Gyerek

Így is kommunikálhatsz a zárkózott gyerekkel

Régóta tudjuk, milyen fontos, hogy rendszeresen beszélgessünk a gyermekünkkel, hogy kialakuljon közöttünk a bizalom, mert így ő is bátran fordul majd hozzánk a gondjaival. De hogyan lehet megnyitni egy zárkózottabb gyereket?
2019. Június 15.
Üzenetekkel is megnyithatod a gyereket

Egy amerikai anyukának nagyszerű ötlete támadt erre. Michelle Woo először csak annyit szeretett volna, ha hatéves kislánya, Maggie elvégez néhány feladatot egy fejlesztő füzetből, amit a nagymamájától kapott. Erőltetni azonban semmit nem akart. Kitépett tehát a füzetből egy lapot, felragasztotta a konyhapultuk falára, és egyszerűen kivárta, hogy hogyan reagál rá a kislány.

Maggie még aznap este megcsinálta a feladatokat, Michelle pedig csak magában könyvelte el sikerként, nem mondott semmit a lányának. Következő nap újabb lapot ragasztott a falra, aztán egy újabbat, a feladatokat pedig kérdések, ötletek követték. Ezen az üzenőfalon erőltetés nélkül tudnak kommunikálni, terveket szőhetnek, jobban megismerhetik egymást, megoszthatják egymással az élményeiket. “Nincs határidő, sem pedig nyomás, Maggie akkor és arra válaszol, amire szeretne” – írta Michelle.

A feladatok és ötletek mellett egy idő után az anyuka a lánya érzéseit, gondolatait is jobban képes volt megismerni. Az üzenőfalon kedves üzenetek és bocsánatkérő levelek megjelentek, mint ahogy beszélgetésindító kérdések is, például az, hogy mit szeretne Maggie játszani az anyukájával, mit szeretne nyáron megtanulni, vagy hogy mi a kedvenc itala. “Izgatottan nézem meg a falat minden nap, és szerintem a lányom is így van ezzel” – írta Michelle.

A bejegyzés megtekintése az InstagramonHere?s a pic of our parenting editor?s ?noticing wall,? a part of her house where she hangs up pages with questions, prompts, and exercises for her six-year-old daughter.? ? ?The noticing wall has become another way for my daughter and I to connect. I get excited to look at the wall every day, and I think she does, too.?? ? Read the full story by tapping the link in our bio.

Lifehacker (@lifehackerdotcom) által megosztott bejegyzés, Máj 22., 2019, időpont: 7:56 (PDT időzóna szerint)

Szeretnél te is ilyen falat otthonra? Válassz olyan helyet neki, amit minden családtag rendszeresen láthat, naponta többször is elmegy mellette, és könnyen elérhető a gyerekek számára is. Michelle szerint az is fontos, hogy ne csináljunk túl nagy ügyet az üzenetekből: a hatékonyságának pont az az egyik titka, hogy nem “kötelező” és nincs benne ítélkezés.

(via)

Ez is érdekelhet: