Gyerek

A 8 éves levele: “Utálom az okostelefont, mert minden felnőtt arra figyel a gyerekek helyett!”

Egy másodikos amerikai kisfiú olyan dolgot vetett papírra a fogalmazásában, ami sok felnőttet szíven üt.
2021. Július 24.
Sok visszahozhatatlan pillanatot szalaszthatunk el így! (Fotó: Getty Images)

Őt egyáltalán nem teszik boldoggá az új okostelefonok, sőt inkább azt kívánja, bárcsak köddé válna az összes kütyü, mert akkor végre újra a gyerekekre figyelnének a felnőttek, nem pedig a mobiljukra!

A tanítónő azt a feladatot adta a gyerekeknek, hogy írják le, mi az, amit szerintük kár volt feltalálni. Ez a kisdiák nem törte hosszan a fejét: azt fejtette ki bővebben, mennyire utálja az okostelefont, amit az anyukája egy percre sem tesz le. Gondolatai a tanítónőt is mélyen megérintették, ismét bebizonyosodott számára, milyen sokat tanulhatunk mi, felnőttek a gyerekektől, ha odafigyelünk arra, amit nekünk mondanak!

A kisebbek egész más szemmel nézik a világot, mint mi, amihez még egy nagy adag gyermeki spontaneitás is társul, így sokszor hallhatunk vagy olvashatunk tőlük olyan meglátásokat, amik zavarba ejtőek a felnőttek számára. Ez a kisfiú a túlzásba vitt mobilhasználat ellen emelt szót, és nem rejtette véka alá azt sem, milyen fájdalmasan érinti az, amit nap mint nap lát:

“Amióta anyukám megvette az új mobilját, folyton azzal foglalkozik.” A fogalmazását kis tollrajzokkal is illusztrálta – egy áthúzott okostelefont és egy mérges gyerekarcot kanyarintott a papírra. A tanítónő, Jen Beason úgy döntött, hogy a Facebookon is megmutatja a szívbemarkoló sorokat, azt remélve, hogy a szülők magukra ismernek és változtatnak rossz szokásukon.

Amikor Jen finoman érdeklődni kezdett a többi tanítványánál is a témával kapcsolatban, megdöbbenve tapasztalta, hogy 21-ből 4 kisgyerek a pokolba kívánja a mobilokat, mert azok miatt jóval kevesebb figyelmet kapnak otthon, mint korábban. 

A tanítónő posztját több százezren megosztották, és a világ nagyon sok országába eljutott. Jen a posztjával szerette volna felnyitni a felnőttek szemét: jóval több gyerek érzi magát elhanyagolva azért, mert a szülei az okostelefonjukat helyezik előtérbe. A gyerekek számára leírhatatlanul fontos a felnőttek figyelme – nem csak azért, hogy megóvják őket a bajtól, hanem azért is, mert azt szeretnék, hogy meghallgassák őket, minél többet beszélgessenek, közös élményeket szerezzenek és együtt küzdjék le a hétköznapi nehézségeket.

Forrás: Via