Kisgyerek

A génekben van a rosszcsontság?

Sok szülőt aggasztja, hogy gyermeke rossz magaviselete saját nevelési hibáiból fakad, a legújabb kutatás szerint azonban néhány gyerek genetikailag hajlamos a magatartászavarokra.
2013. November 10.

Az Oregoni Állami Egyetem kutatói kimutatták, hogy bizonyos gyerekek azért mutatnak gyenge önuralmat és dühkezelési problémákat óvodai környezetben, mert a szüleiktől örökölték ezeket a tulajdonságokat. A kutatók úgy vélik, hogy néhány gyermek esettében a genetika határozza meg, hogy jól vagy rosszul viselkedik az óvodában.

A kutatást vezető dr. Shannon Lipscomb így nyilatkozott az eredményekről: “Ha azt feltételezzük, hogy eredményeinket sikerül a későbbiekben is igazolni, nem kell többi annyit aggódnunk amiatt, hogy az összes gyermek magatartászavarokkal fog küzdeni a hagyományos központosított pedagógiai intézményekben, ami eddig komoly aggályokat vetett fel. Néhány genetikai hajlammal rendelkező gyermek viselkedését azonban más környezetben, például otthon vagy kisebb csoportban, valószínűleg jobban lehet kezelni”.

Az International Journal of Behavioural Development szaklapban közzétett kutatáshoz 233 családból gyűjtöttek adatokat. Kiderült, hogy azoknak a szülőknek, akik maguk is a negatív érzelmek magas szintjével és gyenge önkontrollal rendelkeznek, nagyobb valószínűséggel van olyan gyerekük, akik magatartási zavarokkal küzd. A szakértők örökbefogadott gyermekeket is vizsgáltak, és összefüggést mutattak ki viselkedésük és a vér szerinti szüleik tulajdonságai között annak ellenére, hogy nevelőszüleik nevelték őket.

“Nem azt javasoljuk, hogy vessék alá a gyerekeket genetikai szűrővizsgálatoknak, csupán azt, hogy a szülők és gondviselők mérjék fel a gyermekek igényeit, és segíthetnek kiválasztani a számukra legmegfelelőbb környezet kiválasztását” – véli dr. Lipscomb. “Kutatásunk segít megmagyarázni, miért küzdenek egyes gyerekek jobban a nagyobb csoportokkal és a gyakoribb társas érintkezéssel. Ez valószínűleg nem a tanár vagy a szülő hibája, hanem küzdelmük a biológiával magyarázható.”A génekben van a rosszcsontság?

Forrás: Medipress