Kisgyerek

Kiborított a gyerek? Ez az egyszerű dolog segít, hogy nyugodt maradj

Amikor észreveszed, hogy kezdesz kiakadni, mindjárt kiabálni fogsz, akkor ez az egy gondolat segíthet, hogy megőrizd a nyugalmadat.
2023. Október 21.
Kisfiú fekszik a földön és sír, hisztizik
Fotó: Getty Images

Mindannyian szeretnénk nyugodt, harmonikus, kiegyensúlyozott szülők lenni. És mindannyiunkkal előfordul, hogy ez nem sikerül. Sőt, az is megesik utána a legtöbbünkkel, hogy nagyon bánjuk, hogy elvesztettük a türelmünket, esetleg kiabáltunk is. Tudjuk jól, hogy ez nem jó a gyereknek (igazából nagyon rossz a gyerekeknek, ha kiabálnak velük), és azt is, hogy valójában nem vezet célra, sőt, sokszor csak elmérgesíti a helyzetet. De a stressz hatására gyakran nehéz a józan eszünkre hallgatni, és tesszük, ami zsigerből jön. Ám nem kell, hogy benne ragadjunk ebben a körben, egy kis odafigyeléssel és gyakorlással lehet ezen változtatni. Mutatjuk, hogyan.

Kezdd megfigyeléssel

A legfontosabb az, hogy figyeld magad, és el tudd kapni azt a pillanatot, amikor elkezd „leszállni a köd”. És ha ez megvan, akkor lehet azon dolgozni, hogy ne az önkéntelen minták kezdjenek el működni, hanem másképp, türelemmel, empátiával tudj reagálni. A gyakorlás ehhez kell, hogy érezd saját magadon, mikor kell közbe lépni. És hogy mit csinálj büntetéssel fenyegetés vagy kiabálás helyett? Rengeteg megoldás létezik, itt most egy nagyon egyszerű és praktikus gyakorlatot mutatunk.

Ezt mondd magadnak

Egy apró gondolat és a szemkontaktus gyökeresen változtathatja meg az elmérgesedni készülő helyzet kimenetelét. A Nurturedfirst Instagram-oldal terapeuta szakértője, Jess szerint az alábbi dolog rengeteget segíthet, hogy békésebben intézzétek az olyan helyzeteket, amikor mindannyian ki vagytok borulva. Vegyél egy-két mély lélegzetet, majd vedd fel a szemkontaktust a gyerekkel, és mondd ezt magadnak

Ő az én kicsikém, akit nagyon szeretek. És éppen nagyon nehéz neki.

Hogy miért annyira erős ez a gondolat?

  1. A szemkontaktus segíthet mindkettőtöket visszahozni a jelenbe (de neked egészen biztosan segít, hogy a saját dühödet félretéve a gyerekre figyelj). A szemkontaktus segít visszatérni ahhoz az érzéshez, hogy szereted őt, és eltávolodni attól, mennyire dühös vagy.
  2. Azzal, hogy tudatosan, rágondolva vagy akár kimondva emlékezteted magad arra, hogy ő a szeretett kicsi gyereked, szintén rengeteg feszültséget veszel ki a helyzetből.
  3. Azzal, hogy észben tartod, hogy ő is nehéz érzelmeket él át, felébreszted magadban az együttérzést iránta, ami segít, hogy konstruktívabban és türelmesebben állj a helyzethez. Ez nem jelenti azt, hogy helyeselned kell, ahogy viselkedik, de segít tudatában lenni annak, hogy mindez nem ellened történni, hanem azért, mert ő még nem tudja kezelni a nehéz érzéseit.
  4. Ez a két dolog együtt segíthet, hogy mindketten megnyugodjatok és el tudjatok mozdulni a holtpontról.
  5. Így is megfogalmazhatod magadnak: Nem neked akar nehézséget okozni, hanem épp neki vannak nehézségei. Vagy fogalmazd át úgy, ahogy neked a legjobban betalál. A lényeg, hogy emlékeztessen arra, hogy az ő nehéz érzelmei nem ellened vannak, és ha szeretettel megpróbálod őt átsegíteni ezen, a te nehéz érzelmeidet is sokkal könnyebb lesz kezelni.

Próbáld ki, de ne ess kétségbe, ha nem sikerül rögtön elsőre. Legyél kitartó, és működni fog: a tudatosság, a helyzetre távolról való ránézés és az együttérzés egészen biztosan működni fog, és megkönnyíti a kiborulós helyzetek kezelését!

Forrás: instagram.com/nurturedfirst