, neki kell javasolnia egy megoldást. “Mit gondolsz, szerinted mit tehetnél, hogy a testvéred jobban érezze magát?” “Mit gondolsz, mit tehetnél ezzel a kiömlött folttal?”

Hogyan tudok segíteni neked?

Természetesen vannak olyan szituációk, amikor a gyermeknek egyértelműen segítségre van szüksége. Segítségre, de nem arra, hogy helyette tegyél meg valamit. Ha megkérdezed, hogyan tudsz segíteni, azzal nem vonod ki teljesen a felelősség alól, csak felajánlod, hogy segítesz.

“Úgy tudom, hogy…” és “Segíts megértenem, hogy történt”

Előfordul, hogy a gyermek füllent, olyasmit mond, amiről a szülő tudja, hogy az nem igaz. De azt mondani, hogy ez nem igaz, vagy hogy ez hazugság, hallgatásra vagy magyarázkodásra késztetheti. De el lehet ezt kerülni, ha az ilyen szituációkat nyugodtan kezeled. Például: “Úgy tudom, hogy amikor kimentem a konyhába, még nem volt a földön az a váza. Azt is tudom, hogy a játékok nem tudnak mozogni maguktól…”. Ugyanígy remek mondat a “Segíts megértenem, hogy történt.”, így szintén nem vádolod semmivel.

Sajnálom

Amikor elnézést kérsz a gyermekedtől, azzal modellezed, hogyan kell megfelelően bocsánatot kérni, és megtaníthatod rá, hogy mindenki követhet el hibákat. Amikor látja, hogy elismered, hogy hibáztál, vállalod a felelősséget és bocsánatot is kérsz érte, megtanulja, hogy ő is ezt tegye. A bocsánatkéréssel pedig a kapcsolatotokat is erősítheted.

Köszönöm

A rosszak mellett fel kell ismerni a jó dolgokat is. Ahogy neked is jól esik, ha értékelik a mindennapi kemény munkád, úgy a gyermekednek is fontos tudnia, hogy észreveszik, értékelik az erőfeszítéseit. “Köszönöm, hogy meghallgattad, amit kértem”, “Köszönöm, hogy segítettél a kistestvérednek”, “Köszönöm, hogy elvégezted a feladatot, mielőtt játszani kezdtél”.

Szeretlek

Szavakban és tettekben is meg kell mutatkoznia a szeretetednek. A legnagyobb kihívást jelentő helyzetekben és azok után is biztosítani kell a gyermekedet arról, hogy mindig vigyázol rá és szereted, történjék bármi is. Minél gyakrabban világossá kell tenned számára, hogy mindig számíthat rád.

Forrás: mother.ly