Baba

Állandóan a telefonodon lógsz, miközben babázol?

Szakértők szerint ez árthat a babának, például azért mert fizikailag ugyan jelen vagy, de érzelmileg nem.
2020. Július 05.
Állandóan a telefonodon lógsz, miközben babázol? (fotó: Getty Images)

A szülők tisztában vannak a túl sok képernyő előtt töltött idő veszélyeivel és az erre vonatkozó iránymutatásokkal is, már ami a gyerekeket érinti. De vajon annak tudatában vannak-e, hogy a gyerekek fejlődésére az is hatással van, ha a szülő tölt túl sok időt digitális eszközök használatával?

Miközben a szülő állandóan a telefonját bámulja, fizikailag ugyan jelen van, de érzelmileg elérhetetlen. Ha a szülő túl sok időt tölt az okostelefon-használattal, az nem marad észrevétlen a gyerekei előtt sem. Egy 2015-ben végzett kutatás 6 ezer 8-13 éves gyermeket kérdezett meg, közülük 52 százalék úgy gondolta, hogy a szüleik túl sok időt mobiloznak.

Íme, három olyan tényező, ami összefüggésben van a szülői túlzott kütyühasználattal és a gyerekek fejlődésével.

Befolyásolhatja a baba agyfejlődését

2016-ban egy, a Translational Psychiatry folyóiratban közzétett tanulmány szerint hatással van a csak fizikai szülői jelenlét és a csecsemők agyfejlődése között, különösen az örömérzés képességére.

Bár a kutatók egérrel tesztelték a kísérletet, azt találták, hogy azaz egér, akitől anyja elvonta a figyelmét, kevesebbet evett és játszott, mint az az egér, aki ideális, figyelemmel teli környezetben nőtt fel.

A tanulmány szerint a következetes, állandó figyelem hiánya befolyásolhatja az egerek azon képességét, hogy megfelelő érzelmi kapcsolatokat alakítsanak ki az öröm megértése érdekében. Erre az érzelmi kapocsra a csecsemőknek is alapvető szükségletük van életük korai szakaszában.

Szókincs

Ha a szülő nincs érzelmileg jelen, akkor ez hatással lehet a beszédfejlődésre, a szókincs alakulására is. A szülő-gyerek párbeszéd erősen kihat a nyelvi-és kommunikációs képességek fejlődésére. Ha azonban a párbeszédet állandóan meg kell szakítani, mert a szülőnek válaszolnia kell egy üzenetre, csetel vagy a beszélgetést sokszor megzavarja egy értesítés hangjelzés, akkor az komolyan befolyásolhatja a kisgyermek kognitív fejlődését.

“A kisgyermekek tanulására nem hat jótékonyan, ha megszakíthatjuk a beszélgetések folyamát azzal, hogy felvesszük a mobiltelefonunkat vagy megnézzük az üzenetet, amely a képernyőn kivillan” – mondja Kathy Hirsh-Pasek pszichológus.

Félreértheti a szülő a gyermeke érzelmi szükségleteit

A szülők attól félnek, hogy gyerekeik képernyő-függők lesznek, de hajlamosak a saját tüneteiket nem észrevenni. A képernyő-függők közül sokan elkülönülnek másoktól, gyakran izgatottak vagy hangulati ingadozásaik vannak.

Az állandóan a telefonjukat nyomkodó felnőttek, akik függővé váltak ingerlékenyek lehetnek, ha a telefonozásukat megzavarják. Azt hihetik, hogy a gyerekük hisztizik, pedig a valóságban csak arról van szó, hogy a gyerek figyelmet igényel.

Ha a gyerek alapvető szükséglete nincs kielégítve, akkor könnyen lehet, hogy fel akarja hívni magára a figyelmet, néha nem a legjobb módon. Ahelyett hogy ilyen esetben türelmetlenül viselkedünk, a szeretetünket kéne kimutatnunk és érzelmileg jelen lenni.

Természetesen senki sem feltételezi, hogy egy szülő szándékosan a telefonját választja a gyereke helyett, de figyeljünk oda arra, hogy ne telefonozzunk túl sokat, és a gyerekünk felé teljes figyelemmel legyünk. Ne csupán testben, hanem lélekben is legyünk jelen.

(via)