Gyerek

6 stresszoldó ötlet dolgozó szülőknek

Dolgozó szülőnek lenni nem könnyű feladat. A kimerültség mellett egy kisgyerekes dolgozó szülő sokszor érzi úgy, hogy nem tud teljes figyelmet fordítani sem a munkájára, sem a szülői feladataira.
2021. Augusztus 19.
6 stresszoldó ötlet dolgozó szülőknek (fotó: Getty Images)

Sokszor érezzük úgy, hogy nem elég a nap 24 órája. A végeredmény pedig a stressz, amit nehezen tudunk kezelni.

Ráadásul a világjárvány még több stresszt hozott a dolgozó szülők számára, mint korábban. A Pew Research Institute kutatása szerint a 12 évnél fiatalabb gyermeket nevelő dolgozó szülők 52%-a állítja, hogy a koronavírus-járvány idején nehéz volt egyensúlyt teremteni a munka és a család között.

Hogyan tud tehát egy dolgozó szülő megbirkózni ezzel a stresszel, és hogyan találhatja meg az egyensúlyt? Kristin Rinehart, szociális munkás, a Muskingum Valley Health Services igazgatója szerint a stressz leküzdésének első lépése, hogy feladjuk a tökéletes szülői szerepbe vetett illúziónkat.

Íme, néhány tipp arra vonatkozóan, hogyan lehet enyhíteni a stresszt, amely a munka és a szülői szerepvállalás egyensúlyának megteremtéséből adódik.

Koncentrálj a minőségre, ne a mennyiségre

A legtöbb dolgozó szülő aggódik amiatt, hogy nem tölt elég időt a gyerekeivel. Aggódnak amiatt, hogy mennyi időt töltenek a gyerekeik az óvodában vagy a bébiszitterrel, és azon tűnődnek, hogy vajon nem lesz-e negatív hatással a gyerekeikre az az idő, amit távol töltenek tőlük.Rinehart azonban arra bátorítja a szülőket, hogy inkább arra összpontosítsanak, hogy a gyerekeikkel töltött idő minőségi idő legyen, mintsem arra, hogy a gyerekeikre szánt idő mennyisége miatt aggódjanak. Ha így teszünk, az valóban sokféleképpen csökkentheti a stressz-szintet – mondja.Tehát ahelyett, hogy azon aggódnánk, hogy a munkahelyi kötelezettségek miatt milyen kevés időt vagyunk a gyerekeinkkel, inkább arra összpontosítsunk, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet abból az időből, amit együtt töltünk. A lényeg az, hogy tudatosan és kreatívan használjuk az időt, amit a gyerekeinkkel töltünk. Például legyen minden héten olyan este, amikor együtt vacsorázunk, legyenek olyan esték, amikor biztosan társasjátékozunk. Beszélgessünk, nevessünk együtt akkor, amikor végre együtt vagyunk.

Húzd meg a határokat

Húzzunk világos határokat a munkahelyi és a családi élet között. Ha befejeztük a munkát, tényleg fejezzük is be: ne nézegessük az e-maileket, ne végezzünk pluszmunkát. Meg kell határoznunk hol ér véget a munka és hol kezdődik a család. Ahogy a munkát a munkahelyen hagyjuk, úgy ne érezzük kötelességünknek, hogy minden feladatból kivegyük a részünket az iskolában. Csak azt vállaljuk el, amit valóban szívesen csinálunk. Ha azért vállaljuk ezeket a plusz feladatokat, mert kötelességtudatot érzünk, az csak az időnket fogja elvenni, és növeli a stressz szintet. A határok meghúzása kulcsfontosságú a munka-családi élet egyensúly szempontjából.

Csináljunk valami kreatív dolgot

Az egyik módja a stresszoldásnak az, hogy valami kreatív dolgot csinálunk. Művészeti tevékenységet folytatni a gyerekekkel ráadásul nagyon jó móka és teljesen kézenfekvő közös elfoglaltság is.

Prioritások felállítása

Amikor a stressz csökkentéséről illetve a munka és a családi élet kiegyensúlyozásáról van szó, az alapvető értékek meghatározása szintén fontos része a folyamatnak. Annak meghatározása, hogy mi az, ami valóban fontos, segít rangsorolni a dolgokat, és eltávolítani azokat az elvárásokat, amelyekre valójában nincs szükségünk.Szülőnek lenni stresszes, akkor is ha dolgozol és akkor is, ha nem. Ha felállítjuk azoknak a dolgoknak a listáját, amelyek valóban fontosak számunkra, akkor rögtön tisztában leszünk azokkal is, amelyeket kötelességtudatból vagy a társadalmi elvárások miatt csinálunk. Például a csillogóan tiszta otthon eszménye nem annyira fontos, mint a családunkkal együtt töltött idő. Ha valami nem alapvető érték számunkra, engedjük el.

Dolgozz okosabban, ne keményebben

A stressz kordában tartásának egyik módja, ha megtanulod, hogyan gazdálkodj az időddel, és hogyan használd azt a saját előnyödre. Más szóval, ha tudod, hogy egy nagy projekt áll előtted, apránként dolgozz rajta. Vagy ha tudod, hogy a gyerekeidnek szükségük lesz a segítségedre a házi feladat elkészítésében, tervezd meg, hogyan tudsz helytállni mindkét helyen.

Még egy jó tanács: legyenek meghatározott, különálló szerepkörök a partnereddel. Ha úgy érzitek segítségre lenne szükségetek, kérjetek segítséget.

Számoljunk le az állandó bűntudattal

Talán ez a legnehezebb. A szülőség sokaknál folyamatos bűntudattal jár. De azzal, hogy megtanulod kordában tartani, vagy nem engeded, hogy belopakodjon az életedbe, csökkentheted a stressz-szintedet.Ahelyett, hogy bűntudatot éreznének, Rinehart arra bátorítja a dolgozó szülőket, hogy ismerjék fel, hogy olyan fontos leckéket tanítanak a gyerekeiknek, mint az erős munkamorál vagy az időbeosztás fontossága. A célmeghatározásban és a döntéshozatalban is példaképek lehetnek.(Cikk forrása: verywellfamily.com)