Kisgyerek

3 dolog, amit minden este kérdezz meg a gyerekedtől

Volt egy nagyon édes beszélgetésünk este a 3 éves kisfiammal. Sőt, valójában szinte minden este megtörténik kettőnk között ez a beszélgetés, mielőtt aludni tér - kezdi Ellen Mady.
2016. Július 14.

Amellett, hogy ez a beszélgetés megmelengeti a szívem, hiszem, hogy utat nyit a kettőnk későbbi kommunikációja felé is.

Minden este ezeket kérdezem meg Charbel-től:

  • 1. Mi volt az, ami miatt ma mosolyogtál?
  • 2. Mi volt az, ami miatt ma szomorú voltál?
  • 3. Mi volt az, amit ma tanultál?

Ennek a 3 kérdésnek köszönhetően a fiam minden este kitárja előttem a szívét. Mosolyog és újra nevet azokon, amiket átélt aznap. Azokat a dolgokat, amik miatt szomorú volt, komolyan meg tudjuk beszélni, és büszkének érzi magát azért, amit tanult.

Tedd fel neki mindennap ezeket a kérdéseket

Ez az egyszerű beszélgetés több célt is szolgál

  • Segít a kommunikációban. Van egy kétévesem is, aki még csak most kezd részt venni ezekben a beszélgetésekben, de azáltal, hogy minket hallgat, rengeteget tanul a kommunikációról. Azt szeretném, ha a gyermekeim a későbbiekben is számítanának rám, ha szükségük van valakire, ha valamilyen kihívást jelentő akadállyal találkoznak, ha elsírnák bánatukat valaki vállán vagy ha meg akarják osztani a sikereiket. Ha már most, a gyerekek fiatal korában arra tanítom őket, hogy a gondolatok megosztása egy családban egy jó, hasznos és biztonságos dolog, az a későbbiekben is segíti a kapcsolatunkat.
  • Segít nekem abban, hogy így látom, hogyan él meg egy napot a fiam. Néha olyan dolgokat hoz fel esténként az ágyban, amikre nem is gondolnék vagy olyat mond, ami teljesen meglep. Szülőként segít, hogy jobban megismerjem a gyermekemet, és abban is, hogy élvezzem azokat a pillanatokat, amikben nem vettem részt a nap folyamán. Ilyenkor jövök rá arra is, ha én vagy a férjem valamit rosszul értelmeztünk aznap.
  • Segít neki a tanulásban. Az esti párbeszéd egy esély nekem arra, hogy megtanítsam neki: a negatív tapasztalatok, amik miatt sírt esetleg, nem kell, hogy rossz véget érjenek. Hibázni normális dolog, azokból lehet tanulni.
  • Segít neki, hogy szóban fejezze ki az érzelmeit.
  • És végül, ez az esti beszélgetés mindkettőnknek olyasvalami, amit szeretünk, összebújunk, nevetgélünk, közelebb hoz minket egymáshoz.

Múlt éjjel Charbel rám nézett és ezt mondta: “Mami, most te jössz! Mi volt az, ami miatt ma mosolyogtál?” Szóval most már kettőn áll a vásár! Ha eddig nem volt hasonló esti rutinotok, próbáld ki a fenti kérdéseket. Ez a beszélgetés a gyermekemmel a nap egyik legkedvesebb része a számomra, mert összeköt minket, és nem mellesleg így boldogan és békésen fekszik le aludni minden este.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ezek is érdekelhetnek: