Gyerek

Van olyan hazai iskola, ahol már mobiltelefonmentes volt a tanév

A tanulók csak akkor vehetik elő a telefont ebben az iskolában, ha az valamelyik tanórai feladathoz szükséges.
2024. Június 13.
telefon
(Kép forrása: Getty Images)

Ahogy arról korábban már írtunk, szigoríthatják az iskolai mobilhasználatot: a parlament kedden délután elfogadta az erről szóló törvényjavaslatot. A törvényjavaslat indoklása szerint a mobilhasználat eltereli a diákok figyelmét, és lehetőséget teremt az internetes zaklatásra.

A RTL Híradó riportja szerint van olyan hazai iskola, ahonnan már kitiltották a mobiltelefonokat: az újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában az idei volt az első mobiltelefonmentes tanév. Az intézményben a diákok csak akkor vehetik elő a mobiltelefont, ha az valamelyik tanórai feladathoz szükséges.

Az iskola igazgatója, Makainé Zérczi Zsuzsa elmondta a híradónak, hogy az iskola diákjai reggel 8 órakor kikapcsolják a telefonjukat, elteszik a táskájukba, és amikor délután elhagyják az iskolát, akkor vehetik elő újra. Az intézmény igazgatója szerint a közösségre jó hatással van a mobilok kitiltása. „Sokkal jobban ismerik egymást, hogy olyan osztálytársaikról is vannak információik, és alakultak ki barátságok, akiket eddig szinte meg sem láttak, mert mondjuk a mobiltelefonjába bújva játszott egész szünetben, és nem szólt senkihez. Most ezek a gyerekek is az osztályközösség részévé váltak” – tette hozzá.

Az RTL Híradó szerint a Miniszterlenökség államtitkára a Parlamentben arról beszélt, hogy korlátoznák, mit vihetnek a gyerekek az iskolába. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a korlátozás felesleges, mert a házirendjükben az iskolák eddig is dönthettek erről, tudják szabályozni, mi az, ami az iskolába való, mit lehet az órákon használni.