Kisgyerek

A szülői szigortól is elhízhat a gyerek

A legújabb kutatás szerint a szigorú szülői magatartás a pszichológiai sebek mellett tartós testi rendellenességek, például elhízás kialakulását is okozhatja akár fiatal felnőttkorig.
2016. Május 14.

A kutatás során a szigorú szülői magatartást dühös, ellenséges és antiszociálisként definiálták.

Az Iowai Állami Egyetem munkatársai egy 451 gyermek bevonásával készült kutatás eredményeit elemezték, akik 1989-ben hetedik osztályba jártak. A kutatók tanulmányozták a családjaikat, és még videofelvételeket is készítettek arról, hogyan viselkedtek egymással az otthonukban. Ezt követően a szakértők 20 éves korig utánkövették a gyermekek egészségi állapotát.

Az eredmények azt mutatták, hogy a szigorú szülői magatartás mérhető hatást gyakorol a gyermekek egészségére. Ha a szülők ellenségesen, dühösen és antiszociális módon viseltettek kamasz gyermekükkel szemben, a gyermekek nagyobb valószínűséggel számoltak be testi egészségük romlásáról, és túlsúly kialakulásáról. Ráadásul még a másik szülő kedvessége és melegsége sem tudta ellensúlyozni vagy megóvni a kamasz gyermeket az első szülő szigorától. Amikor a kutatók megvizsgálták a gyermekek testtömeg-indexét (BMI), kiderült, hogy a szigorú szülő a BMI-re gyakorolt káros hatása még akkor is fokozódott, ha a másik szülő kedvessége nőtt.

A kutatók ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy kutatásuk nem bizonyította, hogy a szigorú szülői magatartás okozza közvetlenül a rosszabb egészségi állapotot. Az eredményeknek nem sikerült kimutatniuk, mi lehet az oka annak, hogy egy szigorú szülő hosszú távú testi károsodást válthat ki, de a kutatók úgy vélik, hogy a gyermekkori stressz egész életükben károsan hathat az emberek egészségére.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A túl nagy szülői szigortól később betegebb lesz a gyerek
  • 10 dolog, amit inkább ne mondj a gyereknek
  • Mennyire legyek szigorú?
  • Amikor ütnek a szavak
  • Forrás: Medipress