Kisgyerek

Játszótéri illemkódex

A játszótér nemcsak az önfeledt játék helyszíne, annál sokkal több. Ám nem ritkák a kellemetlen szituációk, a beszólások, a pozitív hangulatot romboló történések. A Csupa Szív Magazin bloggere összeállított egy illemkódexet, amivel talán könnyebb lenne...

Játszótéri bandázás

Mennyivel egyszerűbb lenne, ha minden játszótér kapujára kiakasztanának egy “Illemkódexet”, ami azért kicsit más lenne, mint a Házirend. A Házirendet azért kell betartani, mert ha nem, különben valami büntetés vagy retorzió vár az emberre. Az Illemkódex viszont azért lenne, hogy mindenki – gyerek és szülő egyaránt – jól érezze magát. Egyfajta építő jellegű szabályzás. És hogy én miket foglalnék bele? Nos:

1. A játszótér közösségi tér. Ha hoztok magatokkal homokozós játékot, labdát, ugrókötelet, stb. azt bármelyik gyerek használhatja a játszótéren. Persze ugyanúgy vigyázzon rá mindenki, mintha a sajátja lenne!

2. Ettől függetlenül illik megkérdezni, elkérni a játékot a gazdájától.

3. Bár a játszótér közösségi tér, ne neveld a más gyerekét! Ha a gyerekednek vagy neked konfliktusa van egy másik kisgyerekkel, inkább a szülőnek szólj, hiszen ő tudhatja, ezt hogy szokták hatékonyan kezelni az ő családjukban.

4. A fizikai erőszak viszont nem megengedett a játszótéren (sem)! Akár a te gyereked, akár a másé, lépj közbe, ha erőszakot látsz, majd hagyd a szülőre a konfliktus kezelését.

5. A játszótéren ideiglenesen egy közösség formálódik, ahol a tagok bizonyos tekintetben nagyon hasonlítanak egymásra. Ilyenkor (is) jó, ha a tagok támogatják egymást, ami lehet egy kellemes beszélgetés, egy-egy segítő mozdulat, de akár egy biztató mosoly is. Legyen pozitív energiaburok a játszótér fölött!

6. Légy annyira felelősségteljes a közösség felé, hogy nem csak a saját gyerekedre vigyázol, de fél szemmel a máséra is. Te is örülnél neki, ha valaki, akár egy idegen is, megelőzne egy balesetet a gyerekednél.

7. Ne ítélkezz, ne pletykálkodj a játszótéren (sem)! Minden szülő-gyerek kapcsolat más, te pedig csak egy pillanatképet látsz az ő életükből. Nem tudhatod, mi húzódik (gyülemlett föl) a gyerek vagy a szülő viselkedése mögött.

8. Ne szemetelj! Érezd annyira magadénak a játszóteret, mintha a saját kertetekben lennél. Ez nem csak amiatt fontos, hogy tiszta maradjon a környezet, hanem azért is, mert ezzel a magatartásformával tanítod a legtöbbet a gyerekednek a környezetvédelemről.

9. ………………………

10. ………………………

Ezt a papírt kifüggeszteném a játszótér bejáratára és igen, a végén kihagynék egy vagy két helyet, hogy az odajárók is beírhassák, ők mit tartanak még fontosnak. Mert ha egy ilyen “egyezmény” közösen íródik, sokkal valószínűbb, hogy az emberek betartják.

És Te, kedves Olvasó, te mit tennél még hozzá a listához?

A szerző írásaival itt is találkozhatsz: Csupa Szív Magazin, FB-oldalKapcsolódó cikkek: