Gyerek

A 17 leggyakoribb gyereknevelési hiba

A nevelés rengeteg felelősséggel és még több kérdéssel jár. Összeszedtük egy családpszichológus jótanácsait.
2016. Június 17.

Mik lehetnek a legsűrűbben előforduló hibák a gyermek nevelésében? Hatnak-e azok a későbbi mentális, vagy fizikális állapotára? A fatherly-n Mike Leary családpszichológus összegezte tapasztalatait.

1.) Túl sok választást kínálunk

Rengeteg szülő gondolja úgy, hogy a gyermeknek jó, ha van választása, pedig a valóság az, a túl sok lehetőség összezavarja őket.

2.) Mindenért dicsérünk

Megdöbbentően sok az olyan gyermek, aki dicséret-függő. Ráadásul ha valamiért nem jár egy-két jó szó, meg sem teszik.

3.) Boldoggá akarjuk tenni őket

Boldognak lenni az ő dolguk, nem a miénk. Egy gyereket ráadásul sohasem kényszeríthetsz a boldogságra.

4.) Túlzottan engedékenyek vagyunk

Akiknek sok mindent megengedünk, később úgy fogják gondolni, hogy a boldogság maga a nyereség. Ez pedig a függőség és a soha ki nem elégülés melegágya.

A 17 leggyakoribb gyereknevelési hiba

5.) Túlzottan lefoglaljuk őket

Leginkább a sportokkal. Sok szülő gondolja, hogy a különböző foglalkozások jót tesznek a gyermeknek, de épp ellenkezőleg, gyakran nagyon hamar kiégnek lelkileg.

6.) Jó ha vág az eszük

Egy bizonyos mértékig. Ugyanakkor ez vezethet ahhoz, hogy gyermekünk arrogáns legyen, hogy úgy gondolja, ő mindenki felett áll.

7.) A szigorú vallás jó értékrendet adhat

Egészen addig, amíg a családban nem fedezik fel a képmutatást és álszentséget, a kártyavár nem dől össze. Utána viszont rögtön.

8.) Nem beszélni a szexről

Sok szülő egyszerűen képtelen rá, hogy a gyermekével a szexről beszélgessen, pedig több mint hasznos lenne.

A 17 leggyakoribb gyereknevelési hiba

9.) Túl kritikusnak lenni

Könnyű lehet azt feltételezni, hogy a folyamatos, intenzív ellenőrzés elősegítheti a sikert és ezáltal a gyermek boldogságát. De az igazság az, hogy azok a fiatalok, akik így nevelkedtek, a tökéletesség rabjaivá válnak, legyen szó akár a sportról, akár más cél eléréséről. Nehezen és dühösen viselik a kudarcot.

10.) Megszégyeníteni, megfenyíteni

Még burkoltan se célozzunk arra, hogy valamilyen tettével kivívhatja gyermekünk, hogy nem szeretjük. Sajnos sok szülő használja ezt a módszert, pedig a rövidtávú siker mögött könnyen alakulhatnak ki sötét árnyak a gyermek lelkében.

11.) Olyan dolgokat csináltatni velük, ami nem korukhoz illő

Praxisom során sok olyan páciensem volt, akiknek négy éves korukban már saját magukról és fiatalabb testvérükről is gondoskodniuk kellett. Később tudatosan nem vállalnak gyermeket, mondván, hogy már felnevelték a családjukat.

12.) Képernyő kontroll

Tulajdonképpen mindegy, hogy tvről, számítógépről, videójátékról, okostelefonról, vagy bármilyen kütyüről van szó. Ismerek olyan családot, ahol anyuka és a gyermek állandó jelleggel egymásnak üzengetnek, kizárva ezzel mindent és mindenkit, aki egy kapcsolatba szeretne lépni velük.

13.) Nem hagyjuk unatkozni

Sok szülő gondolja úgy, hogy a gyereket folyamatosan le kell kötni valamivel, vagy szórakoztatni kell és az ő feladatuk az unalom elűzése. Így viszont a gyerek sosem tanulja meg, hogyan kösse le magát kreatívan.

14.) Óvjuk a veszteségtől és következményektől

Megannyi szülő, pusztán jóindulatból megvesz egy rakás játékot és szinte mindent, amire a gyerek vágyik, később pedig meglepődnek, ha a a gyermekük nem tisztel senkit és semmit. Pedig mindannyiunknak fontos lecke a veszteség és annak megtapasztalása, mivel kerülhetjük el legközelebb.

15.) Nem hagyni veszélyesen játszani

Az erdei iskolákban tanuló lurkók sokkal ritkábban lesznek betegek, kiegyensúlyozottabb, és sokkal jobban kijönnek kortársaikkal.

A 17 leggyakoribb gyereknevelési hiba

16.) Nem kérdezzük őket elalvás előtt

Még ha együtt töltöttük az egész napot is, kérdezzük meg elalvás előtt: milyen napod volt, mi történt ma veled? El se hinnénk, de a gyerekek sokkal jobban alszanak és sokkal inkább érzik, hogy szeretjük őket, ha mutatunk egy kis érdeklődést aziránt, ami nekik fontos.

17.) Nem olvasunk

A meseolvasáshoz csend kell, nyugalom és hogy gyermekünk fantáziája szárnyaljon. Tulajdonképpen minden, ami a tévéképernyő ellentéte. Talán felesleges is ecsetelni, mennyire fontos lehet egy kis meseolvasás.

Kapcsolódó cikkek:

  • Top 5 tiltólistás dolog a gyereknevelésben
  • Milyen a tudatos szülő?
  • Kívülről idill, belülről tűzfészek
  • Elkényeztetem?