Gyerek

A játszóterezés íratlan szabályai

A jó idő beköszöntével egyre több időt töltünk a játszótéren. A játszóterezés íratlan szabályainak betartásával hozzájárulhatunk saját csemeténk és a többi gyermek felhőtlen szórakozásához.
2014. Május 28.

Minden kisgyermekes szülő tudja, milyen könnyen válhat a játék szomorúsággá, hamar bekövetkezhet kisebb-nagyobb baleset. Egy figyelmetlen szülő vagy egy magára hagyott, agresszív gyermek megkeserítheti a játszani vágyók perceit, akaratlanul is veszélybe sodorva őket. Ha szeretnénk elkerülni, hogy konfliktusba kerüljünk a játszótéren, gondoljuk át a következőket.

Felelősség

Minden játszótéren játszó gyermekért saját hozzátartozójának kell vállalnia a felelősséget, ami nem ér véget a körbekerített és zárható ajtóval felszerelt játszótér ajtajának becsukásánál. Biztosak lehetünk abban is, hogy a többi anyuka vagy apuka közül valaki biztosan szólni fog, ha azt látja, hogy csemeténk önmagára vagy másokra veszélyes dolgot csinál. Ennek ellenére a saját gyermekünk a mi felelősségünk. Kötelességünk őt figyelemmel kísérni és megóvni a meggondolatlan cselekedetektől, ha esetleg játékával mások egészségét teszi kockára. Mindig készen kell állnunk a közbelépésre.

Együttműködés

Kérjünk, ne utasítsunk! Saját gyermekünkkel szemben lehetnek szélsőséges nevelési elveink, de mások gyerekeivel kapcsolatban íratlan szabály az udvariasság és kedvesség. Ha például egy apróság nem hajlandó a csúszda tetejéről elmozdulni, sem lecsúszni, sem visszamenni, ahelyett, hogy ráripakodnánk, jobb, ha nyugodt hangon közöljük vele, hogy ha nem megy arrébb, gyermekünk véletlenül megütheti csúszás közben. Ha ezek után sem hajlandó mozdulni, nyugodtan kérjünk segítséget a hozzá tartozó felnőttől.

Okos kütyük

Szinte mindenki használ okostelefont, esetleg iPadet, vagy más modern eszközt, ami megkönnyíti kommunikációnkat, gyorsítja munkánkat. Ezeket általában magunkkal cipeljük a játszótérre is. Csábító lehetőségnek tűnhet, hogy amíg szemünk fénye elfoglalja magát a hintán, homokozóban vagy a csúszdán, addig gyorsan megírjuk azt a hiányzó két összefoglalót és e-mailben elküldjük a főnökünknek.

Ez mégsem olyan jó ötlet, mint amilyennek látszik. A játszóterező gyerekek nagy része állandó figyelmet igényel, főleg, ha egy zsúfoltabb helyre vittük. A legfontosabb szabály a játszótéren, hogy nem csak saját gyermekünk jólétéért vagyunk felelősek, hanem azért is, hogy ne okozzon másoknak sem sérülést, sem kellemetlenséget.

Nem csak miénk a játszótér

Engedjünk mindenkit játszani. Ha gyermekünk már fél órája ül a két hinta közül az egyiken és toporgó szülők növekvő sora várja, hogy az ő babájuk is hintázhasson, akkor itt az ideje másik játékot választanunk. Kérjünk egy kis türelmet a várakozóktól és magyarázzuk el a kicsinek, hogy a többi gyerek is szeretne ott játszani. Általában jó érzéssel hagyja abba és adja át a helyét, ha megdicsérjük érte.

Korhatár a játszótéren

Kevés furább jelenet van annál, ahogyan a tízéves gyerkőc fel-alá rohangál a piciknek épített csúszdán, rémületet okozva a pelenkásoknak és szüleiknek. Figyeljünk oda, hogy gyermekünk azokat a játékokat használja, amik az ő korosztályának megfelelőek. Mindenkinek biztonságosabb és kellemesebb lesz így a játszóterezés.

A legkönnyebben követhető szabály azonban az, ha úgy foglalkozunk a többiekkel a játszótéren, ahogyan azt szeretnénk, hogy velünk és gyermekünkkel törődjenek.

Ezek is érdekelhetnek:

A mi játszóterünk

Veszélyesek lehetnek a játszótéri játékok!

Fantasztikus színes terek gyerekeknek

Játszótéri anyatípusok