Kisgyerek

Öleld meg akkor is, ha “rosszul viselkedik”

Nem kell attól tartani, hogy ha megöleled, azzal az esetleges "rossz viselkedését" erősíted.
2021. Szeptember 02.
Öleld meg akkor is, ha "rosszul viselkedik" (Fotó: Getty Images)

Sok szülő bizonytalan benne, hogy megölelje-e a gyermekét, ha épp “rosszul viselkedik”. Ahogy a mother.ly portál is írja, felmerülhet az a félelem, hogy vajon ez nem erősíti-e a viselkedést. Ilyenkor próbálj meg felidézni egy olyan alkalmat, amikor esetleg neked volt nehéz napod, és valami apróság miatt rámordultál a párodra – de valójában csak egy ölelésre, megértésre vagy némi vigasztalásra lett volna igazán szükséged, hogy oldódjon benned a stressz.

Te elmondtad ekkor, hogy egy ölelésre lenne szükséged? Ha nem, érdemes belegondolnod, hogy miért nem. Lehetséges, hogy meg sem fordult a fejedben, hogy valójában erre lenne szükséged. Lehet, hogy csak túl feszült voltál ahhoz, hogy kérd.

Amikor egy hasonló feszült pillanatunk van, vagy úgy érezzük, hogy az érzelmeink csaponganak, sokkal nehezebb racionálisan gondolkodnunk. A gyerekek esetében érdemes belegondolni abba, hogy az ő prefrontális lebenyük – az agyterület, amely a tervezésért és a döntéshozatalért is felel – még fejlődésben van, ezért egy stresszes helyzetben ők még nehezebben tudják magukat nyugodtan kifejezni. Ezt tartsd szem előtt!

A felnőtteket verbális képességeik, illetve a fejlettebb agyuk segíti abban, hogy nyugodtabb módon tudják kifejezni magukat és azt, mire van szükségük. A gyerekeknél viszont még fejlődnek ezek a készségek és agyuk is még fejlődésben van. De szülőként segítheted a gyermekedet a pozitív megküzdésben, az érzései hatékonyabb feldolgozásában, kifejezésében.

Ha felajánlasz egy ölelést, vagy akár verbális megnyugtatást a gyermekedet, azzal nem a viselkedését erősíted meg. Ilyenkor valójában segítesz neki megnyugodni, hogy jobban meghallhasson téged.

Milyen üzenete lehet egy egyszerű ölelésnek?

  • “Szeretlek, bármi is történjen.”
  • “Látom, hogy még tanulsz, és itt vagyok, hogy segítsek neked.”
  • “Nem vagy egyedül a problémádban.”
  • “Látom, hogy ez most milyen nehéz neked.”
  • “Elfogadom az érzéseidet.”
  • “Nem az érzéseid határoznak meg téged.”
  • “Nem az elkövetett hibák határoznak meg téged.”
  • “Számíthatsz rám.”

Ha következetesen azt mutatod a gyermekednek, hogy akkor sem “rossz”, amikor hisztizik, kiborul, és emiatt rosszat tesz, akkor a fejében lévő kép is megváltozik, és tudni fogja, hogy nem kell beleragadnia abba, hogy “rosszul viselkedjen”.

Ha azt az üzenetet kapja tőled, hogy “még mindig szerethető, és tud jó lenni”, egyre jobban képes lesz megnyugodni. Szülőként pedig sokkal hatékonyabban segíthetsz neki új viselkedésmódokat elsajátítani, mert nyugodt állapotba kerül, könnyebben kapcsolódik, ami segíti abban, hogy megkapja és feldolgozza az általad adott információt.

Forrás: mother.ly