Család

Hogyan legyél türelmesebb?

Akár a gyerekekkel, akár a mindennapi helyzetekben szeretnél kicsit türelmesebb lenni, jó hírünk van: a türelem fejleszthető!
2023. Május 25.
anya meditál párnacsatázó gyerekekkel
Fotó: Getty Images

Ha neked is alap, hogy a ma leadott rendelésedet lehetőleg már holnap kiszállítsák, az étteremben ne kelljen sokat várni az ételre, csakis olyan sorozatot nézel, amelynek az összes része egyszerre elérhető, és felbosszant, ha a lassú internet miatt kicsit várni kell, amíg az oldalak betöltődnek a telefonodon vagy a számítógépeden, akkor valószínűleg nem állsz jól türelem tekintetében. A türelem az egyik legfontosabb dolog, amit a legtöbb szülő szeretne megtanítani a gyerekének – mind a gyerek, mind a saját érdekében. De mit tehet az, aki maga sem a türelem mintaképe? Mennyire reális azt várni a gyerektől, hogy tudjon türelemmel lenni, amíg megkapja a vacsoráját, kiszolgálják az étteremben, a szülője telefonál, ha maga a szülő is küzd azzal, hogy türelmesen várni tudjon bizonyos dolgokra?

Nem jön magától

Mielőtt ostorozni kezdenéd magadat, hogy milyen türelmetlen vagy, jó, ha tudatosítod: sokkal nehezebb dolgod van, mint akár 10-15 éve. Persze ez nem ment fel és nem legalizálja a türelmetlenséget, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy amikor minden ennyire gyors, azonnali körülöttünk, akkor nem könnyű átállni egy türelmesebb, higgadtabb üzemmódra. A Real Simple cikke szuper kutatásokat idéz a témában: A One Poll 2019-es felmérése szerint egy átlagos felnőtt 25 másodpercnyi várakozás után ideges lesz, ha a közlekedési lámpa nem vált. A Massachusets-i Egyetem 2012-es felmérése alapján pedig az internetezők negyede nem néz meg olyan videót, amely 5 másodpercnél hosszabban töltődik be. Márpedig a gyerekneveléshez nagy szükség van  türelemre – és mintha egyre kevesebb lenne belőle. De a jó hír, hogy fejleszthető!

Miért éri meg türelmesnek lenni?

A türelem tulajdonképpen önkontroll gyakorlását jelenti – és az önkontrollra való képesség kutatások szerint nagyobb önbizalommal, jobb interperszonális képességekkel. A sokat idézett, már 50 éve először publikált marshmallow-kísérlet (pillecukorteszt) szerint azok a gyerekek, akik képesek voltak várni, és nem ették meg a mályvacukrot, mert azt mondták nekik, hogy ha picit várnak, kettőt kaphatnak, jóval türelmesebb felnőttek lettek jobb iskolai eredményekkel, alacsonyabb testtömeg-indexszel és jobb válási statisztikákkal.

Egyszerűen összefoglalva: a türelmesebb emberek szerethetőbbek, mert képesek kivárni, amíg a másik beszél, nem vágnak bele mások mondandójába. A türelem jobb csapatjátékossá tesz, segít, hogy a céljaink felé haladjunk és jó kapcsolatunk legyen másokkal.

És ahogy mindez a gyereknevelésben leképeződik: egy türelmesebb szülő sokkal könnyebben tanítja türelemre a gyermekét is. És ahol több a türelem, ott kevesebb a súrlódás, vita, veszekedés.

Hogyan legyek türelmesebb?

Kutatások szerint a türelemnek veleszületett és tanult összetevői vannak – és ez utóbbi az, ami fejleszthető. Azt azért érdemes tudni szülőként, hogy az agy prefrontális kérge, amely többek között a türelmes viselkedésért, önszabályozásért felel, fejlődésben van egészen a 20-as éveinkig. Szóval ne várj lehetetlent a gyerekedtől, nincs semmi baj vele, ha 5 évesen még nem a türelem mintaképe. Koncentrálj inkább magadra, mutass neki jó példát, legyél az életedben is, de legfőképp vele türelmes, és ő is egyre jobb lesz benne. Na de hogyan fejleszd magadban az önkontroll és a türelem erényét? Az alábbi trükkök segíthetnek.

