Gyerek

Veszélyesek lehetnek a játszótéri játékok!

A köztéri játszóterek után a következő hetekben a fővárosi óvodák játszótereit ellenőrzi majd a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). Okkal!
2011. Szeptember 07.

Ma már komoly előírásoknak kell

megfelelnie minden játszótéri játéknakA hatóság célja meggyőződni arról, hogy az óvodákban található kültéri játékok, kiegészítő eszközök megfelelnek-e a szabványokban és egyéb biztonságossági előírásokban, jogszabályokban meghatározott követelményeknek; felmérik az eszközök állapotát is.

Az esetlegesen tapasztalt hiányosságok esetén a hatóság munkatársai felhívják az intézmény figyelmét azok orvoslására. Ezenkívül a felmérés külön figyelmet szentel majd az ilyen eszközökre vonatkozóan előírt dokumentációra is – tudatta az NFH.

A közterületi eszközök fele megbukott

A hatóság nemrégiben fejezte be az üzletekben található játszótéri eszközök ellenőrzését. A hatóság 58 kereskedelmi egységben összesen 2247 játszótéri eszközt ellenőrzött, és 389 esetben emelt kifogást.

A már telepített játszótéri eszközök és üzemeltetőik körében összesen 333 közterületen található, jellemzően önkormányzati tulajdonban és üzemeltetésben lévő játszóteret is ellenőriztek. A vizsgált több mint kétezer telepített eszköz közel felénél tárt fel valamilyen hiányosságot, melyek általában a megfelelőségi tanúsítvány, a karbantartási és ellenőrzési terv, valamint a nyilvántartás hiánya, illetve a kétévenként kötelező vizsgálat elmulasztása voltak.

Babaszoba: Olvasd el az Érintő játszótérmustráját, és írd meg te is véleményedet a [email protected] címre!

Forrás: MTI