Gyerek

Szigoríthatják az iskolai mobilhasználatot – elfogadták a törvényjavaslatot

Szigorítanák az iskolai mobilhasználatot, átvizsgálhatják a diákok csomagjait, könnyebb lenne örökbe fogadni a kórházban hagyott csecsemőket és októbertől Budapesten is az Országos Mentőszolgálat venné át a fővárosi ügyeleti ellátást – többek között ezek is szerepelnek a tegnap elfogadott törvényben.
2024. Június 12.
mobilozás
Kép: Getty Images

A 91 oldalas módosítócsomagot kedden szavazta meg a parlament. A törvényjavaslat több, iskolákat érintő módosítást is tartalmaz. Ezek:

Egységesen szabályoznák, hogy milyen eszközöket, tárgyakat lehet bevinni az iskolákba. A javaslat indoklása szerint a gyerekek életének védelme, testi, lelki, szellemi és erkölcsi fejlődésük és egészségük elsődleges kérdés.  A tanároknak és az iskolaőröknek joguk lesz ahhoz, hogy a tanulók csomagjait és tárolóhelyiségeit átvizsgálhassák, a tiltott tárgyakat elvegyék.

Egységesen szabályoznák az iskolai mobilhasználatot: az indoklás szerint azért van szükség, mert a mobilhasználat eltereli a diákok figyelmét, és lehetőséget teremt az internetes zaklatásra. Jelenleg az iskolák saját házirendjükben dönthetnek a mobiltelefon használatról.

Októbertől Budapesten is elkezdődik az új ügyeleti rendszer: a vármegyékben már működő, az Országos Mentőszolgálat által biztosított ügyeleti ellátás lesz. Hétköznaponként napközben a betegek ezután is ugyanúgy kereshetik a háziorvosi rendelőket, a szakrendeléseket, kórházakat, ahogy eddig. A normál rendelési időn kívüli, tehát az esti, éjszakai és hétvégi ellátást az Országos Mentőszolgálat biztosítja.

Könnyebbé tennék a kórházban hagyott újszülöttek örökbefogadását. E szerint, aki a szülés után a kórházban hagyja a gyerekét, és hat hétig nem jelentkezik érte, az hozzájárul a gyereke örökbefogadásához, ugyanúgy, mint amikor inkubátorban hagynak egy babát.

(Telex)