Kisgyerek

A hiszti 10 pozitív hatása

Hiszed vagy sem, a hisztizés a kisgyermekek érzelmi fejlődésének egyik nagyon fontos állomása. És talán mondanunk sem kell, ugyanakkor a szülői szerep egyik legnagyobb kihívása is.
2017. Április 27.

A hisztizésnek előnye is van

Amikor a kisgyermekünk mosolyog, jó szülőnek érezzük magunkat. Amikor viszont sikoltozva fetreng a padlón, tehetetlenné válunk és azt hisszük, elrontottunk valamit. Pedig nem. Ha hiszed, ha nem, a hisztizés természetes dolog, fontos mérföldkő a kisgyermeked életében, és 10 pozitív hatása is van a fejlődésére nézve. Melyek ezek? A parents.com összegyűjtötte, miért is jó, ha hisztizik a gyermeked!

1. Jobb, ha kiadja a dühét

A könnyek kortizol nevű stresszhormont tartalmaznak, így amikor sírunk, szó szerint kisírjuk magunkból a bánatunkat és a feszültséget. Ezért ha a kisgyermeked sír, ne szakítsd félbe, hadd adja ki magából a dühét, meglátod, utána sokkal nyugodtabb és felszabadultabb lesz. Persze eközben legyél ott mellette, mert csak akkor könnyebbül és nyugszik meg, ha a szeretett személy közelében lehet a dühroham során.

2. Talán tanul belőle

Épp legóztok, de a kisgyermeked nem tudja összeilleszteni a kockákat és emiatt elveszíti a fejét? Miután kisírta magát, meglátod, meg fogja próbálni újra és meg is csinálja! A hisztivel fejezte ki a frusztrációját, s miután elült a vihar, immár kiegyensúlyozottan, könnyedén megtanul egy új dolgot.

3. Nyugodtabban alszik tőle

Csakúgy, mint a felnőttek, a gyerekek is nehezen alszanak el vagy sokszor riadnak fel éjszaka, ha valami nyomja a szívüket. Stresszesek és éjszaka próbálják meg feldolgozni, ami történt velük. Ha napközben nem próbálsz meg beleavatkozni a hisztibe, hanem megvárod, hogy magától higgadjon le, akkor jobban fogja magát érezni és nyugodtabban tud majd aludni.

4. Jó hatással van rá, ha “nem”-et mondasz neki

Persze egyik gyerek sem szereti azt hallani, hogy “nem”, de alapjában véve ez jó nekik. Mert ezzel megtanítod neki, hogy hol a határ, meddig mehet el, hogy még biztonságban érezze magát, és ha ezt a szót hallja, tudni fogja, mikor viselkedik helyesen. Sok szülő olyat is megenged a gyermekének, amit valójában nem szeretne, csak azért, hogy elkerülje a dühkitöréseket, érzelmi viharokat. Ha tudsz “nem”-et mondani, az azt jelenti, tudatában vagy a szülői felelősségednek és kötelességeidnek is.

5. Biztonságban érzi magát, ha megoszthatja veled a dühét

A hisztizés egy hatalmas bók, még akkor is, ha nem így érzed. A hisztivel fejezi ki az érzelmeit, talán hihetetlen, de sokszor épp csak arra van szüksége, hogy “nem”-et mondj neki. Nyugodtan mondd neki, hogy “nem”, de ugyanakkor osztozz a bánatán, legyél megértő és empatikus, és adj neki sok szeretetet, ha dühös, mert ezt várja tőled.

6. A hiszti közelebb hoz titeket egymáshoz

Még ha nehéz is elhinni, de így van, csak légy türelmes és figyelj. Bár nem látszik, de a hisztiző kisgyermeked nagyra értékeli, hogy ott vagy mellette a nehéz pillanatokban. Engedd, hogy kidühöngje magát, közben próbálj neki nyugtató, kedves szavakat mondani, ajánld fel, hogy megöleled. A gyermeked így tudni fogja, hogy feltétel nélkül is szereted és elfogadod őt, és még közelebb érez téged magához.

7. Hosszú távon fejleszti a gyermeked viselkedését

A gyermeked érzelmi fejlődése számos dologban megmutatkozik. Néha agresszió formájában, néha az osztozkodás hiányában, néha öltözködési nehézségekben. Ezek mind annak a jelei, hogy a gyermeked az érzelmeivel küzd. Így ismeri meg önmagát és tanul meg együttműködni.

8. Ha otthon hisztizik, legalább nagyobb az esélye, hogy nyilvános helyen már nem fog

A gyerekek többsége gyakrabban hisztizik otthon, mint a ház falain kívül. Hogy miért? Mert otthon a szüleik nyitottabbak a hisztire, jobban odafigyelnek a gyermekeikre. Minél inkább sikerül otthon kiadnia a dühét, annál kevésbé fog nyilvános helyen hisztizni, ami számodra sokkal kellemetlenebb lehet. Ezért ha otthon hisztizni kezd, várd meg, amíg lehiggad, figyelj oda rá, hallgasd meg, és csak utána induljatok útnak.

9. Valami olyat csinál hisztizés közben, amit a legtöbb ember már elfelejtett

Ahogy a gyermeked nő, egyre kevesebbet fog sírni. Hogy miért? Mert megtanulja kezelni az érzelmeit. A társadalmunk nem befogadó, ha az érzelmek kifejezéséről van szó, pedig sokszor mi, felnőttek is megkönnyebbülünk, ha kiadjuk a dühünket vagy kisírjuk magunkat. Ez főleg a férfiaknak jelent nehézséget, hiszen beléjük kezdettől fogva azt táplálják, hogy nem lehetnek gyengék. Hagyd, hogy a gyermeked hisztizzen, engedd, hogy szabadon folyjanak az érzelmei, addig, amíg még megteheti.

10. A te előnyödre is válik a hiszti

Amikor hisztizik a gyermekünk, talán eszünkbe jut, velünk hogyan viselkedtek annak idején a szüleink. Gyermekeink felkavarják az emlékeinket és arra ösztönözhetnek, hogy jobb szülővé váljunk. Nem hallgattak meg téged a szüleid? Akkor te legalább figyelj oda a gyermekedre, bánj vele úgy, ahogy neked is jól esett volna. Persze nyugodt szülővé válni egyáltalán nem egyszerű, nagyon sok gyakorlást igényel. De ne add fel, csak gyakorolj, és meglátod, mindenkinek az előnyére válik.

Kapcsolódó cikkek: