Kisgyerek

Tényleg azt akarod, hogy szófogadó legyen?

Talán pontosabb úgy a kérdés, hogy miért akarod azt, hogy szófogadó legyen a gyereked?

Elevenek vagy rosszak?

Mert te tapasztaltabb vagy, jobban tudod, hogyan működik a világ és csak “útbaigazítod” a gyerekedet vagy mert sokkal könnyebb a szülő élete, ha a gyerek nem mond ellent, hanem azt teszi, amit mondanak neki? Tedd a szívedre a kezed, gondolkozz el rajta és légy nagyon őszinte magadhoz!

Egy egészségesen fejlődő kisgyerek eljut arra a pontra, hogy meg akarja keresni a határait, tudni akarja, mennyiben “mozgatja” ő a világot, és elbűvölten veszi tudomásul, hogy igenis neki is van ráhatása a környezetére. Ezért aztán gyakorolja is nap, mint nap. Sőt, minél erősebb egyéniségű, minél akaratosabb és kitartóbb, annál inkább. Ami persze igencsak meg tudja nehezíteni a szülő mindennapjait.

De gondolj csak bele: az erős egyéniségű, akaratos, kitartó gyerekekből ugyanilyen felnőttek lesznek. És ők lesznek aztán azok, akik vezetők lesznek (akár gazdasági akár politikai), saját projekteket hoznak létre (cégeket, alapítványokat, egyesületeket), akik a jövendő nemzedékeket fogják tanítani, akik formálni fogják a világunkat! Nem mindegy, hogy hogyan használják az erős egyéniségüket, az akaratukat. Hogy van-e bennük elfojtott frusztráció vagy tudatában vannak a saját határozott személyiségüknek.

És mindez a gyerekkorban gyökerezik.

Ha a szülő van olyan türelmes és nyugodt, hogy kisgyerekkorban ezeket a határkeresési próbálkozásokat nem erőből gyűri le, nem büntet, nem fenyeget, hanem szeretettel, türelemmel, megértéssel kezeli, akkor a gyerek megtanulja helyesen kezelni az érzelmeit. Akkor úgy érvényesítheti az akaratát, hogy az ne legyen nehézség a környezte számára. Akkor nem válik frusztrációvá számára, hogy erőszakkal elnyomják az egyéniségét. És akkor igenis el lehet jutni oda, hogy magától, belső késztetésből akarjon majd szófogadó lenni, megfelelni a szülő elvárásainak.

Szóval ha legközelebb nyilvános helyen, játszótéren, társas összejövetelen a gyereked feltűnően és hangosan feszegeti a határait, ne légy feszült és pláne ne szégyelld magad a többi szülő előtt! Természetesen ha a saját vagy valaki más testi épségét veszélyezteti, határozottan lépj közbe. De egyébként koncentrálj a gyerekedre és arra, mit fog tanulni abból, ahogy te reagálsz, hogyan befolyásolja a te viselkedésed az ő egyéniségét.

Szeretettel, határozattan de kedvesen, sok-sok türelemmel és némi humorral felvértezve sok mindent elérhetsz.

További cikkeink gyereknevelés témában: