Gyerek

Duplán szenvednek bűntudattól a dolgozó anyák

A dolgozó anyákat kétszeresen sújtja a bűntudat, mivel állandóan aggódnak, hogy nem elég jó szülők és munkaerők egy személyben - derül ki egy friss kutatásból.
2014. Március 31.

Egy felmérés szerint az anyák hajlamosabbak a munkaidőn kívüli hivatással kapcsolatos stresszre, mint az apák, ugyanakkor a munkahelyükön is nyomasztják őket az otthoni gondok. Akinek a gyermekáldás és a karrier egyaránt megadatik, kívülről úgy tűnhet, tökéletes az élete. Valójában viszont ez a helyzet a bűntudat kétszeres forrása lehet.

A szülőpárok mindkét tagja sokat gondol a családra, de ez csak a nők esetében jelent megnövekedett stresszt és negatív érzéseket. Shira Offer, az izraeli Bar-Ilan Egyetem Szociológiai és Antropológiai Tanszékének professzora a fokozott terheléssel járó munkakörökben dolgozó szülők mentális folyamatait vizsgálta meg. Az Amerikai Szociológiai Társaságnak bemutatott tanulmány az “500 család” című kutatási program adatait használta föl, amely a középosztálybeli családok munka és magánélet egyensúlyát veszi górcső alá.

Az értekezés 402 amerikai anya és 291 apa kérdőívvel rögzített válaszait dolgozza fel, akik közöl mindannyian kétkeresős családmodellben élnek. Offer professzor eredményei alapján a dolgozó anyák fokozott mentális terhelésnek vannak kitéve az ébren töltött idő körülbelül egynegyed részében, míg ez az arány apáknál csak egyötöd. Ez hetente körülbelül 29 és 24 óra mentális küzdelmet jelent. Mindkét szülőnél egyaránt 30 százalék körüli volt a családdal kapcsolatos témák aránya az aggodalmakra vonatkozóan.

“Feltételezem, hogy amiért nagyrészt az anyákra hárul a gyermeknevelés felelőssége, a családi témákra gondolva kevésbé kellemes asszociációik támadnak, így jelentősebb az aggodalom kockázata is” – magyarázta Offer professzor. “Mindannyian tudjuk, hogy az anyák azok, akiknek a szakmai életüket a családi kívánalmakhoz kell igazítaniuk, például otthon maradni a beteg csemetével” – tette hozzá a szakértő.

Forrás: Medipress