1. Használj kulcsszavakat

Egyszerű technika arra, hogy emlékeztesd magad arra, milyen tulajdonságot szeretnél magadban kifejleszteni: válassz egy olyan kisebb tevékenységet, amelyet gyakran végzel a nap folyamán, például amikor megfogsz egy kilincset vagy vizet iszol. Minden egyes alkalommal, amikor ez megtörténik, mondd ki magadban, hogy „türelem”. Nem baj, ha elfelejted néha, amikor eszedbe jut, emlékeztesd magad újra. Még jobb, ha felidézed azt a jó érzést, amit akkor érzel, amikor harmonikus és türelmes vagy. A szakértő szerint egy hét után már érezheted a viselkedésedben beálló változást.

2. Vizualizáld a sikert

Képzelj el egy helyzetet, ami általában kihívást jelent számodra, például hogy várakoznod kell a postán. Találj ki egy számodra elfogadható pozitív mondatot, gondolatot, amivel átalakíthatod ezt a helyzetet, és kiiktathatod a bosszankodást, például: Amíg várok, el tudom olvasni ezt a cikket, amire reggel nem volt időm. Vagy: Amíg várakozom, legalább van időm átgondolni a délutánomat. Ha nem megy könnyen eleinte, az sem baj. Az elképzelt siker is siker, és a szakértő szerint egyre könnyebb lesz majd.

3. Meditálj

Legjobb persze, ha szakértővel, egy meditációs kurzuson vagy jógaórán sajátítod el a módszert, de ha ez épp nem megoldható, könyvek, appok, videók is rendelkezésedre állnak bőven. Keress valamit, ami téged kikapcsol, lenyugtat, segít kiszakadni a folyamatos pörgésből. Addig is egy egyszerű, bárhol és bármikor használható technika: képzeld el, hogy a kedvenc színed szép fokozatosan megtölti az elmédet, és szépen kimossa, kiszorítja a tegnapon pörgő vagy a holnapon aggódó gondolataidat, csak a csodás szín miatti jó érzés marad.

4. Lassulj le

Ha állandóan zsúfolt a naptáratok, mindenhová épp csak odaértek (vagy akár el is késtek), az nem segíti elő a nyugodt, türelmes hozzáállást. Tudjuk, hogy ez nagyon nem könnyű, de érdemes átgondolni a napirendeteket, és megnézni, hol lehetne egyszerűsíteni, egy kicsit lazítani az időkényszeren. Sem a felnőtteknek, sem a gyerekeknek nem jó, ha állandóan rohanni kell valahová, és folyton azt érzik, hogy késésben vannak. Lehet, hogy megéri lemondani egy-egy különórát, foglalkozást, találkozót, ha megoldható, és egy kicsit kényelmesebbre venni a tempót.

5. Irányítsd a gondolataidat

Hasznos tulajdonság, ha egy türelmet igénylő helyzetben el tudod terelni a gondolataidat a bosszankodásról. Ehhez az kell, hogy tudatosítsd: ez a helyzet áll fenn, várni kell, ezzel nincs mit tenni. Akkor is várni kell, ha idegeskedsz emiatt, és a bosszankodás nem könnyíti meg a helyzete, hanem inkább csak megnehezíti. Tehát bármilyen gondolat, tervezgetés, emlékek felidézése jó, ami kellemes érzést kelt, és lehoz a várakozás miatti bosszankodásról, segíthet. Természetesen ez sem megy egyik pillanatról a másikra, de gyakorlással egyre könnyebb lesz.

Ha elszakad a cérna

Vannak, és még lesznek is olyan helyzetek, amelyekre utólag nem leszel büszke, mert nem sikerült olyan türelmesen viselkedned, ahogy azt szeretnéd. Ne legyél túl szigorú magaddal, hibázni ér, de tanulj belőle, és törekedj arra, hogy következő alkalommal jobban menjen, (És persze tudj bocsánatot kérni, ha szükséges.) Ezek az apró trükkök sokat segíthetnek, ha elszakad a cérna:

  • Ha érzed, hogy mindjárt robbansz, lépj hátra egy lépést (akár szó szerint is), csukd be a szemed, és vegyél egy-két hosszabb lélegzetet.
  • Amikor érzed, hogy eluralkodik rajtad a türelmetlenség és a feszültség, lazítsd el a befeszült válladat, izmaidat.
  • Feszült helyzetekben kérdezd meg magadtól: Ugyan mi a legrosszabb, ami történhet? Mit tudok tenni, hogy javítsak a szituáción?
  • Azt is megkérdezheted, hogy: Úgy beszélek épp, ahogy az az ember beszélne, aki lenni szeretnék?
  • Akár cetliket is ragaszthatsz ezzel az emlékeztetővel a telefon mellé, a hűtőre, vagy bárhová, ahol gyakran látod.

Forrás: realsimple.com