Kisgyerek

A gyerekkori szeretetkapcsolatok segítenek kiegyensúlyozott felnőtté válni

Azt régóta tudjuk, hogy a rossz gyermekkori élmények, traumák a felnőttkorra is kihatnak. A negatív tapasztalatok személyiségre és egészségre irányuló befolyásoló hatása azonban bizonyos esetekben enyhülni tud - derült ki egy tanulmányból.  
2019. Október 26.
A gyerekkorban kialakult igaz kapcsolatok nagyon fontosak Forrás: iStock

A negatív gyermekkori tapasztalatok, stresszhatások, traumák, mint például a mellőzöttség, a családon belüli erőszak, az iskolai bántalmazás, vagy a szülő(k) mentális betegsége, nagyban összefüggnek a felnőttkori depresszióval, kábítószer-használattal, öngyilkossággal, illetve egyes egészségi problémákkal is, mint a daganatos- és szívbetegségek. A Johns Hopkins Egyetem tanulmánya rámutatott arra, hogy a gyerekkorban kialakult pozitív, őszinte, támogató kapcsolatok azonban enyhíthetik ezeket a káros hatásokat.

Az egyetem felmérésében felnőtteket kérdeztek arról, hogy gyerekként milyen mértékben tudtak beszélni otthon az érzéseikről, volt-e olyan családtagjuk, aki mellettük állt a nehezebb időkben, voltak-e az iskolában barátaik, otthonukban biztonságban, és a felnőttek által védelmezve érezték-e magukat, illetve olyan felnőttek vették-e őket körül, akik valóban érdeklődtek felőlük.

A kutatók megállapították, hogy azok az emberek a legkevésbé hajlamosak a depresszióra, illetve a mentális betegségekre, akik a legtöbb pozitív gyermekkori kapcsolatról és élményről számoltak be. Ami azonban igazán megdöbbentő volt a tanulmány kapcsán, az a jó kapcsolatok rendkívül pozitív hatása, mely az esetleges rossz élményeket is képes enyhíteni. A kutatás szerint, nem meglepő módon, a családon belüli kapcsolatok a legfontosabbak, de a kortársakkal való barátság, vagy más felnőttekkel, például tanárokkal való őszinte, bizalmi kapcsolat is sokat segíthet a traumák felülírásában, illetve abban, hogy azok romboló hatásai felnőttként kevésbé okozzanak pszichés problémákat. 

Ha egy tizenéves fiataltól megkérdezzük, tud-e olyan embert mondani, akiben úgy érzi, mindig megbízhat, és ő erre vacillál, az már nagyon rossz jel. A gyerekeknek tudniuk kell, hogy legalább valaki támogatja, segíti és vigyázza őket. Fontos lehet ez a kutatási eredmény – többek között – azon nevelőszülők számára, akikhez családi probléma miatt kerülnek gyerekek. Ezeknek a piciknek, fiataloknak az életéből már nem lehet kitörölni a megszenvedett traumát, de megkérdezhetjük őket arról, hogy telt a napjuk, érdeklődhetünk irántuk, biztosíthatjuk őket szavainkkal és tetteinkkel is a támogatásunkról. Ez a törődés és pozitív hozzáállás felnőttkorukban ugyanannyit fog nyomni a latba, mint a korábban megélt rossz élmények, így segíthetjük egy sokkal egészségesebb felnőttkorba őket.

Forrás: psychologytoday.com