Kisgyerek

Dicsérd meg!

A gyerekeknek kell a pozitív megerősítés. De természetesen szó nincs arról, hogy folyton ajnározni kelljen őket.
2013. Április 25.

Dicsérd meg, ha ügyeskedik!

Az igyekezetet is, ne csak az eredményt!

Nagyszerű, ha megdicséred, miután felküzdötte magára a cipőjét, vagy egyedül felment a lépcsőn a másodikra, de még jobb, ha már a tevékenység közben értékeled az igyekezetét.Ennek sokkal nagyobb hatása van a jövőre nézve is: lelkesebben vág neki a nagyobb kihívást jelentő feladatoknak is, mert tudja, díjazzák buzgalmát az eredménytől függetlenül is. Ezzel megerősíted önbizalmát arra az esetre is, ha éppen nem sikerült valami tökéletesen.

A nagy tettet, ne a kis hőst!

Jól sikerült rajzról vagy ügyes rúgásról van szó? Ha igen, pontosan tudja a gyerkőc, mit értékelünk. A “Kis Picasso!” és a “Kész Ronaldo!” felkiáltások egyelőre érthetetlenek számára, később pedig a túlzó értékelés felfújja önbecsülését, és közösségbe kerülve nagyot csalódhat.

Minden szuper?

Ha mindenre rámondod, előbb-utóbb értékét veszti! Ne csodálkozz, ha állandóan újabb firkát dug az orrod alá, vagy a vendégek előtt produkálja magát. Valamivel csak ki kell vívnia, hogy valóban odafigyelj rá. Pontosan fogalmazd meg, mit tartasz nagyra, és azt is mindig a helyzethez illő szavakkal: de jó, hogy nem vizezted le magad kézmosásnál, nem kell átöltöznünk!

Jótett helyébe jó tulajdonságot!

Ha odaadta a vödrét a homokozóban, akár mert éppen jó hangulatban volt, megelőlegezve a kívánatos jó tulajdonságot, dicsérd meg, milyen kedves és jószívű kisgyerek. Ezzel pontosan megfogalmazod a szeretetreméltó tulajdonságokat, sőt már olyannak is tekinted a gyereked. A jóslat beválik, a gyerkőc azzá válik.Ezeket is olvasd el: