Gyerek

Megnyílt az első játszótér Olaszországban, ahova nem lehet bevinni okostelefont

Se tabletet, se mobiltelefont nem lehet bevinni az újonnan épített parkba.
2022. Szeptember 25.
Kisfiú játszótéren csúszdázik
A játszótér, ahova nem lehet mobiltelefont bevinni

Gyakori jelenség a játszótereken, hogy a gyerekek önfeledten játszanak (sokszor a kelleténél kicsit jobban belemelegedve), miközben a szülők tekintete az okostelefonra szegeződik, ahelyett, hogy a kisebbeket tartanák szemmel. Szép számmal akadnak olyanok is, akiknek azért létszükséglet a mobiltelefon a játszón, hogy fotózzák, videózzák a gyereküket – ezt elégelte meg egy szülőcsoport a szicíliai Balestrate-ban, ahol megnyitotta kapuit az első olyan játszótér, ahova semmilyen okoseszközt nem lehet bevinni.

A bejárat előtt egy termetes tábla adja az oda érkezők tudtára, hogy sem a gyerekek, sem a felnőttek nem vihetnek magukkal telefont vagy tabletet. Így a játszótéren végre az osztatlan figyelemé, és a személyes kapcsolatoké a főszerep. A park tervezői kulccsal zárható szekrényeket is tettek a kapu elé, itt lehet elhelyezni minden okoseszközt még belépés előtt. 

Az ötlet a helyi szülők közösségétől indult, a városvezetésnél pedig osztatlan sikert aratott. A Palermóhoz közeli város lakói is helyeslik a kezdeményezést, úgy vélik, épp ideje volt megnyitni egy olyan parkot, ahol semmi keresnivalója a közösségi oldalaknak és a virtuális üzenetváltásoknak, na meg az állandó fotózásnak és videózásnak. 

 

A nagyszerű ötlet megvalósítását sem aprózták el: 1000 négyzetméteren terül el a cseppet sem szokványos játszótér, amit kerítés vesz körbe, hogy a látogatók biztonságban élvezhessék a játékkal töltött időt. A park megépítéséhez magánszemélyektől 30 ezer eurós adományt gyűjtöttek össze, az önkormányzat pedig ehhez tett hozzá további 40 ezer eurót.

A kivitelezőknek nem volt könnyű dolga, ugyanis egy meglehetősen elhanyagolt részen kellett megépíteniük a különleges játszóteret. Korábban azt gondolták, a maximum, amit kihozhatnak a területből, az egy lebetonozott parkoló, de szerencsére még időben érkezett a javaslat, hogy inkább zöldellő parkká alakítsák. A kitalálástól a megnyitóig 5 év telt el, és a „no social” park mára a város egyik legfőbb büszkesége lett.

A játszótér különlegessége, hogy retró játékok is helyet kaptak benne, amivel a kivitelezők nem titkolt szándéka az, hogy a gyerekeket kísérő szülőket és nagyszülőket is nosztalgikus játékra bírják. A Balestratei Szülők Közösségének képviselője, Piera Testaverde elmondta, hogy az egyik legfőbb céljuk az volt, hogy észrevétlenül, játék közben erősítsék a szülők és gyerekek közötti köteléket, illetve az, hogy a többi olasz várost is bátorítsák, igenis helye van mindenhol egy ilyen cseppet sem hétköznapi játszótérnek!

(Fotó: Getty Images)