Gyerek

10 dolog, amit inkább ne mondj a gyereknek

Ugye te sem használsz olyan divatjamúlt szófordulatokat, mint a "Na várd csak meg, amíg az apád hazaér" vagy esetleg a "Bárcsak olyan lennél, mint a nővéred"?
2016. Május 03.

Nos, ez nagyon jó hír, viszont van még néhány olyan kevésbé nyilvánvaló kifejezés is, amiket érdemes elkerülnöd, ha jó szülő akarsz lenni. Mutatjuk, melyek ezek!

1. Nagy voltál!

Kutatások bizonyítják, hogy az olyan általános kifejezések, mint pl. a “jó kislány”, vagy az “így kell ezt csinálni”, “függővé teszik” a gyerekeket. Idővel már nem a saját motivációjuk miatt akarnak majd jól teljesíteni, hanem azért, mert a szüleiknek szeretnének megfelelni – mondja Jenn Berman pszichológus. Elég, ha csak akkor magasztalod a gyereket, ha valóban valami rendkívüli dolgot tesz, egyéb esetekben maradj az egyszerű dicséreteknél.

2. Gyakorlat teszi a mestert

Ez a bölcsesség azt az üzenetet hordozza a gyermek számára, hogy azért hibázik, mert nem dolgozott elég keményen – állítja Joel Fish professzor. A szakember számos olyan gyerekkel találkozott, aki egyszerűen nem érti, mi a baj vele, hiszen ő csak gyakorol és gyakorol és gyakorol, és mégsem tud a legjobb lenni. Ez az ösztönzési mód úgy tűnik, nem a legjobb.

Vannak dolgok, amiket jobb, ha nem mondasz a gyereknek

3. Minden rendben

Ha például a gyermekünk lehorzsolja a térdét és könnyekben tör ki, hajlamosak vagyunk úgy tenni, mintha nem történne nagy dolog, pedig azzal, hogy azt mondjuk: “semmi baj, minden rendben, nem is fáj” csak azt érjük el, hogy még rosszabbul érzi magát. “A gyermeked azért sír, mert márpedig az neki igenis fáj, és semmi sincs rendben” – mondja Dr. Berman. Ne alacsonyítsd le a félelmeit, inkább öleld meg, és mondd, hogy “igen, ez nagy esés volt valóban”. Ha kell, menj el kötszerért vagy csak puszild meg a sebet.

4. Siess már!

Linda Acredolo professzor, író szerint a “Siessünk” sokkal motiválóbban hat a gyerkőcre, mint ha azt mondanád: “Siess már”. Nyilván megint késésben vagytok, mert ő csak játszik a reggelijével, de ahelyett, hogy sürgetnéd, inkább találj ki egy játékot, mondjuk versenyezzetek, ki tud hamarabb felöltözni!

5. Fogyózok

Diétázol? Nem kell az orrára kötnöd! Ha a gyermeked minden nap azt látja és hallja, hogy a mérlegen állva panaszkodsz a súlyod miatt, torz testkép alakulhat ki benne – állítja Marc S. Jacobson professzor. Az “edzenem kell” kifejezés ugyancsak károsan hat rá, mondd inkább azt: “gyönyörű kint az idő, megyek, sétálok egy nagyot”. – Tuti csatlakozni is fog hozzád.

6. Ezt nem engedhetjük meg magunknak

Könnyen kiszaladhat a szádon ez a kifejezés, amikor a gyermeked könyörög, hogy vedd meg neki a legújabb játékot. Csakhogy ez a mondat azt sugallja számára, hogy nem vagy ura az anyagi helyzetednek, ami ijesztő lehet számára – mondja Jayne Pearl író. Inkább magyarázd el neki, hogy azért nem kaphatja meg a játékot, mert hasznosabb dolgokra rakjátok félre a pénzt.

7. Ne állj szóba idegenekkel!

Könnyen visszafelé sülhet el a jó tanács, hiszen ugyanúgy idegen a rendőr vagy a tűzoltó is. Akkor baj esetén velük se álljon szóba a gyerek? Inkább tanítsd őt okosan – tanácsolja Nancy McBride, az egyik eltűnt gyermekekkel foglalkozó szervezet igazgatója. Magyarázd el neki például, hogy ha egy férfi édességgel kínálja, vagy esetleg haza akarja fuvarozni, azonnal hívjon fel téged.

8. Légy óvatos!

Épp felmászik valamire a játszótéren? Ez az egyszerű felszólítás könnyedén kibillentheti őt az egyensúlyából, és hopp, már le is pottyant. Ha félsz, inkább menj oda mellé, hogy baj esetén a közelében legyél, de a fenti mondatot ne használd, hiszen épp azt éred el vele, hogy megzavarod őt a koncentrációban – véli Deborah Carlisle Solomon szerző.

9. Nincs desszert, amíg meg nem eszed a vacsorádat

David Ludwig orvos, professzor szerint ezzel a gyakran elhangzó kijelentéssel akár az étkezés egészétől is elvehetjük a kedvét a gyereknek. Mondjuk inkább azt: előbb megesszük az ételt, és majd utána jön a desszert.

10. Hadd segítsek

Teljesen természetes, hogy segíteni akarsz neki a toronyépítésben vagy a puzzle befejezésében, de ne tedd! Vagy legalábbis ne túl korán. Ezzel csak azt éred el, hogy mindig mások segítségére fog majd számítani – mondja Myrna Shure pszichológus. Inkább kérdezz így: “Mit gondolsz? Ez a kis darab jó ide alulra? Nézzük meg!”

Az eredeti cikket itt olvashatod el!

Ezek is érdekesek lesznek: