Kisgyerek

Top 5 tiltólistás dolog a gyereknevelésben

Most anyukák gyűjtötték össze a saját tiltólistáikat, érdemes elolvasnod!
2012. Január 18.

Hudák Katalin, Lujzi (3) anyukája a gyereknevelésről gyűjtötte össze a listát.

Top 5 tiltólistás dolog a gyereknevelésben

1. Ne kelts félelmet a gyerekben!

Az én kislányom fél a az árnyékoktól, és nem érzi jól magát a sötétben. Este, villanyoltás után ott maradok vele az ágy mellett, és együtt figyeljük a kintről beszűrődő fényeket. Nem tehetek mást, estéről estére elmesélem neki, honnan jön a fény, miért változik folyton, és miért nem kell félni tőle. Előbb-utóbb biztosan megérti majd. Én évekig rettegtem éjszakánként egy árnyéktól, amit mindig betörőnek néztem. De az én szüleim mindig elintézték a dolgot egy legyintéssel. Sajnos.

2. Ne add át magad a magánynak!

Alig négy hónapos kislányommal babamasszázs-tanfolyamra mentem a védőnőhöz. Itt több egykorú kisbaba volt anyukástul. A foglalkozások után kicsit még beszélgettünk, később telefonszámot cseréltük. Aztán pedig próbáltuk úgy alakítani a napokat, hogy együtt sétálhassunk. Kitűnően működött a dolog.

3. Ne kockáztass!

Elég korán kitaláltuk, hogy Lujzit magunkkal visszük egy rövid biciklizésre. Kapott bukósisakot, amit azóta minden biciklizésnél, rollerezésnél automatikusan elővesz. Megtanulta, hogy ez a felszerelés része, enélkül nem indulunk el. Ezt látja tőlünk is. Ugyanilyen természetes az is, hogy induláskor bekapcsolja a bicaján az első és a hátsó villogókat. Sokan feleslegesnek tartják, mondván, úgysem bicajozik a gyerek egyedül és sötétben, de mi tudjuk, hogy nem az. A mi gyerekünk egész biztosan nem fog kivilágítatlanul biciklizni. Csak mert így szokta meg.

4. Használt cipőt soha!

Ha egy mód van rá, ne adj használt cipőt a kisgyereked lábára! Minden szakértő felhívja a figyelmet ennek veszélyeire: másképp van kitaposva, deformálja a lábat, néha mégis elcsábulunk. Persze nem hétköznapi használatra, hanem csere- vagy váltócipőnek.

5. Ne a fiókkal kezdd!

A takarítást ne a fiókok rendszerezésével kezd, mert azt rajtad kívül senki se látja és nem értékeli! Egy ismerősöm azt tanácsolta, ha takarításba kezdek, és nincs sok időm, elsőként mossam fel valami finom, illatos szerrel a konyhát és a szobákat. Na, az a feltűnő! Azt hiszem, igaza van.

Ezek a cikkek is érdekesek lehetnek számodra: