Kisgyerek

3+1 nevelési baki

Senki sem születik jó szülőnek, gyermekeink felnevelésével és alapos önkontrollal válhat belőlünk jó nevelő. Nem árt résen lennünk, ha gyermekeinket zabolázzuk, mert előfordulhat, hogy fegyelmezés közben saját magunk által állított csapdába esünk.
2014. December 08.

1. Hazugság

Mindegy, hogy ártatlan füllentésnek, az igazság elhallgatásának vagy hazugságnak hívjuk, valótlanságot állítani nem szép dolog. Főleg, ha családon belül tesszük mindezt. Hiába próbáljuk meg a gyermekünket az igazmondásra szoktatni, ha naponta saját magunk is vétünk ez ellen a szabály ellen. Ismerősek a “Ha nem jössz végre, itt hagylak!”, “Nem vesszük meg a csokit, nincs nálam elég pénz, hogy kifizessük” mondatok?Esetenként egy aprócska füllentés csábító lehet, mert ideig-óráig megszünteti az aktuális nyavalygást, és kezes báránnyá varázsolja a lurkót, de hosszú távon kifizetődőbb az őszinteség. A legjobb választás, ha becsületesek vagyunk a gyermekkel, hiszen “hazugságaink” bármikor ellenünk fordulhatnak. Viszont ha egy kicsit türelmesebbek vagyunk vele, akkor egy idő után megérti a helyzetet, és megérzi, hogy megbízhat bennünk. Ez a későbbiekben számtalan problémától kíméli majd meg.

2. Megvesztegetés és alkudozás

Számtalanszor kerülünk olyan helyzetbe, hogy azt szeretnénk, hogy gyermekünk jól viselkedjen egy szituációban. Lehet ez az óvó néni családlátogatása, egy családi ebéd, egy baráti látogatás, és már mondjuk is: “ha most szépen viselkedsz, utána kapsz tőlem egy kis ajándékot.” Ennek a nevelési módszernek az lehet a következménye, hogy a gyermek már csak akkor hajlandó jól viselkedni, ha előre beígérünk neki valami jutalmat. Felejtsük el a megvesztegetésre sarkalló mondatokat, és inkább próbáljunk a gyermek érzelmeire hatni. “Nagyon büszke leszek rád, ha nem fogsz hisztizni a nagyinál”. És persze azt se rejtsük véka alá, ha csalódottak vagyunk: “Szomorú vagyok, hogy a látogatásnál megint bántottad a szomszéd néni macskáját.”Természetesen óvatosan kell bánni az érzelmi húrok pengetésével is, de sokkal kifizetődőbb, mint a folyamatos alkudozás.

3+1 nevelési baki (Fotó: Europress)

3. Következetlenség

Talán az egyik leggyakoribb szülői hiba, amit elkövethetünk, ráadásul következetlenek ezerféleképpen lehetünk. Ha nincs egyezményes gyereknevelési elv a családban, akkor ne csodálkozzunk, hogy a nagyinál ebéd előtt is lehet palacsintát enni, és ha csak apa van otthon, akkor egész nap lehet palacsintázni. Ugyanígy ne lepődjünk meg azon, hogy sikertelenül próbáljuk totyogónkat este 8-kor elaltatni, ha az előző napokban ezt 9-10 óra között tettük.A gyerekeknek szükségük van a napi rutinra, és olyan szabályokra, amik kapaszkodót nyújtanak nekik a későbbi életükhöz. A következetlenség miatt a gyerek bizonytalanná válhat, nem tudja, meddig mehet el, hiszen amit egyik nap felelősségre vonás nélkül megtehet, az másnap súlyos vétségnek számíthat. Próbáljuk a családban levő többi felnőttől is megkövetelni, hogy a legfontosabb dolgokban (evés, tanulás, alvás) legyenek következetesek, hiszen ez szolgálja leginkább a gyermek érdekét.

+1 Előre fenyegetés

Hányszor, de hányszor hangzik el a szánkból, hogy “ha most azonnal nem hagyod abba a hisztizést, akkor nem lesz ma este mesenézés”. Ugye, előfordult már? Pedig ez is egy igen csúnya nevelési baki. A gyermek este, lefekvéskor, több óra elteltével már nem is emlékszik, miért kapja a büntetést. Arra kell törekednünk, hogy gyermekünk minél hamarabb szembesüljön a tettei következményeivel.Ha például kislányunk egy kisvödörrel direkt fejen vágott egy másik gyereket, akkor ne az legyen a büntetése, hogy elmarad a másnapi játszóterezés, hanem vegyük el tőle a vödröt, és magyarázzuk el neki, hogy miért helytelen, amit tett.Kapcsolódó cikkeink gyereknevelés témában: